Στον απόηχο των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να επιβεβαιώσει και στην πράξη την εικόνα της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, στη βάση, πλέον, ενός σχεδίου με ορίζοντα τριετίας.
Ενός σχεδίου, που ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βυθιζόταν σε ένα ακόμη κύκλο εσωστρέφειας, καθαιρώντας από την ηγεσία του τον πρόεδρό του και μπαίνοντας σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς ακόμη και σήμερα, οι υποψήφιοι για τη θέση δεν έχουν «αποκαλυφθεί».
Ο πολιτικός «χάρτης» της χώρας παρουσιάζει πλέον την οξύμωρη εικόνα μιας κυβέρνησης από τη μία πλευρά και μιας αντιπολίτευσης σχεδόν απούσας, καθώς εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εκλογή ηγεσίας, με τον σημερινό του αρχηγό να έχει, προς το παρόν, «ημερομηνία λήξης», μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες που θα επιβεβαιώσουν την παρουσία του στην προεδρία ή θα φέρουν ένα νέο πρόσωπο στην κορυφή της Χαριλάου Τρικούπη.
Η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης από το πολιτικό σκηνικό, καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, αφαιρώντας της το επιχείρημα των «πιέσεων» και των «αντιδράσεων» απέναντι σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση αναμετράται με τον εαυτό της και τις επιδόσεις της, αφού ο βασικός της αντίπαλος είναι η ίδια η πραγματικότητα, τα προβλήματα και οι ανεπάρκειες. Μια παραδοχή, που αυξάνει και τις απαιτήσεις των πολιτών.
Από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται, πλέον, να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την εξέλιξη εφαρμογής των μέτρων και των πολιτικών, που ανακοινώθηκαν, ώστε να τηρηθούν σφιχτά χρονοδιαγράμματα και να παραχθούν αποτελέσματα που θα γίνουν γρήγορα ορατά και αντιληπτά. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, από τη Δευτέρα, πραγματοποιούνται καθημερινά συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την άμεση εφαρμογή όσων εξαγγέλθηκαν. Στόχος, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, η εικόνα «καθίζησης» των ποσοστών ικανοποίησης των πολιτών, που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις να αρχίσει να αλλάζει και να καταγραφεί ένα διαφορετικό κλίμα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει, καταρχάς, οι πολίτες να πεισθούν ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ότι υπάρχει συνολικό σχέδιο με προοπτική τριετίας, επομένως, έπεται συνέχεια στις ενισχύσεις και στην αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών, όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς και επαρκής χρηματοδότηση για την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν για παράδειγμα στη στέγη ή τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο στόχος της σύγκλισης με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και της κάλυψης των «χαμένων χρόνων των μνημονίων» είναι εφικτός, μέσα από το πρόγραμμα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Τότε, όπως λένε, θα μπορούν να πάρουν περισσότερα, περισσότεροι. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνουν ότι χρειάζεται χρόνος, «δε γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού» ούτε τα εισοδήματα να φθάνουν στα επίπεδα, που όλοι παραδέχονται ότι χρειάζεται, ούτε η εικόνα των νοσοκομείων ή των σχολείων να βελτιωθεί, ούτε να επιλυθεί το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης.
Επικαλούνται, όμως, τα στοιχεία όσων έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια – τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, τις θεσμικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις στους χώρους της υγείας και της παιδείας, την αύξηση μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στις υψηλές τιμές ρεύματος - προκειμένου να επικοινωνήσουν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης από το 2019 έως σήμερα.
Βασικό επιχείρημα για την κυβέρνηση και η έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου. Το επεσήμανε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, το επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα, αλλά δεν έχουμε να συγκριθούμε με μία άλλη εναλλακτική», με την κυβέρνηση να καλεί τους πολίτες να συγκρίνουν στο τέλος της ημέρας ποιος θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα μείζονα θέματα.
Στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται και οι δημοσκοπήσεις, κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που καταδεικνύουν τις τάσεις, αλλά και την αξιολόγηση των προβλημάτων από την κοινή γνώμη. Και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, που θα καταγράψουν αντιδράσεις μετά τις εξαγγελίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι πάντα κρίσιμες.