Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Στην τελική της πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέληξε η πλειοψηφία, μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία στις τρεις ψηφοφορίες (200-200-180), τότε η ψηφοφορία θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, για έξι μήνες, μέχρι τελικά να βρεθεί η απαραίτητη συναίνεση.
«Αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη σχετική πρόταση καθόλη τη διάρκεια παρατείνεται θητεία νυν προέδρου, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή, μετά το πέρας του εξαμήνου, τότε τον λόγο θα πάρει ο λαός. Συγκεκριμένα, ενώπιον των πολιτών θα τεθούν οι δύο που είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στην τελευταία ψηφοφορία.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εκκλησίας - Κράτους, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αρκετοί ήταν αυτοί που ζήτησαν η διατύπωση να είναι όσο το δυνατόν πιο… ήρεμη. Άλλωστε, μέσω της πρότασης Τσίπρα δεν προκαλείται ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας, όπως ήταν η πάγια θέση της Αριστεράς. Απλά προστίθεται στο άρθρο 3 ως εδάφιο η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους, δηλαδή θα αναφέρεται ότι το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Σημειωτέων ότι θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση για την επικρατούσα θρησκεία, στην οποία θα γράφεται ότι η αναγνώριση επικρατούσας θρησκείας δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών. Με λίγα λόγια, όπως εκφράστηκε από αρκετούς βουλευτές, αυτή την εποχή δεν θα ήταν προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ μια ακόμη κόντρα με την Εκκλησία.