Χωρίς κάποια σημαντική εξέλιξη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε επίπεδο αποφάσεων αναμένεται να κυλήσει η συζήτηση της Συνόδου Κορυφής στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με την ατζέντα και τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το κομβικής σημασίας θέμα των ανατιμήσεων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής το πρωί της Παρασκευής.
Παρά το ότι όλοι συμφωνούν πως απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στα όσα συμβαίνουν στο χώρο της ενέργειας, εντούτοις τα συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά φαίνονται να κυριαρχούν. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που θα έχουν άμεσο χρόνο υλοποίησης.
Η πραγματικότητα είναι, όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή, ότι μόλις μερικές ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την πρόταση της στις χώρες μέλη σε σχέση με το επίμαχο θέμα. Μία πρόταση που εκτιμάται από Ευρωπαίους διπλωμάτες ως «ιδιαιτέρως τεχνική», κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί ομοφωνία πάνω σε αυτή, η οποία θα οδηγούσε με τη σειρά της σε υιοθέτηση άμεσων αποφάσεων.
Ήδη στους διαδρόμους των Βρυξελλών θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι πολλές χώρες που βλέπουν με καχυποψία την κοινή αντίδραση των 27, εξαιτίας των δικών τους συμφερόντων, θα επικαλεστούν την αργοπορημένη λήψη της πρότασης της Κομισιόν ώστε να μην υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με τις τιμές στην ενέργεια.
Η Ελλάδα μαζί με μία σειρά χωρών όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο θα πιέσουν το πρωί της Παρασκευής να υπάρξουν απτές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η πληροφορία που θέλει τη σύγκληση μίας νέας έχει ζητηθεί να γίνει και πριν από τον Μάιο σύνοδος - θα μπορούσε να γίνει τέλος Απριλίου αναλόγως των εξελίξεων.