Η κρίση αναδεικνύει το ρόλο της πολιτικής η οποία παίρνει το πάνω χέρι σε σχέση με την οικονομία, τονίζει σε συνέντευξη του στο Action 24 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί είναι οι πολιτικοί θεσμοί αυτοί που παίρνουν τις πρωτοβουλίες στην παρούσα κρίση.
“Σιγά σιγά θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε σε οικουμενικό επίπεδο τις βασικές συμβάσεις επί τη βάση των οποίων λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία η πραγματική, το διεθνές εμπόριο, αλλά και η σχέση πραγματικής οικονομίας και χρηματοοικονομικής σφαίρας, η οποία έχει διογκωθεί εντυπωσιακά στα επίπεδα της φούσκας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Αλλα εκτός από το ρόλο της πολιτικής, επισημαίνει και κάτι ακόμη. Σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό δίλλημα, σχετικά με το ποιο πολίτευμα μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε μεγάλες υγειονομικές κρίσεις, θεομηνίες και ταυτόχρονα την επόμενη μέρα, την επόμενη φάση της ανθρωπότητας, όχι μόνο οικονομικά και αναπτυξιακά αλλά και πολιτικά και θεσμικά.
“Τα αυταρχικά πολιτεύματα είναι αυτά που έχουν πλεονέκτημα; Η λεγόμενη αξιοκρατία, η meritocracy η κινεζική η οποία είναι βεβαίως μη δημοκρατική; Ή οι δημοκρατίες μας οι φιλελεύθερες, οι δυτικές, τα κράτη δικαίου, το κοινωνικό κράτος δικαίου που ισχύει στην Ευρώπη ή βεβαίως στην Αμερική;”, είναι τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Βενιζέλος. Και επισημαίνει ότι στο μεγάλο αυτό δίλλημα δεν πρέπει να βιαστούμε να απαντήσουμε επί τη βάση συγκυριακών καταστάσεων ή εντυπώσεων, συγκινησιακά φορτισμένοι και συναισθηματικά φορτισμένοι. Πρέπει να είμαστε πιο ψύχραιμοι, όπως λέει, όταν κάνουμε τέτοιες μεσομακροπρόθεσμες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εκτιμήσεις.
Στην περίπτωση για παράδειγμα των ΗΠΑ σημειώνει ότι οι επιλογές που γίνονται από τον Πρόεδρο Τράμπ έχουν και το στοιχείο της ιδεοληψίας αλλά από την άλλη έχουν και το στοιχείο της εκλογικής υστεροβουλίας. “Και θα σας δώσω οριστικές απαντήσεις όταν δούμε τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές και αν θα υπάρξει μια δεύτερη θητεία Τράμπ ή μια θητεία δημοκρατικού προέδρου όπως είναι για παράδειγμα ο κ. Μπάιντεν”, όπως αναφέρει με νόημα.
Επισημαίνει μάλιστα ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε ευρωπαϊκά κράτη. Οπως για παράδειγμα στην Πολωνία που δεν θέλει να αναβάλλει τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες και ελπίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να επηρεάσει η κρίση θετικά, υπέρ αυτής. Στη Γαλλία είδαμε ότι έγινε ο πρώτος γύρος δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, παραδόξως, εν μέσω κορονοϊου, αλλά αναβλήθηκε ο δεύτερος. Στη Χιλή θα αναβληθεί η διεξαγωγή ενός πολύ σημαντικού συνταγματικού δημοψηφίσματος, κ.ο.κ.
Σε ένα άλλο επίπεδο, η κρίση αναδεικνύει και τον παράγοντα της γεωπολιτικής-γεωοικονομίας του κορονοϊού και της κρίσης, όπως λέει ο κ. Βενιζέλος. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευρωατλαντικές σχέσεις έχουν πολύ μεγάλο βάθος, ασύγκριτα μεγαλύτερο από ότι μπορεί να έχει μία κίνηση αλληλεγγύης από μεριάς Κίνας προς την Ευρώπη, προς χώρες όπως η Ιταλία ή όπως η Ελλάδα, με τις οποίες η Κίνα θέλει να έχει θερμές σχέσεις οικονομικές, επενδυτικές, πολιτικές”, αναφέρει χαρακτηριστικά.