Προγραμματίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες. Πριν από μερικές μέρες τελικά μπήκε σε τροχιά υλοποίησης μετά από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Το απόγευμα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Ισραήλ όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η επίσκεψη-εξπρές του κ.Μητσοτάκη μπορεί να πραγματοποιείται εν μέσω πανδημίας, όμως υπό προϋποθέσεις μπορεί να “ανοίξει” δρόμους σε πολλά επίπεδα και να αποδειχθεί καθοριστική, ειδικά στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Η πολύ καλή προσωπική σχέση Μητσοτάκη - Νετανιάχου δεν αποτελεί είδηση. Από τη μέρα όμως που η πανδημία έριξε βαριά τη σκιά της στον πλανήτη, Ελλάδα και Ισραήλ ήρθαν πιο κοντά εξαιτίας της ανταλλαγής τεχνογνωσίας. To Ισραήλ "τρέχει" με γοργούς ρυθμούς στην επιχείρηση εμβολιασμού, κάτι που πιθανόν να αποτελέσει τον παράγοντα γύρω από τον οποίο θα κινηθεί το ταξίδι της Δευτέρας.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα πρόταση για διμερή συμφωνία με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, στο τέλος της άνοιξης. Η συμφωνία αυτή προβλέπει το άνοιγμα της Ελλάδας σε τουρίστες από το Ισραήλ, κατά προτεραιότητα εξαιτίας της καλής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα με τους εμβολιασμούς.
Εφόσον τελικώς αυτό συμβεί θα ισοδυναμεί με μία μεγάλη οικονομική ανάσα για την Ελλάδα καθώς ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών θα είναι εξασφαλισμένος. Μία κίνηση με σημαντικό επικοινωνιακό αντίκτυπο. Η συζήτηση λοιπόν αυτή αναμένεται να τεθεί της ολιγόωρης παραμονής του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Μην φανταστείτε όμως ότι από την συγκεκριμένη ατζέντα θα λείψουν τα θέματα που άπτονται της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τείχος που χτίζεται, με την συμμετοχή και της Κύπρου, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Είναι πρόσφατες άλλωστε οι συνεδριάσεις της λεγόμενης τριμερούς όπου τέθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα με στόχο την συγκρότηση μίας ευρείας συμμαχίας σε οικονομικό, πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ.
Σε κάθε περίπτωση και η συνάντηση της Δευτέρας αποτελεί μια ισχυρή επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. “Οι διμερείς σχέσεις είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται. Οι δύο χώρες έχουν συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και το ενδιαφέρον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια” τονίζει αρμόδια πηγή που παρακολουθεί από κοντά την προετοιμασία ενός ταξιδιού που έρχεται στο πλαίσιο των συνεχών επαφών μεταξύ των ηγετών. Μία συνεργασία που έχει και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα.
Μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι του 2020 ο κ. Μητσοτάκης είχε ταξιδέψει ξανά στο Ισραήλ , επιβεβαιώνοντας την στενή σχέση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μεταξύ των άλλων σε εκείνη την επίσκεψη ο πρωθυπουργός είχε τρία σημαντικά ραντεβού, με εκπροσώπους ισάριθμων μεγάλων επιχειρηματικών και επενδυτικών ομίλων της χώρας και συγκεκριμένα με την Jerusalem Venture Partners, την AMPA Capital και την ELBIT Systems. :
- Ο δημιουργός της AMPA Capital Σλόμι Φόγκελ είναι ένας από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της χώρας , ο οποίος δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ πεδίο όπως λιμάνια, ξενοδοχεία, ακίνητα, χρηματοδοτήσεις και γεωργία.
- Η Jerusalem Venture Partners (JVP Partners) αποτελεί επενδυτικό κεφάλαιο που έχει δημιουργήσει ή επενδύσει σε περισσότερες από 140 εταιρείες στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
- H ELBIT Systems , έχει κυρίαρχη θέση στον τομέα της ηλεκτρονικής άμυνας και δραστηριοποιείται στους τομείς της αεροδιαστημικής, των χερσαίων και ναυτικών συστημάτων, της διοίκησης, του ελέγχου, των επικοινωνιών και αλλού.
Σε εκείνο το ταξίδι είχε διαφανεί η πολύ καλή προσωπική χημεία των δύο κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην επικείμενη επίσκεψη, έστω και αν πρόκειται για ταξίδι διάρκειας λίγων ωρών.