Να απορρίψουν τον φορολαϊκισμό πρότεινε σήμερα στους εκπροσώπους των ελληνικών επιμελητηρίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την ομιλία του από το βήμα του γεύματος που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ).
Ο υπουργός ανέφερε ότι ο φορολαϊκισμός απομακρύνει από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι τόσο το μέσο απόλυτο επίπεδο φορολογίας, όσο η άνιση κατανομή των φόρων, ενώ πρόσθεσε ότι «η συζήτηση περί υπερφορολόγησης στην Ελλάδα "αφαιρείται" από την πραγματικότητα της χρεοκοπίας της χώρας».
Παραδέχτηκε, πάντως, ότι, πράγματι, σε ορισμένες ομάδες, ιδίως ελεύθερων επαγγελματιών, υπήρξε υπερβολική επιβάρυνση, κυρίως σε περιπτώσεις που οι υψηλές εισφορές συμπίπτουν με την υψηλή φορολογία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι απόψε, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, «ο πρωθυπουργός, αν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές επεξεργασίες που ήταν αναγκαίο να γίνουν, θα έχει κάτι να πει γύρω από αυτό».
Αναλυτικά, απευθυνόμενος σε κοινό επιχειρηματιών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε: «Η συζήτηση περί υπερφορολόγησης στην Ελλάδα αφαιρείται από την πραγματικότητα της χρεοκοπίας της χώρας. Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε κανονική χώρα. Έχουμε υποστεί χρεοκοπία. Το να μιλούμε, λοιπόν, για τη φορολογία ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός είναι μια επικίνδυνη αφαίρεση από την πραγματικότητα. (...) Με τους όρους που γίνεται αυτή η συζήτηση επιτρέπει να μιλούν για υπερφορολόγηση και αυτοί που πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους, αλλά και αυτοί που δεν πληρώνουν καθόλου. Επιπλέον, η μείωση της φορολογίας ορισμένες φορές εμφανίζεται ως μια πανάκεια, κάτι που δεν ισχύει. (...) Γύρω από τα ζητήματα της φορολογίας υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, αλλά και φορολαϊκισμός, που σας προτείνω να τον απορρίψετε, γιατί δεν βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε».
«Στρεβλώσεις, υπερβολές και λάθη στη φορολογία πρέπει και μπορούν να διορθωθούν αν όχι άμεσα, τότε στα επόμενα λίγα χρόνια»
Ειδικοί φόροι, επενδύσεις και χρέος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε για παράδειγμα ως στρεβλή επιλογή την επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί, για τον οποίον είπε ότι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να καταργηθεί, ανεξάρτητα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμπλήρωσε πως τέτοιες στρεβλώσεις, υπερβολές και λάθη, πρέπει και μπορούν να διορθωθούν, «αν όχι όλα άμεσα, τότε στην πορεία των επόμενων λίγων χρόνων».
Ο κ. Δραγασάκης, αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους της για τουλάχιστον 15 χρόνια, τόνισε πως η δημοσιονομική επέκταση στη μεταμνημονιακή εποχή θα πρέπει να είναι λελογισμένη και τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών περιορισμών.
Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι το υπουργείο σχεδιάζει νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος αφενός α καλύπτει και τις βιομηχανικές επενδύσεις, αφετέρου θα δημιουργεί συνθήκες πραγματικού fast-track, ενώ προχωρά και στην εξυγίανση των βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα παροχολογίας για την κυβέρνηση: «Υπάρχει το θέμα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε κατακτήσει έναν κάποιο δημοσιονομικό χώρο κι επομένως είμαστε σε θέση να συζητήσουμε πώς θα κατανείμουμε αυτόν τον χώρο. Δηλαδή τι θα δώσουμε για φοροελαφρύνσεις, τι για στήριξη επιχειρηματικότητας, τι για τη στήριξη της υγείας. Προτείνω η συζήτηση από εδώ και πέρα να λάβει πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα (...)
Κατά τον κ. Δραγασάκη, η έξοδος από τα μνημόνια από μόνη της δεν αρκεί για να λυθούν όλα τα προβλήματα μεμιάς. «Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους και η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα δεν είναι θέμα μόνο χρόνου, αλλά κυρίως αλλαγής αναπτυξιακού υποδείγματος και του αναγκαίου θεσμικού και παραγωγικού μετασχηματισμού...»
Για τη συμφωνία των Πρεσπών
Τη δυνατότητα για αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ δίνει, κατά την άποψη της κυβέρνησης, η σημερινή συγκυρία, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Γιάννης Δραγασάκης.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συζητηθεί το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτήτως από την επιμέρους άποψη του καθενός είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Μιλώντας από το βήμα του γεύματος, ανέφερε ότι «απόρριψη αυτού του συμβιβασμού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε έναν ευνοϊκότερο συμβιβασμό στο μέλλον, οπότε το κόστος, μετρούμενο με εθνικούς όρους μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά υψηλό».