Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος εμφανίστηκε θετικός στη δημιουργία ενός αντίστοιχου ΕΣΡ για τον ελληνικό Τύπο, αναφέροντας πάντως πως «η Πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει επί του περιεχομένου».
Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει επί του περιεχομένου. Αρμόδιο επί του περιεχομένου όσον αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά είναι η ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ, η οποία είναι προϊόν της κοινοβουλευτικής συναίνεσης και πρέπει να διατηρεί ένα βαθμό ανεξαρτησίας. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε αντίστοιχους θεσμούς και ρυθμίσεις, δηλαδή ένα αντίστοιχο ΕΣΡ, ένα συνήγορο αν θέλετε του Πολίτη για το διαδίκτυο και βέβαια και για τον Τύπο. Υπάρχουν πρωτοσέλιδα, τα οποία πράγματι προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προάγουν τον σεξισμό και προτρέπουν τον κόσμο σε βία».
Για τον υπάρχει νομικά η δυνατότητα ενός θεσμικού πλαισίου που θα το επιτρέπει, με δεδομένη την κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου σε διεθνές και εθνικό επίπεδο είπε:
«Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε με την κ. Γιαννακάκη ένα νομοσχέδιο, όσον αφορά τα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης και βασική αφετηρία της συζήτησης είναι αν τα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης συνιστούν δημόσιο χώρο ή όχι. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει κινητικότητα και πιστεύουμε ότι θα εισέλθουμε στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο, το οποίο βοηθά στην αποτροπή ψευδών ειδήσεων και την προτροπή βίας».
Επομένως είστε σύμφωνος με ένα αντίστοιχο ΕΣΡ για τον Τύπο, αλλά από τη στιγμή που η Πολιτεία δεν μπορεί να επέμβει, ποιος μπορεί;
«Νομίζω ότι δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Θετικό και πολύ σημαντικό θα ήταν να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους φορείς και δρώντες στο χώρο. Και από τους συνδικαλιστικούς φορείς των δημοσιογράφων και από τις εκδόσεις εκδοτών, και στον παραδοσιακό Τύπο και στο διαδίκτυο. Να υπάρξει μία τάση αυτορρύθμισής κι ένας Ombudsman ή ένα ΕΣΡ που θα μπορεί να συνεργάζεται μαζί τους για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων».