Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και ξαφνικά η ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών λαμβάνει εκ νέου χαρακτηριστικά θρίλερ με σαφείς εκλογικές προεκτάσεις.
Από εκεί που όλοι θεωρούσαν βέβαιη την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας στην κύρωση του κειμένου της συμφωνίας, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το άγχος έχει επανέλθει στα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είναι ασαφές το πώς θα αντιδράσουν εφόσον ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιτευχθεί. Η νευρικότητα μάλιστα που επικρατεί στα κυβερνητικά στελέχη αποτυπώθηκε και στα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες έβαλε ουσιαστικά τον πήχη από τον οποίο δεν πρέπει να περάσει από κάτω η κυβέρνηση.
«Δεν πρέπει (σ.σ. να έχει 151 ψήφους), αλλά πρέπει» ξεκαθάρισε ο κ.Βούτσης συμπληρώνοντας ότι με 151 ψήφους η συμφωνία θα είναι ισχυρή και κανείς δε θα μπορεί να την αμφισβητήσει.
Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις λοιπόν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα:
- Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αριθμεί 145 βουλευτές.
- Από τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Ελενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκαλη και τον Κώστα Ζουράρι.
- Από την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ήδη αποτελεί μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
- Από τον μέχρι χθες βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη.
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται το παζλ των κομματιών της ψήφου εμπιστοσύνης και αρχίζει το θρίλερ των Πρεσπών. Από τους 151 βουλευτές, την καινούργια δηλαδή κυβερνητική πλειοψηφία, δύο έχουν δηλώσει ήδη δημόσια ότι δε θα στηρίξουν την συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.
Πρόκειται για στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τον Βασίλη Κόκαλη και τον Κώστα Ζουράρι.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι τρεις θετικές ψήφοι βουλευτών του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Λυκούδης, Μαυρωτάς) αναδεικνύονται σε ρυθμιστές εξελίξεων, μια και στην περίπτωση που η κύρωση της συμφωνίας γίνει με λιγότερες από 151 ψήφους θα προκαλέσει σοβαρότερο πολιτικό πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είπε και ο πρόεδρος της Βουλής.
Προφανώς και νομικά η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία. Σε πολιτικό επίπεδο όμως ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελέσει “βούτυρο στο ψωμί” της αντιπολίτευσης, η οποία θα κάνει “σημαία” την επίτευξη σχετικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και σε συνδιασμό με την σχεδόν καθολική άρνηση των πολιτών (με βάση τις δημοσκοπήσεις) θα αποτελέσουν την απαρχή πολιτικών αντιδράσεων. Αντιδράσεις, τις οποίες δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει το Μαξίμου , ειδικά μετά την εύθραστη πλειοψηφία που αναμένεται να λάβει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι ο κ.Τσίπρας θα αναγκαστεί είτε σε πρώτο χρόνο είτε σε δεύτερο (Μάιος) να στήσει κάλπες, παρά την επιθυμία του να εξαντλήσει την τετραετία.
Η θετική ψήφος του Σπύρου Δανέλλη προς την κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου εντός του Ποταμιού και έβαλε το κόμμα στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.
Πληροφορίες θέλουν τον Σταύρο Θεοδωράκη να εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της αρχικής θέσης περί υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών, πιθανόν σε αποχή ή σε “παρών” φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο η κύρωση μην πιάσει τον μαγικό αριθμό των 151 ψήφων.
«Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς από το βήμα της βουλής, δίνοντας το μέγεθος του προβληματισμού που αναπτύσσεται μέσα στο κόμμα.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε στον Αλφα 989 πως μετά την αποχώρηση Δανέλλη μπορεί να αναθεωρήσουν (οι βουλευτές του Ποταμιού) και να πάνε όλοι μαζί στο "παρόν" ή στην καταψήφιση, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης μιλώντας στο Θέμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ποτάμι να μην στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη σκιά της απόφασης Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. «Σαφώς επηρεάζει η στήριξη Δανέλλη στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η στάση του Ποταμιού θα καθοριστεί την Πέμπτη στην συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου. Ανεξαρτήτως λοιπόν αποτελέσματος και τελικής επιλογής από το Ποτάμι, είναι ξεκάθαρο ότι το Μαξίμου ζορίζεται σε ένα ακόμα θέμα , το οποίο το θεωρούσε απλό , ενώ αποδεικνύεται ότι η επίτευξη δύο κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, όπως τόνιζαν κατά καιρούς συνεργάτες του κ.Τσίπρα, μόνο εύκολη δεν είναι...