Να υπάρξει μία «ελάχιστη αλλά ουσιαστική εθνική συνεννόηση σε μία σειρά από ζωτικά θέματα εθνικής σημασίας», ζήτησε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του Ποταμιού. «Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τόσα ανοιχτά μέτωπα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η εθνική συνεννόηση δεν αναιρεί τις ιδεολογικές διαφορές» και ότι «χρειάζεται μία επανάσταση του αυτονόητου».
«Απαιτείται διάλογος-συνεννόηση. Είναι μείζον ζήτημα η διαμόρφωση ενός ελάχιστου σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος συνεννόησης», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, «είτε μιλούμε για διαπραγμάτευση, είτε για την εικόνα της χώρας στα μάτια ενός επενδυτή ή των εταίρων μας».
Επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον αν μείνει μόνο Ευρώπη των αγορών» και ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης, οι μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να έχουν προοδευτικό πρόσημο».
Αναφερόμενος στις διεργασίες στον «κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο» τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να κάτσουν όλοι ισότιμα, με την αυτονομία τους γύρω από ένα τραπέζι και να κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μίας βασικής συμφωνίας σε δέκα βασικά σημεία και στόχους».
«Τίποτα προαποφασισμένο ή προαπαιτούμενο, πολύ περισσότερο αν αυτό εξυπηρετεί σκοπιμότητες», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ούτε και μπορεί να υπάρχει διγλωσσία σε θέσεις και πρακτικές. Έτσι δημιουργούνται σκιές, που λαβώνουν τις ψυχές των ανθρώπων».
Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε «εφόσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι, τότε, πριν τις εκλογές, μέσα από προκριματικές εκλογές, οι συμμετέχοντες να επιλέξουν έναν υποψήφιο Πρωθυπουργό που όλοι θα δεσμευθούν να στηρίξουν».
«Σε κάθε περίπτωση», διευκρίνισε, «ένα τέτοιο τραπέζι για την ενότητα που δεν στοχεύει στην τεχνητή απορρόφηση κάποιων δυνάμεων από άλλες, αλλά στην ουσιαστική διερεύνηση ενός πλαισίου κοινής αποδοχής, θα αποτελούσε ένα γενναίο και ουσιαστικό βήμα μπροστά».
«Αυτό το γενναίο βήμα χρειάζεται γιατί μόνο έτσι μπορεί να πειστούν οι πολίτες πως το όποιο εγχείρημα δεν έχει απλώς τακτικούς εκλογικούς στόχους, ούτε και υποκρύπτει σκοπιμότητες...Αυτή είναι η μοναδική στρατηγική επιλογή των πραγματικών προοδευτικών δυνάμεων», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Απ. Χονδρόπουλος