Στο ρόλο της ευρωβουλευτή Εύας στο σκάνδαλο που ταλανίζει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέρονται σε εκτενές δημοσίευμά τους οι Financial Times, για την οποία παρατηρούν ότι ζούσε «σαν σταρ του κινηματογράφου», καθώς περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της «σε γιοτ στο Αιγαίο, λαμπερά νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας, έκανε παρέα με supermodels και διακοπές στην Καραβαϊκή στο καταφύγιο του μεγιστάνα σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον».
Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει νομικά έγγραφα, βάσει των οποίων η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο εμφανίζεται ως «inside woman» του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιου Παντσέρι, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
- «Συνάντησε τους υπουργούς του Κατάρ στις Βρυξέλλες, επισκέφτηκε τη χώρα δύο φορές, προσπάθησε να «αποδυναμώσει» ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που καταδικάζει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα και ψήφισε υπέρ της κατάργησης της βίζα για τους Καταριανούς που επισκέπτονται την ΕΕ σε μια επιτροπή στην οποία δεν ήταν καν μέλος».
- «Ο Τζιόρτζι (σ.σ. σύντροφός της) παρευρέθηκε στην ψηφοφορία συνοδευόμενος από έναν αξιωματούχο από τη Ντόχα, οι οποίοι σύμφωνα με παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές, πετάχτηκαν πάνω και επευφημούσαν μετά το τέλος της ψηφοφορίας».
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρει ότι το κοινοβούλιο εξέτασε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ και σύμφωνα με το έγγραφα μετά από παρέμβαση της Εύας Καϊλή το κείμενο του ψηφίσματος «αποδυναμώθηκε» από τροπολογίες από τις σοσιαλιστικές και κεντροδεξιές ομάδες. Ωστόσο, εξακολουθούσε να περιέχει κριτική και μετά το σκάνδαλο, η τελική ψηφοφορία για την κατάργηση της βίζας αναβλήθηκε.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές λένε ότι το υποτιθέμενο σύστημα δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο, ούτε πέτυχαν ουσιαστικά αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι «προσπαθούσε να δείξει στους Καταριανούς ότι εργάζονταν σκληρά για λογαριασμό τους, γι’ αυτό έκαναν όλες αυτές τις σκηνές»
Άνθρωποι που γνώριζαν την έρευνα υποψιάζονται ότι τα μετρητά που έλαβαν οι Παντσέρι και Τζιόρτζι χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν άλλοι. «Διαφορετικά θα είχαν στείλει τα χρήματα σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς», σημείωσε μια πηγή.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι το Κατάρ έκανε δωροδοκίες για να μειώσει τις κοινοβουλευτικές επικρίσεις σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών που έχτιζαν στάδια και ξενοδοχεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Ντόχα αρνείται τους ισχυρισμούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τελευταίο κεφάλαιο της υπόθεσης δεν έχει ακόμη γραφτεί: «Είναι η Εύα Καϊλή αθώα, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της, παρασύρθηκε και εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της; Ή μήπως εκμεταλλεύτηκε τη χαλαρή κοινοβουλευτική εποπτεία για να γεμίσει τις τσέπες της;» διερωτάται και σημειώνει «όποια και αν είναι η απάντηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την έφερε αντιμέτωπη με δυσάρεστες αλήθειες για το πώς διαχειρίζεται τα λόμπι από ξένες δυνάμεις».
Διαβάστε ακόμα:
Qatargate: Στο «μικροσκόπιο» των ιταλικών Αρχών η λογίστρια του Παντσέρι