Έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σαφώς επηρεασμένοι από τις εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης αρχηγών στο ΠΑΣΟΚ και στο Σύριζα, υιοθέτησαν πλήρως τις ανεύθυνες οικονομικές εξαγγελίες των υποψηφίων αρχηγών και ασκούν κριτική σε ένα τομέα που η κυβέρνηση είναι αντικειμενικά επιτυχημένη. Κοινώς, οι έντεκα βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στην πτέρυγα της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» έπαθαν «Σύριζα».
Με ρητορική που ξεπροβάλλει από τη βαθιά ψυχή του Σύριζα του 2012 και του 2015, η ενδεκάδα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται σε «απροστάτευτους δανειολήπτες και εγγυητές», σε «κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδος», στη «βασική προτεραιότητα των funds που είναι η απόκτηση κερδών» και στο «χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που λύθηκε ως προς τις τράπεζες» αλλά όχι ως προς τους δανειολήπτες. Οι έντεκα κάνουν ένα ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου, σε εποχές και λογικές που είχαν φέρει τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού.
Με άρωμα από τον περίφημο Νόμο Κατσέλη που επιβάρυνε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, η ενδεκάδα των βουλευτών, προφανώς προσγειώθηκε σχετικά πρόσφατα στη χώρα μας και δεν έχει αντιληφθεί τι έχει γίνει από το 2019 μέχρι σήμερα. Διότι στο χώρο των κόκκινων δανείων, έχουν γίνει πάρα πολλά.
Και διερωτώνται οι έντεκα: «Από τις ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πόσες αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πόσες εξ αυτών αφορούν οφειλέτες ευάλωτους και άτομα με αναπηρία;» Άραγε χρειαζόταν να κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή, για κάτι που θα μπορούσε να απαντηθεί, άμεσα από το υπουργείο και τις αρμόδιες αρχές;
Η απάντηση που δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία, Χρηματοπιστωτικού Τομέα και τη Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ήταν πληρέστατη. Άλλωστε οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του έργου που έχει συντελεστεί. Από τα μη εξυπηρετούμενα του 2019 που ανέρχονταν στα 92,2 δισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2024 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς χρηματοδοτικούς φορείς είχαν μειωθεί στα 70,4 δισ. ευρώ. 21,8 δισ. λιγότερα, μειωμένα δηλαδή κατά 24%. Συνολικά το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούσαν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει σημαντικά, στο 32%.
Έχουν επιτευχθεί 22.214 ρυθμίσεις στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οποίες αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό αρχικών οφειλών ύψους 7,52 δισ. ευρώ. Και αυτά είναι δημοσιευμένα στοιχεία στη μηνιαία έκθεση προόδου του εξωδικαστικού μηχανισμού, που δημοσιεύεται παράλληλα με την έκθεση για ευάλωτους οφειλέτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία στα οποία αυξήθηκαν κατά 100% τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια των ευάλωτων. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση για τους ευάλωτους οφειλέτες, σωρευτικά μέχρι τις 31.8.2024 έχουν υποβληθεί 3.581 αιτήσεις ευάλωτων εκ των οποίων οι 1.663 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με επιτυχή κατάληξη για τις 1.162, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης της πρότασης.
Να επαναλάβουμε ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι δημοσιευμένα και γνωστά στους έντεκα βουλευτές που έπαθαν ξαφνικά Σύριζα. Όπως και όλες οι ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικασίες είναι ήδη γνωστές, αφού αυτοί οι ίδιοι βουλευτές τις έχουν υπερψηφίσει μέσα στη Βουλή. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι οι έντεκα βουλευτές, ερωτούν εάν θα καταστεί υποχρεωτική κάποια προδικασία πριν την επιβολή κατάσχεσης της κατοικίας, όταν είναι γνωστό σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και ασχολούνται με το θέμα, ότι ο μέσος χρόνος από τη μη πληρωμή δανειακής δόσης μέχρι τον πρώτο πλειστηριασμό είναι τουλάχιστον 25 μήνες (6 μήνες όπου το δάνειο τελεί σε προσωρινή καθυστέρηση, συν 19 μήνες από την καταγγελία του δανείου λόγω μη πληρωμής μέχρι και τη διενέργεια του πλειστηριασμού).
Εμπνεόμενοι από το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη, οι έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ερωτούν αν προτίθεται να προχωρήσει σε ρύθμιση η κυβέρνηση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρόπο ώστε να προστατευθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών. Δεν γνωρίζουν άραγε οι κυβερνητικοί βουλευτές τα αποτελέσματα αυτού του Νόμου; Δεν γνωρίζουν ότι ποσοστό άνω του 43% επί του συνόλου των αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη (δηλ. περί τις 60.000 από τους 140.000) αποφασίστηκε από τα αρμόδια δικαστήρια ότι δεν μπορούν να τύχουν προστασίας μέσω του νόμου αυτού, καθώς κρίθηκε ότι κατά τη στιγμή της λήψης του δανείου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής του; Με αποτέλεσμα όσοι απορρίφθηκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με συσσωρευμένες οφειλές, συμπεριλαμβανομένων των τόκων υπερημερίας που είχαν παγώσει για όλο το χρονικό διάστημα;
Μέσα στα πλαίσια υιοθέτησης των επιχειρημάτων των υποψηφίων και επίδοξων αρχηγών της Αριστεράς Χάρη Δούκα, Στέφανου Κασσελάκη, Παύλου Πολάκη, Απόστολου Γκλέτσου και Αλέξη Τσίπρα δεν θα μπορούσαν οι έντεκα βουλευτές της ΝΔ, να μην καταγγείλουν τις τράπεζες, τα funds και τις διαδικασίες των πλειστηριασμών. Καταγγελίες που και αυτές έπεσαν στο κενό. Αφού η διενέργεια των πλειστηριασμών γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και με ηλεκτρονικές διαδικασίες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction. Η διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικές μεθόδους έχει σαν αποτέλεσμα την επίτευξη μεγαλύτερου ανταγωνισμού, ο οποίος καταλήγει υπέρ του δανειολήπτη, καθώς επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα που εξασφαλίζει μεγαλύτερη απόσβεση της οφειλής του.
Ουσιαστικά οι έντεκα βουλευτές της ΝΔ αμφισβητούν τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που είναι προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων. Αμφισβητούν την απελευθέρωση των διαδικασιών από στρεβλώσεις, όπως ήταν ο Νόμος Κατσέλη, την επιτάχυνση τους, καθώς και τη διαφάνεια τους. Αφού όλοι οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, καθώς και τις διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού να κινούνται πλέον σε υψηλά επίπεδα.
Διαβάσαμε ότι οι έντεκα βουλευτές της ΝΔ, αρνούνται ότι στέλνουν κάποιο σήμα προς την κυβέρνηση. Δηλώνουν βέβαιοι ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα τους ακούσουν. Τι να ακούσουν οι υπουργοί; Τις ερωτήσεις που υποβάλουν οι έντεκα βουλευτές σχετικά με νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει; Διότι όπως είδαμε δεν υποβάλουν νέες προτάσεις, αλλά ερωτήσεις σε υπάρχοντες νόμους που έχουν ψηφίσει οι ίδιοι.
Δεν γνωρίζουμε τι είδους «Σύριζα» έχουν πάθει οι έντεκα βουλευτές. Αντιγράφουν το εσωκομματικό μπάχαλο που βιώνει ο κομματικός μηχανισμός του Σύριζα; Εμπνεύστηκαν από τις αποσχιστικές και διασπαστικές τάσεις; Τους γοήτευσαν οι καλπάζουσες αρχηγικές φιλοδοξίες διαφόρων στελεχών της ευρύτερης Αριστεράς; Ή μήπως προσπαθούν να συγκροτήσουν μια εσωκομματική αντιπολίτευση, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από αυτές έχουν κάποια κοινά «ιδεολογικά» και «προσωπολατρικά» χαρακτηριστικά;