«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σημαίνει ότι φταίω στο ποσοστό που μου αναλογεί» υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας λόγο για «κάτι παραπάνω από ακραία φαινόμενα» στην πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους.
«Φταίω, αφού δεν ολοκλήρωσα των χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αφού η μάντρα είναι ακόμα εκεί, αφού τελειώνουμε το μνημόνιο 21 Αυγούστου αλλά δεν έχουμε κάνει προσλήψεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία. Φταίω και εγώ στο ποσοστό που μου αναλογεί. Αλλά δεν θα πούμε σε ποιο ποσοστό, αυτό θα το κρίνει ο πολίτης που ψηφίζει και εάν δεν πάει κάτι καλά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα θα διερευνηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Real FM ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
«Είναι προφανές και το ξέρουν όλοι ότι εκτός από το πολεοδομικό χάος που είχε η περιοχή υπήρχαν ταυτόχρονα πολλές εστίες φωτιάς στην Αττική. Υπήρχαν κάτι παραπάνω από ακραία φαινόμενα και στις δύο φωτιές και στην Κινέτα που δεν είχαμε ούτε τραυματία. Οι συνθήκες εκείνη την ώρα ήταν τέτοιες που δεν επέτρεψαν να επιχειρήσουν αεροπλάνα στην πρώτη στιγμή, οι άνεμοι ήταν απίστευτης έντασης, πέρασε η φωτιά την Μαραθώνος και μετά έγινε η τραγωδία», σημείωσε.
«Κανείς από εμάς ποτέ δεν προσπάθησε να βρει μία δικαιολογία για να καλύψει ένα κενό, μία έλλειψη ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι πάρα πολύ απλό και πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και κάλεσε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας όλους μας να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για αυτό που έγινε, γιατί η αυθαίρετη ή η παράνομη μάντρα παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική, είναι ακόμα εκεί… Άρα ο πολίτης το αποτέλεσμα ακόμα δεν το έχει δει. Επομένως, αυτή είναι και η πολιτική ευθύνη που αναλάβαμε», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών, κάνοντας λόγο για παθογένειες δεκαετιών.
Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη «έχουμε περάσει από εννέα χρόνια μνημονίων, που αυτό σημαίνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό και η υλικοτεχνική υποδομή του Δημοσίου και κρίσιμων υπηρεσιών όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία δεν έχει την επάρκεια που θα θέλαμε να έχει... Δεν θα αποδώσει το κράτος εάν στην Πυροσβεστική δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό πυροσβεστών, δεν θα αποδώσουν οι αστικές συγκοινωνίες εάν δεν έχουν οδηγούς, που δεν είχαμε και δεν μπορούσαμε να πάρουμε με τις δεσμεύσεις που είχαμε, δεν θα αποδώσει εάν δεν έχουμε τους μηχανικούς που πρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους οικονομολόγους, τους δικηγόρους... Αυτά είναι κενά και ελλείψεις που εμείς μπορεί να παίρνουμε την πολιτική ευθύνη γιατί έχουμε την ευθιξία να το κάνουμε. Αλλά, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και μία συζήτηση για τις συνέπειες όλης αυτής της κρίσης και των δεσμεύσεων που είχαμε».