«Ένα δύσκολο καλοκαίρι» αναμένεται να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Economist. Μπορεί να έχει βελτιωθεί η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της αλλά η πίεση στο εσωτερικό της χώρας για τον πρωθυπουργό είναι μεγάλη, αναφέρει το άρθρο.
Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και στις διαφορές τους για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση αυτές τις ημέρες, αλλά και στους κυβερνητικούς χειρισμούς στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
«Ο αταίριαστος συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα μικρό λαϊκίστικο κόμμα του οποίου ηγείται ο Πάνος Καμμένος, κινδυνεύει με διάλυση», σημειώνεται.
«Οι ελπίδες του πρωθυπουργού για μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο μοιάζουν μη ρεαλιστικές» αναφέρει ο Economist ενώ υπενθυμίζεται η δέσμευση της χώρας για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου στις αρχές του 2018.
Ιδιαίτερη μνεία, κάνει ο Economist στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα προβλήματα μέσω του σκανδάλου της Novartis, κίνηση η οποία ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν κατάφερε να πετύχει το σκοπό της.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο για να μειώσει τις πιθανές απώλειες ψηφοφόρων. Όπως τονίζεται, ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να προσπαθήσει να περιορίσει τις απώλειες του κόμματός του, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετίας. «Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία προηγείται με δέκα ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Το κατά πόσο η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία θα εξαρτηθεί από το πόσους ψηφοφόρους θα πάρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα μικρότερα κόμματα».
Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί και ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος να κερδίσει τους ψηφοφόρους.
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, τονίζεται ότι το αφήγημα ξεθωριάζει καθώς το 2017 έκλεισε με ανάπτυξη 1,4% έναντι πρόβλεψης 2%, την ώρα που οι εκτιμήσεις για το 2018 έχουν ήδη υποβαθμιστεί γύρω στο 2%.