Η παραληρηματική παρέμβαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή και οι αναφορές του περί «δολοφόνων» για τους βουλευτές της Ν.Δ. προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από τους βαλλόμενους όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα και ουσιαστικά... χάλασαν το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναγκάστηκε να τον διαγράψει. Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου γίνεται η πρώτη διαγραφή βουλευτή, έκδηλη κυρίως λόγω του ότι είχαν βασίσει πολλά στην ομιλία του επικεφαλής του κόμματος το Σάββατο και στην εργαλειοποίηση της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα.
Αν και η διαρροή από την Κουμουνδούρου ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, διά της Όλγας Γεροβασίλη, να μεταβεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Βουλή και να ανασκευάσει τα όσα είπε περί «δολοφόνων» απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ., η διαγραφή κατέστη μονόδρομος λόγω των εντόνων εσωκομματικών αντιδράσεων, που ξεκίνησαν από την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη και πήραν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαστάσεις.
Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στην κ. Γεροβασίλη ότι δεν προτίθεται να ανασκευάσει καθώς και ότι είναι συναισθηματικά φορτισμένος όμως οι ακραίες εκφράσεις του, αν παρέμενε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και ανασκευάζοντάς τες, ανακαλώντας του χαρακτηρισμούς, θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πανδημία, ειδικά ως προς το θέμα των νεκρών, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει το θέμα σε κεντρική πολιτική γραμμή και το γαϊτανάκι του Παύλου Πολάκη στο διαδίκτυο, έχει προκαλέσει ρωγμές στην Κουμουνδούρου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για τις ΜΕΘ, ναι μεν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εργαλειοποίηση της επιστήμης εν τούτοις σε επίσημη δήλωση ανέφερε «προφανώς λοιπόν είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας και γνώσης και η εκμετάλλευσή της στον πολιτικό ανταγωνισμό».
Είχε προηγηθεί ο Νίκος Φίλης, όταν με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ είχε ζητήσει να μην υιοθετούνται άκριτα ανάλογες αναφορές καθώς και ότι πρέπει να είναι προσεκτικό του κόμμα τους σχετικά με την αντιπολιτευτική τακτική για την πανδημία.
Ο Πάνος Σκουρλέτης αν και επιχείρησε να διασκεδάσει στη Βουλή τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για άστοχη φράση, το γεγονός πως λαμβάνοντας το λόγο μετά το παραλήρημα Κουρουμπλή δήλωσε ότι «Εμείς τυμβωρυχία δεν κάναμε και ούτε θα κάνουμε».
Το βασικό πρόβλημα όμως που είχε μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι ο Κουρουμπλής χάλασε το αφήγημα του και την δεδομένη απόφασή του να μετατρέψει σε κυρίαρχο ζήτημα την μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα στην ομιλία του το Σάββατο στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2022.
Ταυτόχρονα όμως έκοβε πόντους και από την προσπάθεια να εμφανισθεί ως πρωτεργάτης μιας κοινής αντιπολιτευτικής γραμμής κατά της κυβέρνησης και δημιουργίας ενός αντιδεξιού μετώπου. Πολύ δε περισσότερο μετά την κατακραυγή της συμπεριφοράς Κουρουμπλή και από το ΚΙΝΑΛ που έφερε ουσιαστικά στο προσκήνιο και μια παλαιότερη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για την πανδημία σύμφωνα με την οποία "ο κόσμος συμμετέχει (σ.σ. στις εκλογές ανάδειξης αρχηγού του ΚΙΝΑΛ) διότι έχει απογοητευτεί από τον σημερινό δικομματισμό, αφενός από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που με την ατολμία της έχει φέρει τον ελληνικό λαό σε τραγική κατάσταση με την πανδημία και αφετέρου από μία αντιπολίτευση που δεν αντιπροτείνει τίποτα ρεαλιστικό, με κορυφαία στάση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος ψάρευε σε θολά νερά σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο".
Ουσιαστικά στο πρόβλημα Πολάκη, που βρίσκεται στο απυρόβλητο πάντα, θα προσέθετε ένα ακόμη πρόβλημα.
Κορυφή του παγόβουνου της «ευτελούς και εξαχρειωμένης αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε την περίπτωση Κουρουμπλή ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, αφού και η κυβέρνηση, πέραν μια ομάδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει πολιτικά και μικροκομματικά στους νεκρούς της πανδημίας.