Άλλο ένα έγκλημα κινηματογραφικής σκηνοθεσίας και «ξένο» υποτίθεται προς την παραδοσιακή ελληνική εγκληματικότητα. Επαγγελματίες εκτελεστές αναλαμβάνουν συμβόλαια θανάτου, με χτυπήματα που γίνονται όλο και συχνότερα.
Η μεγάλη «άνθηση» συνέβη με την κατάρρευση του υπαρκτού και το άνοιγμα των συνόρων, που έφερε και τους επαγγελματίες εκτελεστές. Η μαφία των δυτικών χωρών δεν ασχολείτο με την Ελλάδα, ως χώρα μικρής «παραγωγικής» δυνατότητας για παράνομο κέρδος.
Το σημαίνον είναι ότι ο «κόσμος της νύχτας», που κάποτε είχε και τον δικό του κώδικα τιμής, δεν δραστηριοποιείται πλέον μόνο τη νύχτα, και δεν αγγίζει μόνο τους ομοίους του. Απλώνει τα πλοκάμια του και την ημέρα, σε ανθρώπους που σε πρώτη εικόνα είναι υπεράνω υποψίας και δεν έχουν σχέση μαζί του.
Η Ελλάδα και οι αρμόδιες αρχές με τη γραφειοκρατική νοοτροπία και διοίκηση, βρέθηκαν ανέτοιμες στη μοντέρνα εγκληματικότητα, ειδικά στον τομέα των πληρωμένων δολοφονιών.
Φυσικά το έγκλημα δεν έρχεται ουρανοκατέβατο. Είναι η τελική εκκωφαντική θανάσιμη πτυχή μιας υπάρχουσας βαθιάς παρανομίας η οποία υποθάλπεται στους κόλπους του κρατικού μηχανισμού.
Το τελευταίο θύμα της μαφιόζικης δολοφονίας στο Νέο Ψυχικό, δραστηριοποιείτο επαγγελματικά στη Μύκονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Δεν υπονοούμε κάτι για το θύμα. Απλώς θυμίζουμε ότι η Μύκονος δεν είναι μόνο το λαμπερό νησί των κάθε είδους σελέμπριτι, της ελαφράς διασκέδασης και της ακριβής διαμονής.
Εξαιτίας των ανωτέρω είναι και το νησί της αρπακτικότητας, των καταπατήσεων, των πολεοδομικών παραβάσεων. Του χρήματος που ρέει σε ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε τεράστια ποσά.
Είναι το νησί που τροφοδοτεί με ασυνήθιστες ειδήσεις. Δεν αναφερόμαστε στα πολλαπλά περιστατικά μη οργανωμένης παραβατικότητας. Αλλά σε αυτά που οι μπράβοι κανοναρχούν τις σχέσεις των πολιτών με τα αφεντικά - επιχειρηματίες.
Όπως ας πούμε το «απλό». Τον άγριο ξυλοδαρμό πολίτη από μπράβους επειδή έκανε παρατήρηση ότι η επιχείρηση είχε καταλάβει όλη την παραλία με ξαπλώστρες και ξύλινα ντεκ.
Εάν από την αρχή λειτουργούσαν σωστά οι δημοτικές ή οι πολεοδομικές υπηρεσίες, δεν θα είχε συντελεστεί η κατάκτηση του χώρου, και δεν θα είχαν αναλάβει να την υπερασπιστούν οι μπράβοι.
Ακόμη χειρότερα, με την επίθεση εναντίον αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο οποίος είχε την εποπτεία και την αρμοδιότητα της έγκρισης οικοδομικών αδειών. Το ξυλοφόρτωμα είχε σχέση με αποφάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων που μπλόκαρε νεοαναγειρόμενες οικοδομές, είτε αυτές αφορούσαν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, είτε επιχειρήσεις εστίασης. Γι’ αυτό θύμωσαν τα αφεντικά των μπράβων.
Αλλά το κράτος δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο φιλότιμο ενός τίμιου υπαλλήλου που ασκεί το καθήκον του με κίνδυνο ακόμη και την αρτιμέλειά του. Έπρεπε με ευφάνταστες μεθόδους, με πολλαπλούς και διαφορετικούς ελέγχους, να καταστέλλει την παρανομία. Αλλά θα ήταν βέβαια ένα άλλο κράτος, όχι το ελληνικό...
Η παρανομία φουντώνει όπου βρίσκει θαλερό τοπίο. Η αντιμετώπιση είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Αφοσιωμένους πολιτικούς και υψηλά ιστάμενους δημόσιους λειτουργούς, χρειάζεται.
Κυρίως αφοσιωμένους πολιτικούς. Αυτοί θέτουν το ηθικό και οργανωτικό πλαίσιο. Και για χώρες μικρές όπως η Ελλάδα, ο έλεγχος της παρανομίας και κατ΄ επέκταση του οργανωμένου εγκλήματος είναι ευκολότερος από μεγάλες αχανείς χώρες της Δύσης (αναφερόμαστε στη Δύση γιατί στην Ανατολή η αστυνομοκρατία καλά κρατεί, και το έγκλημα περνάει μέσα από επιλογές των πολιτικών ηγεσιών -πχ. Ρωσία ή Κίνα).
Το έχουν επισημάνει ειδικοί επιστήμονες, και εδώ στο liberal η καθηγήτρια Μαίρη Μπόση: «Από τη διεθνή βιβλιογραφία θεωρείται ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι ευκολότερο να παταχθεί, να ελεγχθεί και να εξαρθρωθεί σε μικρότερες γεωγραφικά χώρες όπως η Ελλάδα. Ο εντοπισμός είναι ευκολότερος και οι διωκτικές αρχές μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία».
Αρκεί θα συμπληρώναμε οι διωκτικές αρχές ως δομή, εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποδομή, να εκσυγχρονιστούν, αφού πάντα το οργανωμένο έγκλημα προηγείται στις μεθόδους.
Κάτι προσπαθεί να κάνει αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και θα το είχε μάλλον κάνει αν δεν είχε αντικατασταθεί για λόγους εντυπώσεων μετά τις φωτιές της Ευβοίας, για τις οποίες ήταν κατ΄ ουσίαν αναρμόδιος.
Μια νέα οργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών, με αναδιοργάνωση και κατάργηση άλλων, που το δημοσιογραφικό κλισέ ονόμασε «Ελληνικό» και η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου.
Θα είναι υποτίθεται μια «task force» βασισμένη στα αμερικανικά πρότυπα, και ελπίζεται ότι θα επιφέρει αποδοτικότερα χτυπήματα στην και το οργανωμένο έγκλημα.
Είθε, γιατί το οργανωμένο έγκλημα θεριεύει και από την ανικανότητα των διωκτικών υπηρεσιών.