Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι για η έγκριση δόθηκε μέσα σε ένα λεπτό και κατόπιν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν την απόφαση αυτή.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανήρτησε επίσης ένα μήνυμα στο Twitter, όπου έγραφε "Ενότητα στην πράξη".
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον Ιούνιο, μετά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία.
Στο κείμενο των κατευθυντηρίων γραμμών οι "27" υπογραμμίζουν ότι επιθυμούν μια συντονισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε το Brexit να μην προκαλέσει καμία αναταραχή. Ωστόσο, φροντίζουν να καταστήσουν σαφές στους Βρετανούς ότι πρώτα θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο και, αφού καταγραφεί σημαντική πρόοδος, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία, όπως τονίζουν, δεν μπορεί να είναι μια σχέση "α λα καρτ". Για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επωφεληθεί με την ιδιότητα της τρίτης χώρας των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, εάν δεν αποδεχθεί παράλληλα την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των Ευρωπαίων εργαζομένων
Τρεις είναι οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές:
* Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των Βρετανών πολιτών στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
* Οι βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ (τρέχουσες αλλά και μετά την αποχώρηση, πέραν του 2019).
* Η διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία και το καθεστώς κυκλοφορίας στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα κράτη-μέλη.
Φωτογραφίες SOOC