Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Διαδικαστικά, αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές, debate, σύγκλιση κομματικών οργάνων, διοργάνωση συνδιασκέψεων. Τέσσερις εβδομάδες προεκλογικής κούρσας στη ΝΔ και όποτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ήταν για τέτοια ζητήματα. Αντιπαραθέσεις και αιχμηρά σχόλια μεταξύ υποψηφίων αυτά άλλωστε αφορούσαν. Όχι πως δεν έχουν τη σημασία τους για την εξέλιξη της εσωκομματικής διαδικασίας, μπορούν όμως να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας μέσα σε μία βαριά πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, έμπλεη εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και κυοφορούμενων εξελίξεων που θα καθορίσουν τις ζωές μας για τα επόμενα χρόνια; Κρισιμότητα που περιέγραψε σαφώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν παρουσίαζε το πρόγραμμα της υποψηφιότητάς του: «Οι εκλογές στη ΝΔ είναι η μικρή εικόνα», είπε. " Ίσως να μην έπρεπε καν να γίνονται αυτή τη στιγμή. Η μεγάλη εικόνα είναι η Ελλάδα. Γιατί αν κάποιος πρέπει να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες στη χώρα, δεν μπορεί να το πει».
Έχουν μιλήσει οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ για τα κρίσιμα διακυβεύματα; Διότι μπορεί στο σύνολό τους να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το πισωγύρισμα που έφερε στη χώρα, αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Ούτε μπορεί να ξαναπιάσει σαν κόμμα το νήμα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που κατά τα στελέχη της ΝΔ είχε φθάσει τη χώρα τον περασμένο Ιανουάριο πολύ κοντά στην έξοδο από τα Μνημόνια. «Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά σήμερα, που πατάς και λύνεις τα προβλήματα», έλεγε πρόσφατα και ένας εκ των διεκδικητών, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Καλή λοιπόν η σκληρή αντιπολιτευτική κριτική, πως θα συμβάλει όμως στη λύση προβλημάτων εάν δεν συνοδεύεται και από συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα της χώρας τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα;
Έχουν παρουσιάσει τέτοιες προτάσεις στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας οι υποψήφιοι Πρόεδροι της ΝΔ; Η αλήθεια είναι ότι έχουν επιχειρήσει να το κάνουν. «Η ΝΔ σε κάθε ένστασή της πρέπει να καταθέτει ισοδύναμες προτάσεις», έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ίδιος το έχει πράξει. Αντί ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση ζήτησε να υπάρξει «λελογισμένη αύξηση στη φορολογία του καπνού και του σκληρού αλκοόλ». Έχει προτείνει σειρά ισοδυνάμων μέτρων προκειμένου να καταστεί δυνατή, όπως λέει, η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2016 κατά 20% - 25%, προτείνοντας παράλληλα να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα βεβαίωσης και είσπραξής του στους ΟΤΑ με παράλληλη κατάργηση της ενίσχυσης που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώνει μάλιστα πως «η ΝΔ έχει σταματήσει να παράγει εφαρμοσμένη πολιτική και χρειάζεται συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις», ενώ σκιαγραφεί το προφίλ της δικής του υποψηφιότητας λέγοντας ότι «ανάπτυξη σημαίνει χαμηλοί φόροι» και πως ο ίδιος πιστεύει «στις ίσες ευκαιρίες, σε ένα μικρό και λειτουργικό κράτος, στις ιδιωτικές δυνάμεις και στην εφαρμογή του νόμου και της τάξης». Όσο για το Δημόσιο τονίζει ότι «δεν χρειάζεται απολύσεις, χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση».
«Το μόνο ισοδύναμο τώρα είναι οι βαθιές αλλαγές στη χώρα και να αρχίσει επιτέλους να παράγει πλούτο», δηλώνει από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει προαναγγείλει κατάρτιση «κοστολογημένου και ρεαλιστικού Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης" υπό την εποπτεία ενός εκ των Αντιπροέδρων που θα ορίσει στη ΝΔ, το οποίο "θα εφαρμοστεί ως κυβερνητικό πρόγραμμα». Για την ώρα έχει παρουσιάσει γενικούς άξονες που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ευέλικτο και ανταγωνιστικό κράτος, αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ και νέο αναπτυξιακό νόμο αποτελεσματικές, γρήγορες αδειοδοτήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Την Παρασκευή παρουσίασε, ως πρώτο βήμα ενός «συνολικού Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης» και σειρά προτάσεων για θεσμικές αλλαγές, που αναγνώρισε ότι «έχουν ακουστεί και στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν» και ο ίδιος πιστεύει ότι «επιτέλους, πρέπει να γίνει ένας ανοιχτός και οργανωμένος διάλογος για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας» . Μεταξύ αυτών, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα (άμεση κατάργηση του Νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.λ.π), άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σταθερό εκλογικό σύστημα με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, θητεία Πρωθυπουργού που να μην μπορεί να ξεπερνά τα 8 χρόνια, ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αναθεώρηση Άρθρου 16 για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικών Τάξεων) .
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αποσαφήνισε τη στάση του και απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις μιλώντας για «λάσπη» και «απομόνωση από κάποιους» των δηλώσεων που είχε κάνει παλιότερα για τον Λιμένα Θεσσαλονίκης: «Η τοποθέτησή μου είναι ξεκάθαρη», τόνισε στον ρ/σ «Σκάι». «Να μπει ιδιώτης, στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος να αναλάβει πτυχές του μάνατζμεντ και της λειτουργίας του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι ακριβώς η θέση που είχε η ΝΔ ως κυβέρνηση το 2008 επί Κ. Καραμανλή, αυτό λέω και εγώ».
Η ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η αποτελεσματική αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και η ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται στον πυρήνα του οικονομικού σχεδίου που παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλά, μεταξύ άλλων, για αύξηση της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της παραγωγής και όχι στο δημόσιο, για μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ενσωμάτωση φόρου εταιρείας που επιβάλλεται για κέρδη και φόρου μερίσματος σε ένα φόρο. Επίσης για κατάργηση κάθε κανονιστικής διάταξης (Νόμων και Υπουργικών αποφάσεων) που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη του ανταγωνισμού και δυσχεραίνουν την λειτουργία της αγοράς, καθώς και για ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με άμεση λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής. Δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος που είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει η χώρα και «δεν λύνεται εύκολα», όπως έχει πει χαρακτηριστικά, «καθώς έχει σχεδιαστεί σε εποχή που για κάθε έναν συνταξιούχο υπήρχαν 4 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα έχουμε 1,6 εργαζόμενους για κάθε έναν συνταξιούχο». Συνδέει δε την προοπτική λύσης του με «κίνητρα για επίλυση του δημογραφικού» , με το «νοικοκυριό» και πάνω απ' όλα με την ανάπτυξη τονίζοντας ότι «μόνο αυτή θα δώσει λύση στο Ασφαλιστικό»
Σε ότι αφορά στον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του είχε αναγνωρίσει ότι «απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν για την επεξεργασία της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη". Ο ίδιος έχει επικεντρωθεί έκτοτε στην άσκηση της τρέχουσας αντιπολιτευτικής δραστηριότητας θεωρώντας άλλωστε πως οι βασικοί άξονες του σχεδίου του είναι ήδη γνωστοί από την προεκλογική περίοδο. Υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη μείωσης των φόρων, ασκώντας πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για εξελισσόμενη «φοροκαταιγίδα», αλλά έχει διευκρινίσει ότι μιλά για «σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα είναι πάντα σε συνάρτηση της οικονομίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Δίνει παράλληλα έμφαση, μεταξύ άλλων, στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και των τιμών και θεωρεί μείζονος σημασίας την εντατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Δηλώνει επίσης ότι υποστηρίζει ένα «κράτος μικρότερο αλλά έξυπνο, περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό αλλά όχι ουδέτερο», ενώ τονίζει με έμφαση την ανάγκη δρομολόγησης ευρείας Συνταγματικής Αναθεώρησης, προτείνοντας την εξεύρεση και διάταξης που θα διασφαλίζει την αναγκαία πολιτική σταθερότητα εξασφαλίζοντας μία μίνιμουμ τριετή θητεία Βουλής.