Διαλύοντας τις παγιωμένες πρακτικές της πολιτικής στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην καθαυτό άσκηση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο οικονομικό νομοσχέδιο.
Με καίριες παρεμβάσεις και πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Αναφέρω κατ' αρχάς, μόνο και μόνο για μια σχηματική τάξη μεγέθους, ότι από τα μέτρα που εισάγουμε ωφελούνται άμεσα 650.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι αποδοχές των οποίων παρέμεναν «παγωμένες» τα τελευταία 14 χρόνια. Το Market Pass, το οποίο παρατείνουμε, είναι ένα σημαντικό βοήθημα κατά της ακρίβειας για 3 εκατ. συμπολίτες μας.
Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί αφορά σε 1.340.000 ελληνικές οικογένειες. Η απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη ανακουφίζει 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Το βοήθημα των 150 ευρώ ανά δικαιούχο, το Σεπτέμβριο θα αποδοθεί σε 200.000 νέους, 18 και 19 ετών. Οι αναδρομικές αυξήσεις, κατά 7,75% ενισχύουν το εισόδημα 10.000 συνταξιούχων ειδικών κατηγοριών.
Εξ αρχής, στο Υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι από το σχέδιο νόμου, πεπεισμένοι και βέβαιοι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που συμπεριλάβαμε. Προς στιγμήν, την ημέρα της ψήφισης, πιστέψαμε πως κάτι άλλαξε επιτέλους στα καθ' ημάς πολιτικά πράγματα. Ότι μπροστά στο αυτονόητο, δηλαδή σε μια δέσμη προσεκτικά σχεδιασμένων, ευεργετικών για τους φορολογούμενους μέτρων, η μόνη επιλογή είναι η συναίνεση, η επιδοκιμασία.
Δυστυχώς όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εν τέλει δεν τόλμησαν το αποφασιστικό βήμα προς την ωριμότητα. Επέλεξαν την προσχηματική κριτική και μια αλλοπρόσαλλη λογική τύπου «ψηφίζω και καταψηφίζω». Βεβαίως, από μια άποψη η αμηχανία και η σύγχυση της αντιπολίτευσης αποτελούν επιπλέον απόδειξη ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει το καθήκον της, εν προκειμένω με ένα κρίσιμης σημασίας και ουσιαστικής ωφέλειας οικονομικό νομοσχέδιο.
Το λυπηρό όμως είναι ότι η αντιπολίτευση εκθέτει τις ανεπάρκειες και την επιπολαιότητά της, ενώ, αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία ξεκινά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με συνέπεια και σεβασμό στο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, υλοποιώντας άμεσα τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό προηγούμενο, ότι ήδη από το δεύτερο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη το 50% του οικονομικού προγράμματός της.
Ενός προγράμματος που εγκρίθηκε πανηγυρικά από τους ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντα γενναιόδωρος με τα λεφτά των άλλων, έταζε πρόγραμμα 83 δισ. ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε ένα κοστολογημένο πλάνο 9,1 δισ. ευρώ. Με το νομοσχέδιο που ετοιμάσαμε, καλύπτουμε τα 4,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το ήμισυ του προγράμματος. Η νίκη της ΝΔ στις εκλογές ήταν, αυτομάτως, η επιβράβευση του δικού μας σχεδιασμού, έναντι εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, τα μέτρα αναλύονται σε έξι επιμέρους σχέδια και είναι αλληλοεξαρτώμενα και αλληλένδετα.
Επιγραμματικά, το πρώτο και θεμελιώδες, είναι το σχέδιο για τη στήριξη του εισοδήματος των συμπολιτών μας, αρχής γενομένης από την αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια. Η μισθολογική αναβάθμιση για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους αντιστοιχεί σε 10,5%, ξεπερνώντας στην πράξη ακόμη και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Το καθαρό όφελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο, κατά μέσον όρο, είναι περίπου 1.500 ευρώ το χρόνο. Γι' αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι «η Νέα Δημοκρατία δίνει στους δημοσίους υπαλλήλους έναν επιπλέον μισθό, αλλά η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) αρνείται να ψηφίσει το σ/ν».
Επίσης, στον πρώτο άξονα της εισοδηματικής στήριξης και ενίσχυσης, περιλαμβάνονται μέτρα που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα και έως το 2027, καθώς αποτελούν μακροπρόθεσμους και πάγιους στόχος της οικονομικής πολιτικής μας. Μιλώ για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, μια διεργασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη τετραετία. Συναφώς, με την εξακολούθηση της αναπτυξιακής πολιτικής της ΝΔ, μέσω της μείωσης της ανεργίας, θα επιτύχουμε το «ξεπάγωμα» των τριετιών στο δημόσιο. Και, ακολούθως, θα καταστεί εφικτή η περαιτέρω μείωση των εισφορών.
Το δεύτερο σχέδιο, εστιάζει στη στήριξη της οικογένειας και των νέων, θεσμοθετώντας σε μόνιμη βάση το επίδομα Youth Pass, ύψους 150 ευρώ ανά έτος. Για έξοδα που αφορούν ταξίδια και τουρισμό, μεταφορές, υπηρεσίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α., αποκλειστικά για νέους 18 και 19 ετών. Κατ' αυτό τον τρόπο φέρνουμε τη νέα γενιά στο προσκήνιο της πολιτικής μας και της προετοιμασίας ενόψει των προκλήσεων του αύριο.
Σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά, αυξάνουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ, εφαρμόζοντας έναν μηχανισμό υπολογισμού αναλόγως των τέκνων.
Παρέχουμε ενισχυμένο επίδομα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο με α) οριζόντια αύξηση 70 ευρώ, β) οικογενειακό επίδομα και γ) με τα επιδόματα για τις θέσεις ευθύνης. Επίσης, διπλασιάζουμε τα κονδύλια για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Το τρίτο σχέδιό μας θέτει ως στόχο του την προστασία της περιουσίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές, προσαρμόζοντας τη νομοθεσία στην κλιματική αλλαγή και τις οδυνηρές συνέπειές της στη ζωή όλων μας.
Ταυτόχρονα όμως υπηρετούμε α) την κοινωνική συνοχή, στηρίζοντας τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Και β) συμβάλλουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, κάτι που, δυστυχώς, βλέπουμε τελευταία πόσο σημαντικό είναι στις περιπτώσεις πυρκαγιών.
Το Σχέδιο 4 εστιάζει στη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών και των οικονομικά ασθενέστερων, καθώς το σ/ν εισάγει σημαντικές, ευεργετικές, ρυθμίσεις, όπως πχ τη μονιμοποίηση της απαλλαγής από συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσων έχουν στερηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
Επίσης, δίνουμε παράταση έως τον Οκτώβριο στο επιτυχημένο και δημοφιλές βοήθημα κατά της ακρίβειας, το Market Pass. Έτσι ώστε να συμπαρασταθούμε σε 3 εκατ. συμπολίτες μας.
Το σχέδιο Νο. 5 θέτει ως στόχο του κάτι νευραλγικό: Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού δημοσίου. Με την αξιολόγηση, με την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης, με την οριζόντια αύξηση απολαβών και εισαγωγικού μισθού -μεταξύ πολλών άλλων.
Τέλος, το έκτο σχέδιο δεν είναι αμιγώς οικονομικό, είναι όμως κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Είναι η εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Κι αυτό χτίζεται βάσει του ήθους διακυβέρνησης που επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι η υλοποίηση του 50% από το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής μας, ήδη από το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Κι αν η πρώτη τετραετία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εστίασε και πέτυχε την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, η προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησής μας είναι η αύξηση του εισοδήματος για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα.
* Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Οικονομικών