Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση τον θεσμό που επιταχύνει την απονομή δικαιοσύνης χωρίς να απαιτούνται δίκες για αστικές και εμπορικές δίκες. Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική μεσολάβηση αποτελεί το μέλλον στην επίλυση διαφορών μεταξύ ιδιωτών και επιτρέπει την επίλυση διαφορών χωρίς να μπλοκάρει το σύστημα της δικαιοσύνης.
Με το εν λόγω σχέδιο νόμου, ρυθμίζεται εκ νέου ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις εθνικού ή διασυνοριακού χαρακτήρα, κατά την οριζόμενη έννοια, με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/52/ΕΚ.
Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και το οποίο έχει και τη σύμφωνη γνώμη των λειτουργών της δικαιοσύνης, αστικές και εμπορικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών θα επιλύονται μέσω του ιδιώτη διαμεσολαβητή η οποία θα επικυρώνεται από ένα δικαστήριο.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική αρχική συνεδρία, που λαμβάνει χώρα μεταξύ των διαδίκων και του διαμεσολαβητή και αφορά διαφορές ιδιωτικού δικαίου ως εξής:
* Οι οικογενειακές διαφορές, πλην των γαμικών διαφορών που αφορούν το διαζύγιο, την ακύρωση του γάμου, την αναγνώριση της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας γάμου και των διαφορών από τις σχέσεις γονέων και τέκνων (προσβολή πατρότητας, μητρότητας κ.λπ.)
* Οι διαφορές που είναι αρμοδιότητα του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου και εκδικάζονται κατά την τακτική διαδικασία του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
* Εξαιρούνται από την υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης οι διαφορές στις οποίες διάδικο μέρος είναι το δημόσιο, ΟΤΑ ΚΑΙ ΝΠΔΔ στην περίπτωση που τα μέρη δεν λύσουν τη διαφορά στο πρώτο στάδιο της υποχρεωτικής αρχικής συνεδρίας και περάσουν στην κανονική διαδικασία διαμεσολάβησης, τότε προβλέπεται η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου, πλην των περιπτώσεων των καταναλωτικών διαφορών και των μικροδιαφορών.