Στην έλλειψη στρατηγικής της Δύσης και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών κρίσεων και την δημιουργία ενός καθεστώτος ασφαλείας, αναφέρθηκε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καθηγητής του ΑΠΘ, και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός την περίοδο 2013-2015, αναφερόμενος στο θέμα «Η Ευρώπη μεταξύ υπνοβασίας και εγρήγορσης»
Βρισκόμαστε, είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Παύλου Τσίμα, μπροστά σε μια επικείμενη κρίση, παρόμοια με αυτήν λίγο πριν ξεσπάσει ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος, μια περίοδος η οποία είχε χαρακτηρισθεί ως υπνοβασία για τις χώρες της Ευρώπης.
Όπως ανέφερε για παράδειγμα, σήμερα η Ευρώπη δεν επηρεάζει καθόλου τις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας, ούτε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή,. Κράτη - μέλη, κατά καιρούς εμφανίζονται με μια ρητορική παρέμβαση, όπως μια δήλωση του Μακρόν ή του Σολτς για την Ουκρανία ή τη Μέση Ανατολή αλλά αυτό δεν συνιστά ευρωπαϊκή πολιτική, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης, άλλο ένα θέμα που ανακύπτει συνοψίζεται στο ερώτημα αν η Δύση θα υπάρχει ως στρατηγική οντότητα και μετά τις αμερικανικές εκλογές.
Η έλλειψη στρατηγικής συνείδησης, όμως, δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας αλλά και στον τομέα της οικονομίας . Έτσι, είναι ορατός ο κίνδυνος υποχώρησης της οικονομικής ευρωστίας. Το θέμα αυτό είναι κατασκευαστικό, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Έτσι, δηλαδή , κατασκευάστηκε η Ευρπωπαϊκή ¨Ένωση από την δεκαετία του ’50. Ως μια οικονομική ένωση.
Και φθάσαμε σήμερα να διαπιστώνουμε ότι η οικονομική κρίση, η πανδημία κι η ενεργειακή κρίση, απόρροια της σύγκρουσης Ρωσίας -Ουκρανίας να έχουν θέσει εν αμφιβόλω θεμελιώδεις παραδοχές, κρατικές ενισχύσεις αλλά και την ίδια τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Πρόκειται, δηλαδή, για παραδοχές, πρωτίστως, οικονομικής ολοκλήρωσης.
Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η οικονομική κρίση, η ταλαιπωρία του ελληνικού λαού, η απώλεια μεγάλου μέρους του ελληνικού ΑΕΠ η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί για την πανδημία και να εφαρμόσει προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ή να χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως ο ESM.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εγρήγορσης ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαπίστωσης ότι το κόστος της ασφάλειας για την Ε.Ε. είναι τεράστιο. Και αυτό γιατί το τοποθετούμε μόνο ως δημοσιονομικό. Σρτην πραγματικότητα, όμως το 2% του ΑΕΠ αν συνυπολογιστεί και το διοικητικό και λογιστικό κόστος μπορεί να υπερβαίνει και το 4% του ΑΕΠ.
Συνοψίζοντας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι τα τρία ζητούμενα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα οποία όμως πρέπει να συζητηθούν σοβαρά και ουσιαστικά είναι δημοκρατία, ευημερία και ασφάλεια.
Από την πλευρά της η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης , αλλά όμως ΄λεχει τη δυνατότητα να μετέχει στους συσχετισμούς.
Σε ό,τι αφορά την άποψη του κ. Βενιζέλου για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή τα απομνημονεύματα του, ανέφερε ότι ήταν ένας μεγάλος ευρωπαίος πολιτικό καθώς βασιζόταν στην πρόβλεψη. Είχε επιμείνει τόσο την πρόβλεψη του τι θα γίνει μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου όσο και για την κρίση. Σεβάσθηκε την επιθυμία της Ελλάδας να μείνει στην ευρωζώνη. Βέβαια, δεν διευκόλυνε την προσαρμογή και έκανε δύσκολη τη ζωή μας. Όμως, αυτά που συμφωνήθηκαν για το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους τηρήθηκαν κατά γράμμα.