Του Γιάννη Σιδέρη
Ο κ. Τσίπρας λέει στους συνομιλητές του αυτό που θέλουν να ακούσουν:
Τον αρχηγό του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη κατά την συνάντησή τους, τον διαβεβαίωσε ότι η πρόταση που έκανε για τον εκλογικό νόμο (μπόνους αναλογικά με το ποσοστό του πρώτου κόμματος), ήταν πολύ καλή, και αν είχε ενδείξεις ότι θα μπορούσε να ψηφιστεί, θα την υιοθετούσε (παρότι η πρόταση δεν ήταν απλή αναλογική, δεν εναρμονιζόταν με τις ιδεολογικές αρχές που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ!)
Στον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, παρουσιάστηκε ως …απελπισμένος αριστερός, δηλώνοντάς του ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που δεσμεύτηκε εξαιτίας του 3ου μνημονίου (ενώ αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα είχε τα λεφτά να τα κάνει!), και γι΄ αυτό προτίθεται να αλλάξει το σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο για να αφήσει και κάτι «ως αριστερά».
Η κα Γεροβασίλη στη χθεσινή της συνέντευξη στο liberal υποστήριξε ότι η απλή αναλογική διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία (ασθενές ωστόσο ως επιχείρημα, όταν η παρούσα κυβέρνηση ξεπέρασε κατά πολύ τους προηγούμενους σε ψήφιση νομοσχεδίων με την μορφή του κατεπείγοντος, και σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, κάνει λόγο για ένα νόμο που «βάζει ένα τέλος στη στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής έκφρασης» ( την οποία στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση δεν είχαν διαπιστώσει προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όταν η Φώφη Γεννηματά έλεγε στον πρωθυπουργό, έχεις 250 ψήφους, φέρε έναν άλλο νόμο και θα σε βοηθήσουμε).
Δεν τόλμησε την κατάτμηση
Επιπροσθέτως η κυβέρνηση δεν είναι τόσο τολμηρή κι ρηξικέλευθη, όσο παρουσιάζεται δια λόγων, αφού δεν τόλμησε στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και δη της Β' Αθήνας, αυτής της χοάνης που αποτελεί παράλληλα και μια αρχική πηγή διαπλοκής υποψηφίων, επιχειρηματιών και ΜΜΕ. (Έτσι δεν θα καλόπιανε τον κ. Λεβέντη και το ΚΚΕ).
Ο νόμος κατετέθη, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει στεντορείως τα περί της αποκατάστασης της αντιπροσωπευτικότητας της κοινωνίας, και τα περί εμβάθυνσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας (το «βάθεμα και πλάτεμα της δημοκρατίας» κατά την παλιά στη γλώσσα της Αριστεράς), αλλά έχει επίγνωση ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Θα μείνει ως προπαγανδιστικό επιχείρημα αυτοδικαίωσης ότι έφερε την απλή αναλογική και έδωσε το δικαίωμα της ψήφου στα 17.
Ο εκλογικός νόμος θα περάσει με απλή πλειοψηφία για να ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές – που όμως τίποτε δεν αποκλείει ότι αυτές θα μπορούσαν να είναι άμεσες - ως επαναληπτικές - στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ο νόμος δεν θα περάσει με 200 ψήφους γιατί δεν θα τον ψηφίζουν: Η ΝΔ, καθώς ιδεολογικά και πολιτικά αντιτίθεται στην απλή αναλογική, ενώ ορέγεται το υπερμεγέθες μπόνους που την ευνοεί, στο μέτρο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πρώτο κόμμα. Δεν θα την ψηφίσει το Ποτάμι, το οποίο χαρακτήρισε την πλήρη κατάργηση του μπόνους ως «θεσμικό έγκλημα», που ευνοεί την ακυβερνησία.
Δεν θα την ψηφίσει το ΚΚΕ, καθώς όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας «πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η απλή αναλογική χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν» ( αλλά το νομοσχέδιο προβλέπει πλαφόν και παρέχει στο ΚΚΕ την ευκαιρία να μην ψηφίσει).
«Αμφίσημο» το ΠΑΣΟΚ
Αμφίσημη είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά αν κανείς αρέσκεται …στον τζόγο, θα στοιχημάτιζε υπέρ της άρνησης. Και τούτο γιατί η κα Γεννηματά κάνει πέντε προτάσεις: Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων, λάβει το 42% των ψήφων, Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%, Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, Ψήφο στα 17 και ψήφο Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.
Καλεί δε, την κυβέρνηση «να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών διατάξεων» και ανακοινώνει ότι η Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πάρει πρωτοβουλίες.
Η πλέον πρόσφορος ερμηνεία είναι ότι η κα Γεννηματά βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος: Αφενός πέρυσι το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει μια παρόμοια πρόταση νόμου, άρα νιώθει ευάλωτη, αφετέρου εσωκομματικές πιέσεις την ωθούν να αρνηθεί. Δεδομένου ότι επίκειται και εκλογή της προεδρίας του σχήματος τη κεντροαριστεράς, προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από το πικρόν ποτήριον της ψήφισης, θέτοντας όρους που δεν θα πραγματοποιηθούν.
Οπότε αυτή την στιγμή οι σίγουρες ψήφοι που έχει η κυβέρνηση είναι οι 153, των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, οι 9 της Ένωσης Κεντρώων, ενδεχομένως 2 από τους 4 ανεξάρτητους (Παναγούλης, Νικολόπουλος) , και οι 18 της ΧΑ, για τις ψήφους της οποίας ο κ. Βούτσης είχε δηλώσει « Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».
ΥΓ: Το ωραίο είναι ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως και πριν μία εβδομάδα περίπου, είχαν δεδομένους το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη!