«Η Αστυνομία εμφανίζει παθογένειες μια κακώς εννοούμενης δημόσιας υπηρεσίας και έχει απωλέσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα Σώματος Ασφαλείας». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στα Παραπολιτικά για το έγκλημα που διαπράχθηκε στους Αγίους Αναργύρους. Όπως συμπλήρωσε, «έχουμε μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στην πανδημία βίας που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν χρόνιες παθογένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ενεστώτα χρόνο».
Ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι «ήταν ένα τραγικό περιστατικό με μια απαράδεκτη διαχείριση που μας φέρνει αντιμέτωπους με δύο πράγματα. Πρώτα από όλα, δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί ότι ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη και δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη».
«Η Αστυνομία, μαζί με την Υγεία επλήγησαν βάναυσα την περίοδο του μνημονίου, περισσότερο από κάθε άλλο τομέα του Δημοσίου, βαθύτατα ως προς τις υποδομές και την κουλτούρα», διευκρίνισε και συμπλήρωσε: «η κουλτούρα επηρέασε τον τρόπο αντίδρασης των αστυνομικών, την οικονομική τους κατάσταση. Έχουμε υποστελέχωση, τεράστιο έλλειμμα υποδομών. Η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζει παθογένειες μια κακώς εννοούμενης δημόσιας υπηρεσίας και έχει απωλέσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα Σώματος Ασφαλείας. Έχουμε μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στην πανδημία βίας που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν χρόνιες παθογένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ενεστώτα χρόνο
Η κριτική και η διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν είναι δίκαιη. Είναι άδικο όμως να πούμε ότι δεν έγιναν βήματα αυτά τα χρόνια.
Ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούνται αλλαγές, όπως η ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών, η αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών. Αυτά θέλουν χρόνο όμως. Η πολιτική ηγεσία χρειάζεται εμπιστοσύνη και χρόνο να αποδώσει. Δεν είναι λύση να ζητάμε κάθε τρεις και λίγο το κεφάλι κάποιου πολιτικού προϊστάμενου και να ψάχνουμε τον επόμενο που θα κάνει θαύματα.
Να αναλογιστούν το ρόλο τους όλοι, η φυσική ηγεσία, όλο το οικοσύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχει ανισοκατανομή του προσωπικού στην Αθήνα και την Περιφέρεια. Αυτό όλο σημαίνει ότι χρειάζεται μια συνολική αναδιοργάνωση. Την είχα εκκινήσει και γνωρίζω ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης την συνεχίζει. Δεν είναι εύκολη, δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, δεν θα γίνει χωρίς αντιδράσεις.
Είναι άδικο και υπερβολικό να πιστεύουμε ότι αυτά τα περιστατικά δημιουργούν μια γενικότερη αίσθηση ανασφάλειας. Δεν πρέπει να μηδενίσει κάποιος τη δουλειά της Αστυνομίας».