«Ανοιχτή πληγή» χαρακτήρισε το θέμα με τις λεγόμενες «χρυσές» συντάξεις ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέχεια της τροπολογίας που κατατέθηκε την Πέμπτη, στη Βουλή και ορίζει ανώτατο πλαφόν σε όλες τις συντάξεις στα 4.608 ευρώ.
«Έπρεπε να μπει επιτέλους πλαφόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κάνοντας λόγο για συντάξεις που έφθαναν τις 10.000, 15.000 ακόμα και 24.000 ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε ότι όσοι έλαβαν περισσότερα χρήματα θα τα επιστρέψουν με κράτηση 20% μηνιαίως.
Σε συνεντεύξεις του στον ΑΝΤ1 και το Open, ο υπουργός Εργασίας, σχολίασε και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις τροπολογίες για τα εργασιακά και τις συντάξεις, που ήρθαν στη Βουλή στο παρά πέντε, σημείωσε ότι «πρόκειται για τροπολογίες με επείγοντα χαρακτήρα». Οι «χρυσές» συντάξεις «δίνονταν επί τρία χρόνια με τον νόμο Κατρούγκαλου, και αν δεν κατατίθετο έστω και την τελευταία στιγμή η τροπολογία θα συνεχίζονταν όλο το καλοκαίρι».
«Ήταν αβλεψία του νόμου, της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε αυτό το ανοιχτό κομμάτι και αυτό το προβλέπουμε με τη χθεσινή τροπολογία. Κλείνουμε το κεφάλαιο αυτό μια για πάντα. Ήταν χρέος μου και καθήκον μου από τη θέση του υπουργού να περιφρουρήσω το ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική δικαιοσύνη», προσέθεσε ο υπουργός.
Αναφορικά με τη δεύτερη τροπολογία για τις απολύσεις ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «ισχυροποιείται όλο το εργατικό δίκαιο και επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Υπενθυμίζω ότι η διάταξη που συζητάμε αυτή τη στιγμή ψηφίστηκε το Μάιο του 2019. Απλούστατα επαναφέρουμε τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη ο οποίος αλλοιώθηκε και στρεβλώθηκε με τη συγκεκριμένη διάταξη». Παράλληλα ο υπουργός επισήμανε: «Μετά τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο οι απολύσεις στη χώρα μας αυξήθηκαν. Η διάταξη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε αντίστροφα στην αγορά εργασίας», ενώ συμπλήρωσε ότι η ΝΔ επαναφέρει την προστατευτική ασπίδα του εργαζομένου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, χρήματα θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 224 άτομα που έχουν ήδη λάβει συντάξεις έως 7.000 ευρώ. Στον αέρα μένουν όμως και ορισμένοι παλαιοί συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν πέρυσι γενναίες αυξήσεις καθώς από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους προέκυψε αρνητική προσωπική διαφορά.