Νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής - Ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια Λέσβου, αλλά και την προειδοποίηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ότι πρόκειται να προβεί σε απαγόρευση λειτουργίας του καταυλισμού εντός του επόμενου μηνός σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι με αιτιολογημένες γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών χαρακτηρίζεται επίσημα πλέον η κατάσταση στη Μόρια ως ακατάλληλη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, ενώ παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από την ελληνική Κυβέρνηση, ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση των συνθηκών και την αποσυμφόρηση του καταυλισμού, που φιλοξενεί σήμερα περίπου 9.000 αλλοδαπούς σε υποδομές χωρητικότητας 3000.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά να πληροφορηθεί τις ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση στη Μόρια, καθώς και την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου από τις ελληνικές Αρχές σε περίπτωση απαγόρευσης λειτουργίας του κέντρου στη Μόρια.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Ακόμη μία φορά ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σχετικά με τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια Λέσβου. Την απελπιστική κατάσταση επιβεβαιώνει και πρόσφατη αιτιολογημένη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου κατόπιν εκθέσεων αυτοψίας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, που καταγράφουν το χώρο ως ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι οριακή, καθώς τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο. Στη Μόρια φιλοξενούνται πάνω από 9.000 άνθρωποι σε υποδομές χωρητικότητας περίπου 3.000 ατόμων, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προειδοποιεί ότι θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του κέντρου μετά την παρέλευση 30ήμερης προθεσμίας σύμφωνα με το νόμο.
Δεδομένου ότι, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια, αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα δικαιούχο των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, ερωτάται η Επιτροπή:
- Που εντοπίζει τις σημαντικότερες ελλείψεις, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μόρια Λέσβου;
- Πώς συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για τη διαχείριση του προβλήματος;
-Έχουν καταθέσει οι ελληνικές Αρχές εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση απαγόρευσης λειτουργίας του κέντρου στη Μόρια;».