Φως στο τούνελ της Χαμάς
AP
AP

Φως στο τούνελ της Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ήταν απόλυτα σαφής σε δύο ζητήματα: πρώτον, δήλωσε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός διότι αυτή θα εξυπηρετούσε τη Χαμάς και δεύτερον, ότι στη Γάζα της επόμενης ημέρας δε θα έχουν θέσει οι τρομοκράτες που θα απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ. 

Και οι δύο θέσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, ώστε να αποτελούν το πολιτικό πλαίσιο για το τι θα γίνει μετά. Το σημαντικό ήταν πως οι δύο παρόντες υπουργοί Εξωτερικών δε διαφώνησαν, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια κατ΄αρχή συμφωνία για το είδος της πολιτικής λύσης. Τελειώνουμε με τη Χαμάς και για το αύριο της Γάζας θα ληφθούν από κοινού αποφάσεις. 

Αυτή η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Άντονι Μπλίνκεν δίνει το πράσινο φως στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στην πόλη της Γάζας, κάτι που ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός τους. Οι πιέσεις από τους γνωστούς liberal –φιλοπαλαιστινιακούς κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος δεν απέδωσαν. Συνεπώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα «τελειώσουν τη δουλειά» οι Ισραηλινοί. 

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (4/11/2023) ο Γκέρσον Χάκοεν, απόστρατος στρατηγός του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως «η αποδέσμευση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005 ήταν ένα στρατηγικό λάθος και πως ο στόχος του Ισραήλ είναι η άνευ όρων παράδοση της Χαμάς». Αυτή η θεώρηση, δικαιωμένη από τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις, θα ορίσει και το μέλλον της λωρίδας της Γάζας. Διότι όλοι επισημαίνουν πως οι δυσκολίες θα προκύψουν μετά τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και θα είναι πολιτικής τάξης. Φαίνεται όμως, μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ότι υπάρχει μια συναντίληψη για το καθεστώς της Γάζας. Ενώ αφήνουν ανοικτό και προς συζήτηση το ποιο θα είναι αυτό το καθεστώς, απέκλεισαν κατηγορηματικά την παρουσία της Χαμάς από αυτό το καθεστώς. 

Έτσι, σχεδόν ένα μήνα μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 7ης Οκτωβρίου, έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Στο εύλογο ερώτημα τι θα κάνουν οι άλλοι παίκτες που είναι υποστηρικτές της Χαμάς, η απάντηση δόθηκε από τον ηγέτη της Χεσμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ήταν σαφής. Τα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα είναι μια παλαιστινιακή υπόθεση, υπονοώντας πως δεν αφορούν άμεσα την οργάνωσή του η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί θεσμικό παράγοντα του Λιβάνου. Συμμετέχει στην κυβέρνηση με τρείς υπουργούς. Έτσι απέκλεισε τη συμμετοχή της Χεσμπολάχ σε επιχειρήσεις κλίμακας κατά του Ισραήλ. 

Με τις τελευταίες εξελίξεις ο κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή έχει περιοριστεί σημαντικά. Όλοι οι βασικοί παίκτες έχουν αποφασίσει, ο καθένας με τον τρόπο του και για τους δικούς του λόγους, να αφήσουν τη Χαμάς στο έλεος του ισραηλινού στρατού. Αυτή θα είναι και η πιο δίκαιη και αποτελεσματική λύση.