«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση και αυτή η κατάσταση επιβάλλει τη συστράτευση του συνόλου των πολιτικών, κοινωνικών και εθνικών δυνάμεων. Από εκεί και πέρα οι μέθοδοι, οι τρόποι, οι αποτιμήσεις θα συζητηθούν», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τα όσα εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλία.
Τα τραγικά γεγονότα στην περιοχή, επισκίασαν μεγάλο μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη Δικαστική Αστυνομία, και γι΄αυτό ο Γιώργος Φλωρίδης επανέλαβε ότι προέχει η αντιμετώπιση της κατάστασης και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η αποτίμηση για το αν έγιναν λάθη.
«Παρατηρώ και κάποια βιασύνη κάπου που λέει ότι πρέπει να ψάξουμε γρήγορα τις αιτίες κ.λπ. Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή που συζητάμε για να ψάξουμε τις αιτίες, ακόμα τα νερά είναι εκεί, ακόμα άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι και μάχονται οι υπηρεσίες της χώρας για να μπορέσουν με ασφάλεια να μεταφέρουν αυτούς τους ανθρώπους. Μάχονται για να περιορίσουν ή να εξαλείψουν τα φαινόμενα καταστάσεων, μέσα από τις οποίες μπορεί να κινδυνεύσει η υγεία των ανθρώπων. Οι δυνάμεις είναι εκεί. Δεν θα μας λείψει ο χρόνος να τα δούμε όλα. Όλα όμως. Όλα. Και να εκτιμηθεί αν οι αντιδράσεις ήταν σωστές και αν όλα όσα έγιναν νωρίτερα έγιναν σωστά κ.τ.λ., κ.τ.λ.», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Επίσης, πρόσθεσε:
«Όλοι μας νομίζω, περιμένουμε κάποια στιγμή την επιστημονική κοινότητα να μας πει με ποια μέτρα, με ποιες τεχνικές δυνατότητες μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα πλημμυρικό φαινόμενο το οποίο δίνει 800 τόνους νερού ανά στρέμμα. Όταν οι υποδομές της Γερμανίας το 2021 κατέρρευσαν με 200 τόνους νερού, ανά στρέμμα. Οι βαριές υποδομές της Γερμανίας, που φτιάχτηκαν σε μια χώρα που έχει πλημμυρικά φαινόμενα διαρκώς, διότι είναι μια χώρα του βορρά και όχι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αυτές οι βαριές υποδομές κατέρρευσαν με 200 τόνους νερού. Και έπρεπε να αντέξουν οι δικές μας υποδομές, με 800 τόνους νερού, σε μια χώρα μεσογειακή που ζει σε μεσογειακό κλίμα 200 χρόνια. Χρειάζεται μια αυτοσυγκράτηση και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες του κόσμου, εκεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Εδώ περίπου ακούσαμε μια αιτίαση ότι ο πρωθυπουργός, ενώ κυλούσαν όλα ομαλά στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει κανέναν απολύτως πρόβλημα, ξαφνικά αποφάσισε να αλλάξει το πρόγραμμά του και να μην πάει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και να πάει το επόμενο, προκειμένου να αποκλείσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το να κλείσει τη ΔΕΘ. Τώρα αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να αντέξει σε μια στοιχειώδη λογική επεξεργασία», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σε δηλώσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και συνέχισε:
«Δεν έχει συμβεί κάτι στη χώρα, αυτές τις μέρες; Δεν έχει συμβεί μια τεράστια τραγωδία στη Θεσσαλία; Ήταν δυνατόν ο πρωθυπουργός να εγκαταλείψει το έργο του συντονισμού όλων των κυβερνητικών και κρατικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι σοβαρές πρώτες επιπτώσεις από αυτή την τραγωδία, και να πάει στη Θεσσαλονίκη; Ο πρωθυπουργός πήγε στη Θεσσαλία δύο φορές, συντονίζοντας και από την Αθήνα και από τη Θεσσαλία το σύνολο των εθνικών δυνάμεων. Και στη συνέχεια πήγε στον Έβρο. Διότι αυτό επιβάλουν οι συνθήκες της καταστάσεως έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και στην οποία βρίσκεται εδώ και 2,5 μήνες περίπου. Αλλά τώρα πια είμαστε σε παρόξυνση των εκτάκτων αναγκών».
Σήμερα, ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης, «ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου συνάντησε την πρόεδρο της ΕΕ, την κ. Φον ντερ Λάιεν. Ανακοινώθηκε ότι αυτή η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και της προέδρου της ΕΕ απέδωσε στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση 2,250 δισ. ευρωπαϊκής βοήθειας. Αυτή δεν είναι η εθνική αποστολή του πρωθυπουργού; Είναι να σκέφτεται πότε θα πάει στην Έκθεση μήπως πάρει τη σειρά του κ. Φάμελλου; ‘Η του όποιου, εν πάση περιπτώσει, εκλεγεί; Και αν δεν συνέβη κάτι στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ανέβαλε τις εκλογές για να εκλέξει πρόεδρο; Κάτι συνέβη λοιπόν και αυτό που συνέβη είναι εξαιρετικά τραγικό. Αυτές οι δύσκολες συνθήκες υποχρέωσαν τη χώρα να αλλάξει συνολικά τον προγραμματισμό της και προφανώς και η ηγεσία της».
Η κυβέρνηση θεωρεί πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, στελέχη των κομμάτων είναι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι επιτελούν το εθνικό τους καθήκον. Δηλαδή, ποιο; Να βρεθεί κοντά στους πολίτες, το σύνολο του πολιτικού κόσμου να βρεθεί κοντά στο δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας και ταυτόχρονα να μεταφέρουν τη δική τους ματιά και τη δική τους άποψη γι΄αυτά που συμβαίνουν εκεί. Για ό,τι υπάρχει εκεί, για όλη την τραγωδία που ζουν. Αυτό είναι απολύτως θετικό γιατί δείχνει ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου συνειδητοποιεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές ότι πρέπει να προσφέρει τη δική του άποψη, τη δική του ματιά, τη δική του εκτίμηση γι΄αυτή την τραγωδία έτσι ώστε να συγκροτηθεί μια κατά το δυνατόν, σωστή εθνική πολιτική αντιμετώπισης αυτής της τραγικής κατάστασης».