Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει την Αθηνά Λινού. Ο Παύλος Πολάκης μιλά για δικαίωση, η καρατόμηση Φάμελλου διχάζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Νίκος Παππάς ετοιμάζεται για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Οι ραγδαίες εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο που συντελούνται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προμηνύουν νέα διάσπαση, καθώς επιδεινώνεται ο διχασμός που σιγοβράζει μετά την αποχώρηση εκατοντάδων στελεχών και μελών του κόμματος, όταν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να ακολουθεί τη δική του γραμμή στην κομματική και πολιτική σκηνή.
Η αμφισβήτηση της ηγεσίας του από τον Παύλο Πολάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τον τρόπο που διαχειρίζεται την υπόθεση της Αθηνάς Λινού, αλλά και το νέο εσωκομματικό μέτωπο που διαμορφώθηκε από την ομάδα των «87» που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην εισήγησή του, και το οποίο ισχυροποιήθηκε (σ.σ. καθώς η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Νίκου Παππά στην προεδρία της ΚΟ και την καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου υπερψηφίστηκε από 17 βουλευτές έναντι 12 που την καταψήφισαν και τεσσάρων που δήλωσαν παρών), οδηγούν τον Στέφανο Κασσελάκη να αλλάξει ρότα.
Υπό το κλίμα αυτό, ο Κασσελάκης φαίνεται να επιχειρεί να κατευνάσει τον Παύλο Πολάκη και να αποφύγει μία αναμέτρηση στην Κεντρική Επιτροπή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχωρώντας στη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Πολάκης έβαλλε με καταγγελίες επί μέρες κατά της βουλευτή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην λαμβάνει θέση και αργότερα, υπό την πίεση των συνθηκών, να αναθέτει τον έλεγχο των καταγγελιών του βουλευτή Χανίων σε «τεχνοκράτες» εκτός κόμματος, απόφαση που προκάλεσε τη μήνιν του κ. Πολάκη.
Η απόφαση διαγραφής της Αθηνάς Λινού που ανακοινώθηκε το απόγευμα από τον ΣΥΡΙΖΑ εθεωρείτο νωρίτερα τετελεσμένος γεγονός και μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη βουλευτή να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα της στο κόμμα. Ο διχασμός ωστόσο δεν φαίνεται να λίγη εδώ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαμήνυσε ότι «είμαι αποφασισμένος: το κόμμα θα απολέσει τάσεις και φράξιες και θα δώσει δύναμη και φωνή στη βάση».
Σ. Κασσελάκη: Από τις 24 Ιουλίου γνώριζε ο Φάμελλος
Πηγές της Κουμουνδούρου επιχείρησαν να διασκευδάσουν τις εντυπώσεις για την αποπομπή του Σωκράτη Φάμελλου από την προεδρία της ΚΟ υποστηρίζοντας ότι ήταν εις γνώση του από τις 24 Ιουλίου η απόφαση αλλαγής του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα ο ίδιος, μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι «ήταν ενήμερος ο Σωκράτης Φάμελλος εδώ κι ένα μήνα».
«Tο ότι διαφωνούσε μαζί μου από την πρώτη εβδομάδα αυτό για εμένα είναι είδηση. Πρώτη φορά το άκουσα χθες. Προφανώς δεν νοείται να υπάρχει πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας που διαφωνεί με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο του κόμματος, αυτό έπρεπε να το γνώριζε. [...] Την συζήτηση με τον κ. Φάμελλο όσον αφορά στην πρόθεσή μου να μεταβεί από τον ρόλο που είχε μέχρι χθες την είχαμε κάνει πριν από ένα μήνα. Άρα δεν ισχύει ότι το έμαθε πρώτη φορά χθες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την Αθηνά Λινού, ανέφερε οτι δεν τον καλύπτουν οι εξηγήσεις της και το γραφείο του έχει ζητήσει την παραίτησή της και την διευκόλυνση με την παράδοση της έδρας. «Προς το παρόν δεν έχει απαντήσει ούτε μέσω e-mail ούτε μέσω what’s up ούτε και σε τηλεφώνημα. Άρα αναμένουμε την απάντησή της. Το αίτημα που έχουμε κάνει στην κα Λινού είναι ξεκάθαρο. Αιτούμαστε να παραδώσει την έδρα της στην πρώτη επιλαχούσα. Και θεωρώ απάντηση σε μηνύματα είτε είναι τηλεφωνικά είτε είναι γραπτά νομίζω είναι ένα ελάχιστο δείγμα ανταπόκρισης που θα έπρεπε να υπάρχει αυτή τη στιγμή».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχουν πράγματα που έπρεπε να διευρυνθούν πριν την ενσωμάτωση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος», αφήνοντας ανοιχτό πεδίο για την έναρξη ενός νέου κύκλου εσωκομματικής έντασης
Διαγράφτηκε από την ΚΟ η Αθηνά Λινού
Την αποπομπή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Κουμουνδούρου λόγω της υπόθεσης με το Ινστιτούτο Prolepsis.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη έναν ογκωδέστατο φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis.
Όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, οι εξηγήσεις της δεν κρίθηκαν επαρκείς, με αποτέλεσμα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ήδη αποφασίσει την αποπομπή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Πάντως, εκτός από πολιτικές επιπτώσεις, είναι ορατό το ενδεχόμενο η κ. Λινού να αντιμετωπίσει και τον έλεγχο των αρμοδίων Αρχών, καθώς η ίδια έχει πει μέσω social media πως «κάθε έλεγχος είναι δεκτός» και πως σκεφτόταν να προσφύγει αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ, η κ. Λινού χθες έστειλε εξώδικο την Τρίτη στον Παύλο Πολάκη καλώντας τον να ανακαλέσει τα όσα έχει πει κατά καιρούς, με τον πρώην υπουργό να ξεκαθαρίζει ότι δεν κάνει βήμα πίσω.
Την Παρασκευή 184 μέλη του κόμματος (μεταξύ αυτών 10 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής) ζήτησαν από την Επιτροπή να καλέσει την Αθηνά Λινού «άμεσα και κατά προτεραιότητα», ώστε «να εξηγήσει πειστικά εάν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες εις βάρος της».
Σ. Φάμελλος: Διαψεύδει τον Κασσελάκη - Επιζήμια η στάση του
Ως «αδικαιολόγητη» και «επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τον αντικαταστήσει με τον Νίκο Παππά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Ό,τι είπα στην ΚΟ ακριβώς τα ίδια είπα και στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Δηλαδή, ότι πέρα από το ότι είναι μία αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική πρόταση, πέρα από τα ελλιπή χαρακτηριστικά της διοργάνωσης της συζήτησης, το βασικό είναι ότι είναι μία πρόταση επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Πολιτικά δεν έπρεπε να ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο και μάλιστα αναίτια. Ήλπιζα ως την τελευταία στιγμή ο κ. Κασσελάκης να ανακαλέσει», είπε.
«Μέχρι χθες δεν ήξερα τίποτα. Είναι μία αδικαιολόγητη πρόταση επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη ημέρα μέχρι και χθες έκανα τα πάντα για να μην αμφισβητείται η ηγεσία του προέδρου. Δεν είμαι ούτε σύμμαχος ούτε αντίπαλος του Κασσελάκη, θα σεβαστώ την απόφασή του κόμματός μου», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει καλύτερος, όλοι μαζί πρέπει να το κάνουμε», είπε και υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται για μένα θέμα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι υπέρ της ενότητας».
ΣΥΡΙΖΑ: Αδύναμος προχωρά ο Κασσελάκης μετά την ΚΟ - Ενισχυμένοι οι «87»
Πηγές των «87» από την πλευρά τους αναφέρουν πως ο κ. Κασσελάκης είναι Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. αφού έχει 17 από τους 35 βουλευτές. Η κ. Γεροβασίλη μάλιστα – μεταξύ άλλων – φαίνεται πως σε παρέμβασή της ανέφερε:
«o Σωκράτης υπηρέτησε το ρόλο του και κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και σε πολύ δύσκολες στιγμές, με πολλή μεγάλη επάρκεια και αξιοπιστία και αυτό είναι κοινός τόπος σε όλη την κοινωνία. Όχι Στέφανε, σε ένα χρόνο δεν έφαγες εσύ το μεγαλύτερο μπούλινγκ. Δεν πρόλαβες σε ένα χρόνο. Υπάρχουμε εδώ μέσα άνθρωποι που έχουμε αγωνιστεί σε πολύ δύσκολα για τη χώρα» σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως, «κρινόμαστε όλοι κάθε μέρα άρα και ο πρόεδρος. Ευθύνεται που παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις».
Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου
Όχι ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λίνου, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.
Παρών ψήφισαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.
Μάλιστα ο συσχετισμός αυτός προκύπτει επί των παρόντων βουλευτών (33 από τους 35) στην ψηφοφορία καθώς μια έδρα ήταν κενή μέχρι να συμπληρωθεί από την Πόπη Τσαπανίδου η οποία θα ορκιστεί την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε από την συνεδρίαση και ο Παύλος Πολάκης έχει τεθεί εκτός ΚΟ.
Πρακτικά ο κ. Κασσελάκης επιμένει να μην βλέπει τον Παύλο Πολάκη ως τον άνθρωπο που θα τον καθαιρέσει, παρά το γεγονός ότι είναι ο μόνος που έχει «ανοίξει» το ζήτημα της ηγεσίας.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση πάντως φαίνεται ότι βγαίνει κερδισμένη από τη διαδικασία σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών καθώς από 7 αύξησε σε τουλάχιστον 12 βουλευτές τη δύναμή της και δίπλα στους Γεροβασίλη, Γιαννούλη, Καλαματιανό, Λινού, Νοτοπούλου και Παναγιωτόπουλο προστέθηκαν οι Μπάρκας, Ξανθόπουλος, Ψυχογιός, Κεδίκογλου και Κοντοτόλη, οι οποίοι καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη.
Κόντρα στην εισήγηση του προέδρου θα πρέπει να θεωρείται και η στάση των τεσσάρων βουλευτών που δήλωσαν «παρών», οι οποίοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 16 συνολικά που πήγαν απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος.
Στην πλευρά των 87 ο Φάμελλος - Στους προεδρικούς ο Παππάς
Ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται στην πλευρά των 87 και πλέον από θεματοφύλακας των ισορροπιών δεν αποκλείεται να εξελιχθεί ως ένας εν δυνάμει δελφίνος της ηγεσίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο κ. Φάμελλος μετά από αυτό το άδειασμα του κ. Κασσελάκη χάνει αρκετό από το πολιτικό του κεφάλαιο.
Με το ζήτημα ηγεσίας που παραμένει ανοιχτό δεν αποκλείεται ο κ. Φάμελλος να είναι το πρόσωπο πάνω στο οποίο θα βρει τον υποψήφιό της η ομάδα των 87.
Μοναδικός σύμμαχος του κ. Κασσελάκη στο εσωκομματικό εμφυλιοπολεμικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον ο Νίκος Παππάς η επιρροή του οποίου στην Κεντρική Επιτροπή εκτιμάται από την Κουμουνδούρου ότι θα αποδειχθεί σωτήρια για τη διάσωση του κ. Κασσελάκη στην πρόταση μομφής που θα καταθέσει ο Παύλος Πολάκης, όπως έχει εξαγγείλει.
Η αναβάθμιση του κ. Παππά εκτιμάται από το περιβάλλον της νέας ηγεσίας ότι θα συσπειρώσει μέλη της ΚΕ και πάλι γύρω από το νέο πρόεδρο της ΚΟ και επομένως θα εξασφαλιστεί μέχρι τότε η έστω και οριακή πλειοψηφία για να μην περάσει η μομφή με 151 ψήφους.
Φόβοι για νέα διάσπαση
Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση είναι πάντα πάνω στο τραπέζι και αυτό δεν δείχνει να αγχώνει τον κ. Κασσελάκη. Ο τρόπος με τον οποίο πήρε θέση στην εισήγησή του απέναντι στον Χρήστο Σπίρτζη είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικός. Ουσιαστικά η τοποθέτησή του έδωσε σήμα στο πειθαρχικό να τον παραπέμψει στην ΚΕ με το ερώτημα της διαγραφής.
Θα είναι φυσικά μια ακόμη αιτία σφοδρής σύγκρουσης με τη φρουρά Τσίπρα την οποία με όλους τους τρόπους εξωθεί στην έξοδο. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η τοποθέτησή του στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης για το κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης προχώρησε και στην αντικατάσταση της θέσης που κατείχε ο Παύλος Πολάκης. Αυτό σημαίνει ότι αφενός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει τη στάση του απέναντι στον βουλευτή Χανίων, αφετέρου κλείνει οριστικά κάθε σενάριο επιστροφής του. Στη θέση που κατείχε ο Παύλος Πολάκης (συντονιστής τομεαρχών) τοποθετήθηκε η Γιώτα Πούλου.