Τέσσερις επικεφαλής κρατών θα συναντήσουν “μεγάλες διεθνείς επιπλοκές” μέσα στο 2016 καθώς τα προβλήματα που είχαν την περασμένη χρονιά, απλώς θα “γίνουν χειρότερα”, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων πολιτικών αναλυτών της Eurasia Group.
Σύμφωνα με τον Independent, το πολιτικό τοπίο το 2016 χαρακτηρίζεται από έλλειψη μιας παγκόσμιας στρατηγικής, μετά από μια συνταρακτική χρονιά που σημαδεύτηκε - μεταξύ άλλων - από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το σεισμό στο Νεπάλ, τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση εδώ και σχεδόν 70 χρόνια και την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ανάμεσα σ'' αυτούς βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τους αναλυτές, η απουσία εκλογών ίσως οδηγήσει τους πολίτες να εκφράσουν την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους στους δρόμους.
Οι 10 μεγαλύτεροι πολιτικοί κίνδυνοι του 2016 για τον Ian Bremmer και την ομάδα του είναι οι ακόλουθοι:
1. Η συμμαχία Ευρώπης - ΗΠΑ
Μία από τις πιο σημαντικές συμμαχίες στον κόσμο, ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι "τώρα πιο αδύναμη και λιγότερο σημαντική από οποιαδήποτε άλλη περίοδο από το τέλος του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου”, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επενδύσεις παγκοσμίως.
2.“Κλειστή” Ευρώπη
Θα γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους υποστηρικτές μιας «ανοικτής» ή μιας «κλειστής» Ευρώπης. Ο κ. Bremmer εκτιμά πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα τα καταφέρει, ωστόσο οι βασικές αρχές της Ένωσης δέχονται πλήγματα άνευ προηγουμένου λόγω των τεράστιων προκλήσεων του προσφυγικού, της τρομοκρατίας.
Επίσης, προειδοποιεί ότι ένα ενδεχόμενο Brexit είναι πολύ πιο πιθανό από ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι.
3.Το αποτύπωμα της Κίνας
Προφανώς “η μόνη μεγάλη χώρα σήμερα με μια παγκόσμια οικονομική στρατηγική”, είναι η Κίνα, η οποία θα παίξει τον πιο σημαντικό αλλά και αβέβαιο ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Ωστόσο, τονίζει ο Ian Bremmer, πως οι διεθνείς “παίκτες” δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο και δεν συμφωνούν με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κίνα.
4. Ισλαμικό Κράτος
Η απάντηση στην πιο ισχυρή τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία έλαβε χώρα με λανθασμένο τρόπο, καθώς συχνά οι αντίπαλοι του ΙΚ έχουν αντιπαραθετικά συμφέροντα μεταξύ τους.
«Μέσα στο 2016, το πρόβλημα αυτό δε θα μπορέσει να λυθεί», όπως σημειώνει η Eurasia Group. Πιο ψηλά στη λίστα των χτυπημάτων του ΙΚ θα βρεθεί η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, ενώ οι χώρες με υψηλό αριθμό μη ενσωματωμένων σουνιτών μουσουλμάνων τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με τη δυσαρέσκεια του ΙΚ.
5. Σαουδική Αραβία
Καθώς το βασίλειο γίνεται όλο και πιο απομονωμένο κι ενώ τα βασιλικά μέλη αντιμάχονται, είναι πιθανό το ενδεχόμενο η χώρα να γίνει πιο επιθετική στην περιοχή, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Με την πρόσφατη εκθρόνιση του Salman και με την ολοένα αυξανόμενη ένταση με το Ιράν, "το σενάριο μιας σύγκρουσης [...] έχει γίνει πλέον απόλυτα ρεαλιστικό".
6. Άνοδος κυβερνο-ομάδων
Ένας ακόμα μη κρατικός παράγοντας που θα επηρεάσει το πολιτικό τοπίο είναι η άνοδος τεχνολογικών ομάδων – είτε πρόκειται για εταιρείες της Silicon Valley είτε για ομάδες χάκερ. Σύμφωνα με τον κ. Bremmer τέτοιου τύπου ομάδες ίσως προκαλέσουν με τις κινήσεις τους ρευστότητα στις αγορές ή και αλλαγές σε πολιτικά σχέδια.
7. Απρόβλεπτοι ηγέτες
Η διεθνής πολιτική σκηνή θα βρεθεί σε μεγαλύτερες συνθήκες αστάθειας φέτος, καθώς εμφανίζονται
μια “ασυνήθιστη σειρά ηγετών με απρόβλεπτη συμπεριφορά”. Ανάμεσα σ'' αυτούς, ο
Vladimir Putin και ο Tayyip Erdogan, μαζί με τον Mohammed bin Salman της Σαουδικής Αραβίας και τον Petro Poroshenko της Ουκρανίας.
8. Βραζιλία
Η Βραζιλία φαίνεται να οδηγείται σε πολιτικό αδιέξοδο, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Είτε διατηρήσει τη θέση της η πρόεδρος Dilma Rousseff είτε την αντικαταστήσει ο αντιπρόεδρος της Michel Temer, κανείς δε μοιάζει να μπορεί να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα της χώρας.
9. Ελλάδα
Η επιβράδυνση στην ανάπτυξη και το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στους Έλληνες, αλλά οι εκλογικές αναμετρήσεις φέτος είναι λιγότερες για να δείξει ο κόσμος τη στήριξη ή διαφωνία του με την κυβέρνηση.
Συνήθως, η απουσία εκλογών παρέχει κλίμα σταθερότητας, αλλά ο κ. Bremmer προειδοποιεί πως “αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά". Η απουσία εκλογών ίσως οδηγήσει τους πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στους δρόμους.
10. Τουρκία
Η αλλαγή του προεδρικού συστήματος που προωθεί ο T. Erdogan ώστε να συγκεντρώσει μεγαλύτερη εξουσία στα χέρια του, αποτελεί μια επιθετική κίνηση που θα επηρεάσει τις επενδύσεις στη χώρα.
Η πίεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος θα την κάνουν πιο ευάλωτη σε επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα οι τουρκικές τακτικές επίθεσης θα παράγουν "μέτρια αποτελέσματα".