Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Την ώρα που οι Πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες φέρνοντας από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ένα ελάχιστο πολιτικής συνεννόησης σε μία κοινή στρατηγική, η πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα αγγίζει το μέγιστο ακόμη και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Λίγα μόλις λεπτά χρειάστηκαν άλλωστε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου και το κοινό ανακοινωθέν της περασμένης Παρασκευής για να ξεκινήσει ο νέος γύρος αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο οποίος κορυφώθηκε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου με τα δύο κόμματα να αλληλοκατηγορούνται για το εάν η πολιτική της κυβέρνησης ή η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκείνη που ενισχύει ή θυμίζει τελικά ακροδεξιές απόψεις.
«Εγώ "ακροδεξιός"! Μα τόσος πανικός; Καληνύχτα Μαξίμου. Όνειρα γλυκά». Το σχόλιο με το οποίο επέλεξε να απαντήσει την Κυριακή το βράδυ ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν το επισφράγισμα μίας αντιπαράθεσης που άρχισε να κορυφώνεται από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέλαβε ως προσπάθεια κατασκευής ενός ακόμη από τα πολλά διχαστικά διλήμματα που καταλογίζει ως πρακτική στο κυβερνών κόμμα στην προσπάθειά του "να πολώσει για να ανακόψει τη ραγδαία φθορά που υφίσταται".
«Προφανώς για τον κ. Τσίπρα ανθρωπισμός είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται ανά την Ελλάδα πεινασμένοι, διψασμένοι και αβοήθητοι. Ενώ, κατά τον κ. Τσίπρα, “ακροδεξιά” είναι η αναγκαία φύλαξη των συνόρων της πατρίδας και η αυτονόητη διαμονή των παράτυπων μεταναστών σε κλειστούς χώρους για λόγους δημόσιας ασφάλειας», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ για το δίλημμα που ετέθη από τον Πρωθυπουργό. «Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας ότι η πολιτική "αφύλακτα σύνορα - ξέφραγο αμπέλι", είναι ακριβώς εκείνη που φτιάχνει τις "Χρυσές Αυγές" της Ελλάδας και της Ευρώπης;», διερωτήθηκε στη συνέχεια, απαντώντας στις κυβερνητικές αιχμές περί "ακροδεξιάς ρητορικής" από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στο επίκεντρό τους έχουν την πάγια θέση της ΝΔ για τα κέντρα κλειστού τύπου.
Και το γεγονός ότι τα κόμματα συμφώνησαν εντός του Συμβουλίου και για τα προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου, αλλά άρχισαν αμέσως μετά να διαφωνούν και να αλληλοκατηγορούνται γι' αυτά, συνιστά ασφαλώς ένα από τα αξιοσημείωτα της επόμενης ημέρας, που προκαλεί σκεπτικισμό για το κατά πόσο θα υλοποιηθούν απρόσκοπτα ακόμη και αυτά τα ελάχιστα στα οποία βρέθηκε τελικά κοινός τόπος. Στη ΝΔ είναι πάντως επιφυλακτικοί όχι μόνο γιατί επιμένουν γενικότερα στο ζήτημα εμπιστοσύνης που θέτουν για τον Πρωθυπουργό, αλλά διότι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αγγίζει ιδεολογικά ζητήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Η αντιπαράθεση δεν εξαντλείται πάντως στα περί "ακροδεξιάς", αλλά φθάνει μέχρι... "Βίζεγκραντ". Η ΝΔ υποστηρίζει ευθέως ότι "η ιδεοληψία και η ανικανότητα της κυβέρνησης έδωσε άλλοθι και επιχειρήματα στους κάθε «Βίζεγκραντ». «Είστε οι καλύτεροι σύμμαχοί τους», είχε υποστηρίξει μάλιστα ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά εξάλλου την ίδια τη ΝΔ και τη στάση της απέναντι σε ακραίες φωνές ή και μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθυμίζουν ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν εκείνος που πρώτος κάλεσε την πρέσβειρα της Αυστρίας και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη στάση της χώρας της, ενώ "η κυβέρνηση ακολούθησε μία ημέρα μετά".
Λένε επίσης ότι η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της έδωσε πρώτη σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ενώ η κυβέρνηση "θυμήθηκε δύο ημέρες μετά να διαμαρτυρηθεί". Υπενθυμίζουν τέλος ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που μιλώντας στο συνέδριο του Ποταμιού είχε επικρίνει τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, παρότι το κόμμα του ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ.
Εκείνο που αναμένουν τώρα στη ΝΔ από τη Σύνοδο Κορυφής είναι "να υπερασπιστεί με επιτυχία το συγκεκριμένο ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής" που προέκυψε από το Συμβούλιο και να φέρει πίσω «απτά αποτελέσματα», όπως λένε χαρακτηριστικά. Θεωρούν μάλιστα ότι σε περίπτωση που υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα θα έχουν κάθε λόγο να επιχειρηματολογούν για τη συμβολή και της ΝΔ με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε Ελλάδα και Ευρώπη, με την σταθερή πολιτική εξαίρεσης του μεταναστευτικού από την τρέχουσα μικροκομματική αντιπαράθεση, αλλά και με την διάθεση συνεννόησης που απέδειξε ότι είχε και στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Σε αντίθετη περίπτωση οι έντονες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν ακόμη και μετά το Συμβούλιο από τον κ. Μητσοτάκη για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναμένεται να δώσουν τη θέση τους σε οξύτατη κριτική που θα έχει στο επίκεντρό της πλέον όχι μόνο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τους προηγούμενους μήνες, αλλά και τους χειρισμούς και τις "ιδεοληψίες" κατά την τρέχουσα περίοδο. Στη ΝΔ υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι σε θέση να ασκήσουν σήμερα κριτική χωρίς να κατηγορηθούν για αντιπολιτευτική διάθεση ακριβώς επειδή όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο έχουν αποφύγει να ασκήσουν σκληρή αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ειδικά στο εξωτερικό κινήθηκαν πάντοτε με διάθεση να "βάλουν πλάτη" στο πλαίσιο μίας εθνικής γραμμής.