Αν εφησυχάσουμε τα πράγματα θα λάβουν άσχημη τροπή
Νίκος Χαρδαλιάς

Αν εφησυχάσουμε τα πράγματα θα λάβουν άσχημη τροπή

Προειδοποίηση πως «αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες μπορεί τα πράγματα να πάρουν άσχημη τροπή», απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. στη σημερινή ενημέρωσή του για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να διαμαρτύρονται κάποιοι για τα ωράρια των καταστημάτων, διότι δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές και στην τήρηση των μέτρων προστασίας», καθώς τα μέτρα αφορούν όλους μας.

«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα. Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό το κεκτημένο πρέπει να κρατηθεί.

«Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά εκατομμύριο και 108 σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι 22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο, τα κρούσματα είναι 693 ανά ένα εκατομμύριο», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τις συναθροίσεις. Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος».

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι. Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Ας μη βοηθήσουμε άθελά μας τον ιό να εξαπλωθεί. Τηρούμε όλοι τα μέτρα, για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για Πάρο και  Αντίπαρο τόνισε πως η «μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία.Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Και συμπλήρωσε πως «η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη. Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα. Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό» και σημείωσε ότι σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός γενικού lockdown τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα lockdown μέχρι τώρα. Είναι σε φάση ειδικών περιοριστικών μέτρων. Απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Μια προοπτική lockdown θα αφορά όλη την Αττική. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι μπορούμε να οδηγηθούμε εκεί. Δεν είναι σε επίπεδο δήμων λοιπόν. Δεν θα συμβεί γιατί θα τηρήσουμε τα μέτρα και δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο σύστημα υγείας, το οποίο ενισχύθηκε για να αντιμετωπίσει την μάχη με τον κοροναϊό, λέγοντας ότι «ενισχύσαμε το σύστημα υγείας, αντιμετωπίσαμε τη μάχη με επιτυχία, με κατάλληλη οργάνωση. Σήμερα προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων. Πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγείας. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι κλίνες ΜΕΘ, η επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή, τα εμβόλια όταν θα είναι έτοιμα. Ενισχύσαμε τις δομές υγείας με προσωπικό, από τον Μάρτιο πάνω από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. 1.000 και πλέον μόνιμοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων. Αρχές Σεπτέμβρη 400 νέες θέσεις, οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ. 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές και 600 νοσηλευτές δημόσιας υγείας» 

«Αυτή τη στιγμή γίνεται διπλός αγώνας, από τις αρχές κάθε χώρας με τον τρόπο που κρίνει κάθε μια για την αντιμετώπιση της πανδημάις και από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την εύρεση θεραπείας. Μέχρι να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Το κάναμε με επιτυχία μέχρι τώρα, να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας μην βοηθήσουμε άθελά μας τον ιό να εξαπλωθεί. Είναι στο χέρι μας. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό είναι ένας, να τηρούμε τα μέτρα για να βγούμε και πάλι νικητές» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στην ενημέρωσε συμμετείχε και υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος ανακοίνωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ, ενώ διευκρίνισε πως θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει πρώτος το εμβόλιο του κορονοϊού.