Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μπορεί να ήταν μία από τις πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν το τελευταίο διάστημα , όμως φαίνεται ότι η επικοινωνία Μητσοτάκη Μέρκελ την Παρασκευή το πρωί είχε κάτι το διαφορετικό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη ικανοποίηση του αιτήματος της Ελλάδας για πρόσκληση στο Βερολίνο, σε έντονο ύφος. Ηταν ένα τηλεφώνημα που μπορεί να χαρακτηριστεί “δύσκολο” , μια και η ελληνική πλευρά δεν έκρυψε την ενοχλησή της για τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η απάντηση που ήρθε από την Γερμανίδα καγκελάριο ήταν ότι η σύνοδος του Βερολίνου αφορούσε αποκλειστικά τις προσπάθειες εκεχειρίας. Η κυρία Μέρκελ μάλιστα εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στις ελληνικές θέσεις περί ακυρότητας του «μνημονίου», κάτι που προφανώς μένει αποδειχθεί και στην πράξη το προσεχές διάστημα.
Είναι προφανές πάντως ότι με όλες τις κινήσεις το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει σε κάθε κατεύθυνση ότι αποτελεί αποφασιστικό παίχτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δεν επιθυμεί να έχει το ρόλο ενός απλού παρατηρητή.
“Είναι παράγοντας σταθερότητας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως όταν χρειαστεί δεν θα χτυπάει το χέρι της στο τραπέζι” έλεγε με νόημα στο liberal.gr πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η συγκεκριμένη αποστολή μόνο εύκολη δεν είναι.
Μέσα σε αυτό το βεβαρημένο διεθνές περιβάλλον, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προγραμματίζει επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία για τις αρχές Φεβρουαρίου. Ενα ταξίδι με σημαντική σημειολογία, καθώς το Ριάντ έχει ταχθεί υπέρ της πλευράς Χάφταρ , ενώ έχει εκφράσει και την ενοχλησή του για την μη προσκλησή στην σύνοδο του Βερολίνου.
Η ελληνική κυβέρνηση όμως δε σταματά εκεί, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό. Οπως έχει γίνει γνωστό στις 29 Ιανουαρίου θα ταξιδέψει στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος πάντως δεν κρύβει την υποστηριξή του στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός της κατάπλευσης της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα συνοδεύεται και από ένα πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Ο κ.Μητσοτάκης πάντως έχει ήδη επιλέξει τη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας σε πολλά επίπεδα. Η κίνηση της επίσκεψης του Στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, μετά και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη αποτελεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, με τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ να έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται. Στην κυβέρνηση μάλιστα κάνουν ειδική αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις από το Στειτ Ντιπάρτμεντ : «...Σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή» ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών , δήλωση που εκτιμάται ως εξαιρετικά θετική για τις ελληνικές θέσεις.