Γ. Τσίπρας: Εάν χτιστεί το κόμμα του κ. Κασσελάκη θα είναι μέσω διαπλοκής
Eurokinissi / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Eurokinissi / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Γ. Τσίπρας: Εάν χτιστεί το κόμμα του κ. Κασσελάκη θα είναι μέσω διαπλοκής

Στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το νέο κόμμα Κασσελάκη αναφέρθηκε ο Γιώργος Τσίπρας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την προσέγγιση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «λύτρωσης και κάθαρσης» δήλωσε ««το «κάθαρση» θα χρειαστεί μάλλον να περιμένει. Λύτρωση είναι αναμφίβολα. Έκλεισε ένα κεφάλαιο, το πιο αρνητικό κεφάλαιο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, του προηγούμενου ενδεκαμήνου. Προέχει να υπάρξει μια νέα ηγεσία, αλλά νομίζω μετά θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια και στην ουσία μια επανίδρυση του κόμματος στη συνέχεια».

«Αυτό το ενδεκάμηνο υπήρξε ένας μεγάλος τραυματισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναμφίβολο. Απομακρύνθηκε πάρα πολύς κόσμος. Το κόμμα έφτασε σε σημείο αυτοεξευτελισμού. Αυτό είχαμε. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό. Έχουμε πάρει λάθος θέση σε κάποια πολιτικά ζητήματα του προηγούμενου ενδεκαμήνου. Αυτά όλα λοιπόν χρειάζεται να τα αποτιμήσουμε και να τα πούμε καθαρά προς τον κόσμο που μας ακολουθεί, που μας ψηφίζει, που μπορούμε να ξαναδώσουμε μια προοπτική. Εάν δεν γίνει αυτό, δεν υπάρχει μέλλον. Άρα αυτό είναι νομίζω μια πρώτη προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με το αν θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «δεν είναι το ζητούμενο, με την έννοια ότι είναι τόσο μεγάλος ο τραυματισμός και το πλήγμα, που δεν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα».
«Και δεν εξαρτάται και από εμάς. Δηλαδή, σε θεσμικό επίπεδο, αν αποχωρήσουν και άλλοι βουλευτές, αντικειμενικά χάνεται η θέση. Νομίζω το τι θα γίνει, αν θα μπορέσουμε να ξαναδώσουμε προοπτική στον ελληνικό λαό είναι το πιο βασικό. Δεν έχει να κάνει με το αν θα φύγουμε ή όχι απ’ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ζήτημα του πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, «Ας ξεκινήσουμε από κάτι πολύ βασικό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Με μία κίνηση του τότε προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, μερικές μέρες μόνο πριν τις ευρωεκλογές, έθεσε στην ουσία όλο τον κομματικό μηχανισμό, γραφείο Τύπου, βουλευτές, υποψήφιους ευρωβουλευτές τότε, στη θέση να πρέπει να υπερασπίζονται ένα διάτρητο, τελος πάντων, πόθεν έσχες σε ένα χαρτί excel. Ακόμη και που ήταν ο πρόεδρος δεν έχει σημασία. Για ένα ασαφές οικονομικό παρελθόν, ήταν τελείως λάθος να μπει όλο το κόμμα σε αυτή τη διαδικασία».

«Πέρα από το γεγονός ότι ήταν άστοχη πολιτική κίνηση, γιατί αντικειμενικά αλλάζει η ατζέντα προεκλογικά και προφανώς ευνοείται η κυβέρνηση και βλάπτεται η αντιπολίτευση, το γεγονός ότι μπήκαμε στη διαδικασία να υπερασπιζόμαστε ένα πόθεν έσχες και το οποίο δεν γνωρίζαμε, ήταν καθαρά προσωπική κίνηση για ίδιον όφελος τότε που ζημίωνε σημαντικά το κόμμα. Τώρα το τι θα γίνει από εδώ και πέρα δεν το γνωρίζω. Πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα αλλά για εμάς το κεφάλαιο Κασσελάκης έχει κλείσει. Δεν είναι το νούμερο ένα ζήτημα», επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον του κ. Κασσελάκη, ο κ. Τσίπρας είπε «ότι πρέπει να έρθουν όλα στο φως, πρέπει να έρθουν όλα στο φως, αν υπάρχουν σκιές για οφ σορ, κτλ. Δεν είναι θέμα δικαστηρίων ανάμεσα σε εμάς και τον κ. Κασσελάκη. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει το ζήτημα εάν έχει υπάρξει παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας για το πόθεν έσχες. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα».

Σχετικά με τη συγκεκριμένη καταγγελία του κ. Πολάκη περί ψευδούς πόθεν έσχες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως τη γνωρίζει «και αν υπάρχουν τα στοιχεία αυτά, πρέπει να κατατεθούν εκεί που πρέπει να κατατεθούν και να πάρει το δρόμο που πρέπει».

«Δεν ξέρω αν θα κατατεθούν τα χαρτιά στον εισαγγελέα ή στη σχετική επιτροπή της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά επειδή ενεπλάκη όλο το κόμμα, όπως είπα, πολύ κακώς τότε λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, το θέμα αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί με όποιο τρόπο. Αλλά δεν είναι θέμα προσωπικής αντιπαράθεσης» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Για το πολιτικό μέλλον του κ. Κασσελάκη και το γεγονός ότι «κινείται ολοταχώς προς την ίδρυση ενός νέου κόμματος» ο κ. Τσίπρας τόνισε «καταρχάς δεν κινείται ολοταχώς, ήδη το ανακοίνωσε. Και επειδή πάλι, όπως πάντα, ακούει τα μέλη, πρώτα ανακοίνωσε το κόμμα σε όλο τον κόσμο ότι, θα ιδρύσω κόμμα. Μια διαδικασία, μάλλον θυμίζει τη δεκαετία του 50 με τον κομματάρχη που ίδρυε ένα κόμμα τεχνικής ανόρθωσης ή οτιδήποτε άλλο και μετά ακολουθούσε ο κόσμος. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ανακοίνωσε ότι ιδρύει κόμμα. Και μόνο αυτό αρκεί. Δεν υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες στην εποχή μας. Στην εποχή μας ξέρω ότι μαζεύεται κάποιος κόσμος, συσκέπτεται, έχει διαδικασίες και μετά παίρνει αποφάσεις».

«Δεν ανακοινώνει ο ένας ούτε ιδρύει κόμμα, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι από το 2010 και μετά ιδιαίτερα και παλαιότερα, αλλά κυρίως από το 2010 και μετά, έχουν στηθεί διάφορα κομματίδια, κατά κανόνα βραχύβια, του 3-4% και όπου φτάσουν, κυρίως με την υποστήριξη κάποιων οικονομικών κέντρων στη χώρα. Πιθανώς να υπάρχει αυτή η προοπτική, εάν έχει κλείσει σχετικές συμφωνίες και για τον Στέφανο Κασσελάκη. Τώρα, μέχρι πού θα φτάσει έχει πολύ μικρή σημασία», συμπλήρωσε.

«Όταν βλέπεις τέτοιες καταστάσεις, προφανώς μέσω διαπλοκής στήνονται»

Ερωτηθείς κατά πόσο υπονοεί ότι είναι διαπλεκόμενος ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε «δεν στήνονται έτσι κόμματα. (…) Όταν βλέπεις τέτοιες καταστάσεις, προφανώς μέσω διαπλοκής στήνονται. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για αυτούς. (…) Ότι έχει επαφές, έχει επαφές. Σας λέω ότι έχουν στηθεί πολλά τέτοια κομματίδια και φαίνεται να είναι ένα από αυτό. Θα το δούμε στην πορεία. (…) Εάν χτιστεί (σ.σ. κόμμα) θα είναι μέσω διαπλοκής. Αφήστε να δούμε αν θα χτιστεί. Προς το παρόν το έχει ανακοινώσει».

Όσο αφορά στον κ. Αλέξη Τσίπρα και το κατά πόσο μπορεί να επαναφέρει στη ζωή μια κατακερματισμένη σήμερα Αριστερά, ο κ. Γιώργος Τσίπρας υποστήριξε ότι «Υπήρχε γενικά το αίτημα αυτό, κυρίως υπήρχε πριν τις ευρωεκλογές. Έχει λίγο καταλαγιάσει στη συνέχεια, αλλά νομίζω εκφράζεται και σήμερα από πολύ κόσμο το να υπάρξει μια ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Δηλαδή αν συμφωνούμε σε πέντε, έξι βασικά πράγματα και αυτά που μας χωρίζουν, τα δευτερεύοντα, να υπήρχε μια ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου προς κάτι μεγαλύτερο».

«Είναι δύσκολο να προχωρήσει, παρότι υπάρχει ανάγκη του κόσμου. Δηλαδή ο κόσμος από κάτω αυτό θέλει. (…) Δεν το ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας από αυτή την άποψη. Λέω ποια είναι η ανάγκη που πρέπει να εκφραστεί. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει σε κάτι τέτοιο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από αυτούς. Προφανώς, θα ήταν καλοδεχούμενο το να συνεισφέρει σε ένα τέτοιο εγχείρημα ανασύνθεσης όλου του προοδευτικού χώρου», είπε.