Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, επισκέφθηκε σήμερα τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, στον Βόλο, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρό της, Ν. Πρίντζο, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στη μονάδα παραγωγής. Στο πλαίσιο της συζήτησης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε τις παρακάτω επισημάνσεις:
«Νιώθουμε τον ίδιο θυμό με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που βιώνουν στο πετσί τους την "ηρωική διαπραγμάτευση" ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία τούς κοστίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ο πρωτογενής τομέας είναι υπό διωγμό. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εξοντώνουν τους αγρότες. Η φορολογική κλίμακα ανέβηκε από το 13% στο 22-45%. Το κόστος παραγωγής γιγαντώθηκε από τις ατέλειωτες αυξήσεις στον ΦΠΑ. Ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε για τους αγρότες και τα αγροτεμάχια. Ο ΟΓΑ καταργήθηκε. Καθυστερούν οι καταβολές των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Τους πήραν τα αποθεματικά και τα πήγαν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αποφύγουν το "κραχ" στην οικονομία. Τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ ΚΑλΠ, λιμνάζουν την ίδια στιγμή που έχει προκληθεί χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες και οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας τα γνωρίζει όλα αυτά. Τα ζει καθημερινά».
Σε συνέχεια των δηλώσεών της, η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι το κόμμα της, πρώτο κατήγγειλε τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προειδοποιήσε πως οδηγεί σε εξόντωση τον αγρότη, καθώς αφαιρεί πάνω από το 60% του εισοδήματός του και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη γεωργική παραγωγή. Και «όλα αυτά χωρίς ελπίδα, χωρίς σχέδιο».
Τέλος, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος του κόμματός της, που είναι τα ακόλουθα:
«Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την προώθηση νέων συλλογικών δομών για αντιμετώπιση των διαθρωτικών προβλημάτων κόστους και μικρού μεγέθους. Ο φόρος να επανέλθει στο 13% και επιστροφή 5 μονάδες ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς για μείωση του κόστους παραγωγής.
Ασφαλιστικές εισφορές για το νέο ζευγάρι αγροτών τα πρώτα πέντε χρόνια, για να διευκολύνουμε την ανανέωση των παραγωγών μας.
Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων για να στηρίξουμε την παραγωγική διαδικασία με την αναγκαία χρηματοδότηση. Ο πρωτογενής τομέας να παίξει τον ρόλο του στο αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα.
Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και ενίσχυση των εξαγωγών.
Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων, αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα.
Επιτάχυνση της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και πλήρης εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2020, ώστε οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας να αξιοποιήσουν πλήρως τα περίπου 20 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε με σωστή διαπραγμάτευση.
Άμεση καταβολή των ενισχύσεων από ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ