Πολιτικό κόστος θα έχει όποια απόφαση και αν λάβει. Στις δύσκολες άλλωστε επιλογές κανείς δεν μπορεί να επιτύχει το απόλυτο: να τους έχει όλους ευχαριστημένους.
Στην περίπτωση του Μεγάρου Μαξίμου το δίλημμα υγεία ή οικονομία ήταν από την αρχή ένα πλαίσιο συζήτησης, στο οποίο ουδέποτε ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μπει.
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ένα άνοιγμα το οποίο θα είναι «ελεγχόμενο» και σε στάδια. Μία επιλογή που σίγουρα θα έχει και υποστηρικτές αλλά και αντιδράσεις.
Παρόλαυτα υπάρχει ένα ερωτηματικό που έχει τη δική του αξία: Eάν θα ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα και σε πιο επιβαρυμένες περιοχές. Απάντηση δεν υπάρχει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, όμως θα πρέπει να αποδεχθούμε κάτι, το οποίο θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ως δεδομένο, για το υπόλοιπο της πανδημίας. Δεν πρόκειται να ζήσουμε με μηδενικά κρούσματα, όπως στο παρελθόν. Θα έχουμε κρούσματα και το άνοιγμα πιθανόν να οδηγήσει και σε αύξηση.
Η αυστηροποίηση των ελέγχων και η πειθαρχία των πολιτών θα πρέπει να τα κρατήσει εντός ορίων, ώστε σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματος των εμβολιασμών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, να μην οδηγήσει σε ασφυκτική πίεση το σύστημα υγείας.
Οποιος παρακολουθεί πάντως από κοντά όλες τις βασικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να δηλώνει έκπληκτος από την απόφαση ανοίγματος των επιχειρήσεων. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να περπατήσει πάνω σε μία λεπτή γραμμή που συνδυάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής με την οικονομική δραστηριότητα, κάτι που επαναβεβαίωσε και ο Χρήστος Ταραντίλης, αναφερόμενος στην κυβερνητική δράση.
«...Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων».
Παρά λοιπόν την όποια ενδεχομένως κριτική που πιθανόν να ακουστεί για την απόφαση περί ανοίγματος του λιανεμπορίου στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι ακολουθούν συγκεκριμένο σύστημα και στρατηγική από την αρχή της πανδημίας. «Συλλέγονται τα δεδομένα, τίθεται υπόψη της επιτροπής των ειδικών, η επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει» τονίζει στο liberal.gr συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Η πολιτική λοιπόν απόφαση για το λιανεμπόριο θα στηριχθεί σε μία σειρά δεδομένα με μία κεντρική παραδοχή :
Oλα τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα, αν συγκριθούν με τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 14/12/2020, που ήταν ημέρα που άνοιξε το click away και άλλες δραστηριότητες, είναι καλύτερα, ενώ ένας μήνας lockdown στοιχίζει τουλάχιστον περίπου 3 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να τιθασεύσει την εξάπλωση του ιού, χωρίς να ξεχνάει την ταλαιπωρία που περνά ο εμπορικός κόσμος της χώρας και κατ' επέκταση οι εργαζόμενοι σε αυτές.