Του Γιάννη Σιδέρη
Δεν έχει σημασία αν ο πρωθυπουργός κατανόησε ή όχι τι αποφάσισε τη Δευτέρα η Σύνοδος Κορυφής, και πανηγύριζε με τις δηλώσεις του ότι απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα, αναφερόμενος στο ότι δεν μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων το κλείσιμο των συνόρων.
Ούτως ή άλλως ο κ. Τσίπρας πάντα πανηγυρίζει κάνοντας τη δική του ανάγνωση των εκάστοτε γεγονότων, και πάντα με λόγο επιθετικό. Είπε εκείνο το βράδυ ότι απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα και ότι δημιουργήθηκαν τείχη σε αυτούς που χτίζουν τείχη, υπονοώντας την Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ.
(Η στήλη έγραφε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το κείμενο συμπερασμάτων, αφού τα σύνορα έκλεισαν ούτως ή άλλως, και δεν προβλέπετο να ανοίξουν, οπότε μικρή σημασία είχε η αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων).
Σοκ από τον Τούσκ
Το σοκ για την Ελλάδα ήρθε από το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι παράτυπες ροές κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίστηκαν. Διευκρίνισε δε, ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν ήταν μονομερής ενέργεια αλλά απόφαση των 28 της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Αυτό που βιάστηκε να ανεμίσει ως νίκη ο Έλληνας πρωθυπουργός (ασχέτως αν το έκανε σκόπιμα ή δεν το κατανόησε), διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήδη το είχαν διυλίσει, το είχαν κατανοήσει και το είχαν καταδικάσει.
Κριτική της Συνόδου από ανθρωπιστικές οργανώσεις
Η Ιβέρνα Μακ Γκράουν, διευθύντρια του ευρωπαϊκού τομέα της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Τουρκίας βυθίστηκαν σε ένα νέο, επί της ουσίας χαμηλό επίπεδο, παζαρεύοντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μερικών από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο.
Η Human Rights Watch επισήμανε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει αναγνωρίσει τη σύμβαση της Γενεύης με γεωγραφικό προσδιορισμό, γεγονός που σημαίνει ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα ασύλου μόνο σε ευρωπαίους υπηκόους! Παράλληλα, η μετριοπαθής στις δηλώσεις της Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εξέφρασε την ανησυχία της για οποιαδήποτε ρύθμιση που αφορά τη μαζική επιστροφή όλων των ατόμων από μια χώρα σε μια άλλη χωρίς να υπάρχουν επαρκώς διασαφηνισμένες εγγυήσεις για την παροχή προσφυγικής προστασίας.
Αυτοί κατανόησαν ότι η Ευρώπη για τους πρόσφυγες τελειώνει αφού έκλεισε η δυτική οδός, εμείς πανηγυρίζαμε, αλλά και τώρα επιμένουμε σε αυτό που… αποφασίσαμε να καταλάβουμε, και το οποίο δεν κατάλαβε ο κ. Τούσκ και οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις!
Η Ελλάδα κατάλαβε άλλα!
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και αυτός μέσω twitter χθες βράδυ στον κ. Τούσκ επιμένοντας ότι «ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων». Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γράφει: «περιμένουμε από τον κ. Τούσκ να επικεντρώσει τις προσπάθειές στην εφαρμογή των κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».
Τις κοινές αποφάσεις εφαρμόζει ο κ. Τούσκ. Η ελληνικά πλευρά ή δεν τις κατανόησε, ή προσποιείται ότι δεν τις κατανόησε.
Προβληματισμός σε δύο πτυχές
Τα ανωτέρω ήταν το ρεπορτάζ, και συμπληρώνεται με μικρούς προβληματισμούς:
α) Ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνεται στον ευρωπαϊκό παράγοντα με τον ίδιο τρόπο που απευθύνεται και στο εσωτερικό. Παρουσιάζει επιθετικά τη δική του πραγματικότητα και κατηγορεί τους άλλους γιατί δεν την ασπάζονται. Το πρόβλημα γι' αυτόν είναι ότι στο εξωτερικό δεν έχει οπαδούς έτοιμους να δεχθούν κάθε φράση του, κάθε κίνησή του, και να κατηγορήσουν τους αντιπάλους με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, προκειμένου να υψώσουν τείχος υπεράσπισης για χάρη του. Έτσι συνήθως η Ελλάδα μένει μόνη, με όχι μόνιμους αλλά περιστασιακούς - για τους δικούς τους λόγους - συμμάχους, όπως τώρα η Μέρκελ, φωνασκεί εν πολική ερήμω, και στο τέλος ηττάται και υποχωρεί.
β) Η Ευρώπη εισέρχεται σε επικίνδυνους ατραπούς. Η στήλη δεν έχει την αφέλεια ότι ο κάθε οικονομικός μετανάστης δύναται να εισέρχεται στο έδαφος μιας χώρας, επειδή έτσι αποφάσισε. Το θέμα είναι σκέτα αριθμητικό, χωρίς πασπαλίσματα με φιλανθρωπισμούς και αντιανθρωπισμούς. Εάν άνοιγαν τα σύνορα αδιακρίτως, η Ευρώπη θα κατακλυζόταν από δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια μετανάστες. Η ανθρωπιστική κρίση θα ήταν δεδομένη και για τους γηγενείς και για τους εισελθόντες.
Ωστόσο, για τους πρόσφυγες έχει υποχρέωση να τα ανοίξει. Η δική της πολιτική ξεσπίτωσε αυτούς τους ανθρώπους, τους βούτηξε στη δυστυχία, η δική της πολιτική σκόρπισε θάνατο, ερήμωσε τις πόλεις και τα χωριά τους, η δική της πολιτική άνοιξε το φρικιαστικό καταπέτασμα και βγήκε στην επιφάνεια ο μεσαιωνικός ισλαμοφασισμός του ISIS.
Είναι ελάχιστη στοιχειώδης ηθική της υποχρέωση να τους περιθάλψει ώσπου να τελειώσει ο πόλεμος και ας μην τους ενσωματώσει μόνιμα.