Tου Γιάννη Τρουπή
Μπορεί να καθυστέρησε λίγο εξαιτίας του τετ α τετ του Εμάνουελ Μακρόν με τον Μπόρις Τζόνσον, όμως η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο κράτησε πολύ περισσότερο από ότι αναμενόταν.
Ήταν μια συζήτηση εφ'' όλης της ύλης, με έμφαση, όμως, στην οικονομία. Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρώτα βήματα του μονοπατιού πάνω στο οποίο θα περπατήσει η ελληνική κυβέρνηση, στο τέλος του οποίου βρίσκεται το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων. Βήματα που συνοψίζονται στο δίπτυχο αξιοπιστία και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με την κυβέρνηση να έχει επισημάνει ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί το 2021.
Συνομιλώντας, μάλιστα, αμέσως μετά με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των κινήσεων του. «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει την δυνατότητα να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με αφορμή τις εκτιμήσεις που υπάρχουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπει σε ένα σπιράλ ύφεσης ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Όταν βρισκόμαστε σε μια αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία η έμφαση στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα είναι κάτι που συμμεριζόμαστε απόλυτα»
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμάνουελ Μακρόν έγινε ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα. «Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.
Τέλος έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου. Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα.