Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Πως θα αντιμετωπίζατε το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να βρεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ; Το ερώτημα, αν και βέβαια βρισκόμαστε μακριά από ένα τέτοιο σενάριο, τέθηκε σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στους διαδρόμους της Βουλής, της προεδρικής φράξιας, και η απάντησή του, μάλλον εξέπληξε τους παριστάμενους. Με το καλό να έρθει, είπε με πλήρη ειλικρίνεια και δίχως κανένα δισταγμό.
Μολονότι την παρούσα στιγμή κάτι τέτοιο μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας δείχνει ότι στην Κουμουνδούρου η γραμμή Τσίπρα είναι η πλήρης επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, με το μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι, εξάλλου, λίγοι οι βουλευτές που αναγνωρίζουν ότι πλέον και ο επικεφαλής του κόμματος έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω του τον δήθεν «επαναστάτη» ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κυριαρχήσει στο χώρο της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή να κερδίσει (όπως έγινε και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου) όσους ψηφοφόρους προ κρίσης ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Εξ ου κιόλας σε θέσεις κλειδιά έχει τοποθετήσει πρώην στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που αναβαπτίστηκαν υπό την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο Γ. Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Άλλοι, πάντως, εντός του κόμματος πιέζουν ώστε η Κουμουνδούρου να μην χάσει τα «αριστερά» της χαρακτηριστικά, και επί της ουσίας να παραμείνει ένα «αντισυστημικό» κόμμα. «Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι έτσι θα επιστρέψουμε αργά ή γρήγορα στο 3%», λένε οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι, οι υπέρμαχοι δηλαδή της «πασοκοποίησης».
Το 32% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές σίγουρα τους δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα. Άπαντες στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι η αριστερή βάση του κόμματος αγγίζει περίπου το 4%, ίσως και λιγότερο με δεδομένες της διαρροές προς το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, εντούτοις η αριστερή φράξια θεωρεί ότι από την στιγμή που στο κέντρο δεν υπάρχει αντίπαλος, οι ψηφοφόροι θα οδηγηθούν ΣΥΡΙΖΑ. Ο κίνδυνος για τους θιασώτες της στροφής προς το κέντρο είναι μια αναδιάταξη των κομμάτων, λόγω και των ευρωπαϊκών συσχετισμών, που την δεδομένη στιγμή δεν είναι υπέρ της αριστεράς.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο δρόμος προς το συνέδριο του κόμματος, τον ερχόμενο Μάιο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να μην αμφισβητείται, αλλά οι εσωκομματικές κόντρες θεωρείται ότι θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην εξουσία. Ένα ανοιχτό μέτωπο στο εσωτερικό, που ανάλογα με τις συνθήκες θα φουντώνει, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον Α. Τσίπρα σε πρόωρες αποφάσεις ή σε κινήσεις που στόχο θα έχουν να συσπειρώσει τις φράξιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν, μάλιστα, η πρόσφατη συνέντευξή τουν στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, δίνοντας το «σήμα» ότι πολιτικός εχθρός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κανένας άλλος.