Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ένα κείμενο, μια συμφωνία που δεν γνωρίζουν καν θα κληθούν σε λίγες ώρες οι βουλευτές να ψηφίσουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας! Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συσκοτίσει το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, γεγονός που αφήνει υπόνοιες ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός των γειτόνων, ενώ ουσιαστικά η συζήτηση είναι στο κενό.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε εκτυπωμένο(!) από την επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπιανών το Σύνταγμά τους σε μια προσπάθεια πείσει ότι τα Σκόπια δεν ενσωματώνουν τις τροπολογίες τους στο κείμενο τους Συντάγματος αλλά τις προσθέτουν χωριστά στο τέλος!
Σίγουρα πάντως κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα αναφέρει το τελικό κείμενο του συντάγματος των Σκοπίων.
«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτηρίζοντάς σωστά προαπαιτούμενο συζήτησης. Το ίδιο αίτημα είχε εξάλλου διατυπώσει και ο Νίκος Δένδιας.
Να τεθεί στη διάθεση των βουλευτών το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γείτονος χώρας ώστε να δούμε αν οι τροποποιήσεις συνάδουν με το όλο κείμενο. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο, να λεχθεί καθαρά και να συνεκτιμηθεί από τους βουλευτές», τόνιζε χθες ο γαλάζιος βουλευτής, με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο να ζητάει εκ νέου το κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει και την περίφημη επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά να αποκαλυφθούν όσα έλεγε στον Α. Τσίπρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, δεδομένου ότι εκείνος ήταν που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Επισημαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την επιστολή παραίτησης του πρώην Υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό. Έχοντας μελετήσει τις δηλώσεις Καμμένου και Κοτζιά θεωρούμε ότι σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνονται πολιτικά γεγονότα ή πολιτικές εκτιμήσεις για να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα της τότε διαπραγμάτευσης», τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος. Σύμφωνα, δε, με τον Ν. Δένδια θρυλείται ότι σε αυτή την επιστολή υπάρχουν θέσεις και γεγονότα κρίσιμα για τη διαμόρφωση της γνώμης του Σώματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο αίτημα της ΝΔ να παραστεί στην Επιτροπή ο Ν. Κοτζιάς, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι αυτό θα γίνει στην… Ολομέλεια.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια επιτροπή της οποίας η σύνθεση αμφισβητείται ευθέως. Σίγουρα, πάντως, προήλθε από τις μεθοδεύσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος χθες προχώρησε σε έναν εκ του ασφαλούς ελιγμό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ήθελε μόλις μια θετική ψήφο για από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε η Συμφωνία να εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών! Γι' αυτό κιόλας συμφώνησε να γίνει κλήρωση με δεδομένο ότι στην κληρωτίδα μπήκαν δύο βουλευτές που ψηφίζουν «ναι» και συνεπώς σίγουρα ένας από τους δύο θα οριζόταν μέλος της Επιτροπής…