Αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να υπάρξει ένα πιο θετικό περιβάλλον, με λιγότερη ένταση, στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, χάρη στις ενέργειες του Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ σε συνέντευξη του στο Haberturk, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε προκλητικός όσον αφορά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τις τουρκικές ενέργειες στη Συρία, με την εισβολή στην Κύπρο πριν 50 χρόνια, είπε μια ημέρα μετά την «μαύρη» επέτειο πως «λέμε ότι έχουμε φέρει ειρήνη και ηρεμία στη νότια Κύπρο εδώ και 50 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα είναι το ίδιο στη Συρία, οι άνθρωποι ζουν μια πολύ πιο ειρηνική και ευημερούσα ζωή από ό,τι ζούσαν υπό την κυβέρνησή τους»
Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ο Γκιουλέρ υπογράμμισε τα: «Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν κάνει μια πολύ καλή συμφωνία με μια πραγματικά θετική προσέγγιση, δηλαδή με στόχο να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα πιο θετικό κλίμα αντί να αυξάνουμε την ένταση, να μπαίνουμε σε συγκρούσεις μεταξύ μας. Και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρήσουμε αυστηρά τη συμφωνία».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ρίξει και το... καρφί του για τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη: «Πιστεύω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτεται όπως ο πρόεδρός μας, αλλά μερικές φορές μπορεί να βγαίνουν τέτοιες φλογερές σκέψεις. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ένας υπουργός Υγείας να κάνει μια τέτοια δήλωση. Υποθέτω ότι έχει τελειώσει τη δουλειά του στα νοσοκομεία και τώρα θα γίνει πιλότος. Θεού θέλοντος. Είπαμε ότι τον περιμένουμε. Δεχόμαστε 60 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα θα είναι 60 εκατομμύρια και ένας».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει δυναμικά τις δραστηριότητες σχετικά με τα ΜΟΕ: «Οι δραστηριότητες σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται με την Ελλάδα. Το υποστηρίζουμε αυτό, το υποστηρίζουμε πραγματικά. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ο Διοικητής του Στόλου μας Ναύαρχος Καντίρ, ο οποίος είναι τώρα Αντιναύαρχος, πραγματοποίησε ταξίδι στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του και περιηγήθηκε εκεί και επέστρεψε.
Ήταν πολύ θετικό. […] Όσον αφορά τον ατσάλινο θόλο, είναι ένα μπολ, ένα σύνολο συστημάτων και πολλά συστήματα λειτουργούν σε αυτό. Με αυτά τα συστήματα που λειτουργούν, προσπαθούμε να προστατεύσουμε το εσωτερικό αυτού του μπολ. Όλα αυτά έχουν ήδη παραχθεί, τώρα τα συνδυάζουμε και θα εξασφαλίσουμε την ενσωμάτωση. Θεού θέλοντος, νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό».
Στη συνέχεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, εκτός των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του: «Οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς φίλους μας για τα F16 έχουν εξελιχθεί θετικά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος και τις υπογραφές. Θέλουμε να αγοράσουμε 40 F16 Viper Block 70 Vipers. Υπάρχουν ορισμένα πυρομαχικά που θα συνοδεύουν τα αεροσκάφη και τα θέλουμε. Οι Αμερικανοί φίλοι μας τα αξιολογούν αυτή τη στιγμή με πολύ θετικό τρόπο και δίνουν έγκαιρα απαντήσεις. Η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζεται θετικά».
Για το Eurofighter, ανέφερε: «Νομίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος. Όπως γνωρίζετε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία είναι οι εταίροι του Eurofighter, οι άλλοι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ, οι τρεις άλλοι εταίροι, είναι εξίσου πρόθυμοι και υποστηρίζουν την απόκτηση αυτών των Eurofighter από την Τουρκία, όπως και εμείς.
Επειδή η δύναμη μιας χώρας όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ σημαίνει τη δύναμη του ΝΑΤΟ, αυτό είναι ένα τόσο απλό πρόβλημα. Ακούσαμε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στη Γερμανία και αν θέλει ο Θεός, πιστεύουμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».