«Η ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, γιατί το σχέδιό μας για τις μεγάλες ανατροπές στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα υλοποιηθεί παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν», τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε εφ'' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Λιονάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη του κόμματος στις 25 Γενάρη 2015.
Ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι στον έναν χρόνο κυβέρνησης της Αριστεράς, η βασικότερη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κόσμου είναι ότι έδωσε έναν πολύ σκληρό, άνισο, πλην όμως έντιμο διαπραγματευτικό αγώνα στο ευρωπαϊκό πεδίο. Αναφέρει ότι έξι μήνες μετά τη συμφωνία η κυβέρνηση έχει σχεδόν ολοκληρώσει την υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε και ότι πλέον είναι υποχρέωση των δανειστών να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Τονίζει δε ότι παραμένει ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις, ιδίως στα πεδία που δεν άπτονται της δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει τον «ανελέητο πόλεμο συκοφαντίας» και παραπληροφόρησης σε βάρος της κυβέρνησης από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας, στη σφοδρή ενόχληση συγκεκριμένων συμφερόντων εντός κι εκτός Ελλάδος. Χαρακτηρίζει «αναμενόμενα απογοητευτική» τη στάση της ΝΔ μετά και την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας της, αναφέροντας ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι νέος πρόεδρος της ΝΔ, «δεν είναι όμως ούτε καινούργιος, ούτε άγνωστος στην πολιτική ζωή της χώρας, και τα πεπραγμένα του ήδη τις πρώτες δέκα ημέρες δεν μας προϊδεάζουν για κάποια αλλαγή».
Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναφέρει ότι αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών εισφορών, με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει δείξει την πρόθεσή του να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές επί του σχεδίου. Με αφορμή το ασφαλιστικό και το αγροτικό, τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και επιδιώκει το διάλογο με όλες τις κοινωνικές τάξεις». «Όσοι συμμετείχαν στο έγκλημα που συνετελέσθη στη χώρα μας», συνεχίζει, «επιδιώκουν να μην προχωρήσει η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Για το κόμμα, υπογραμμίζει πως το στοίχημα είναι ένα συνέδριο διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και ενίσχυσης των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Στόχος, τονίζει, είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, ανοικτό, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους, που δεν κλείνεται στον εαυτό του, αλλά μαζικοποιείται, επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. «Όποιος και όποια αισθάνεται ότι τον αφορά η υπόθεση της διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα της λειτουργίας του ως παράδειγμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα είναι καλοδεχούμενος, αναγκαίος και χρήσιμος», σημειώνει.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάνου Ρήγα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ολοκληρώνεται ένας χρόνος κυβέρνησης της Αριστεράς. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κεντρικά μηνύματα που η έως τώρα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στείλει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Τον προηγούμενο Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εντολή να αναλάβει τη διακυβέρνηση τη χώρας και να βάλει ένα τέλος στην κοινωνική λεηλασία των τελευταίων ετών, διεκδικώντας το δίκιο ενός ολόκληρου λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου. Νομίζω ότι το κεντρικό μήνυμα και ταυτόχρονα η βασικότερη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κόσμου είναι ότι έδωσε ένα πολύ σκληρό, άνισο, πλην όμως έντιμο διαπραγματευτικό αγώνα τους τελευταίους μήνες στο ευρωπαϊκό πεδίο. Προσπαθήσαμε με αυταπάρνηση και μέσα από τις αγωνίες, τις σωστές κινήσεις και τα λάθη μας φτάσαμε στο μη περαιτέρω, αντιμετωπίζοντας ισχυρές νεοφιλελεύθερες ελίτ και τους εκβιασμούς τους, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας διαπραγματευτήκαμε και καταλήξαμε σε ένα επώδυνο στρατηγικό συμβιβασμό. Σε ένα συμβιβασμό που όμως μας επιτρέπει να οδηγήσουμε την Ελλάδα με μπούσουλα ένα σαφή οδικό χάρτη στην έξοδο από τη μέγγενη της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας και ταυτόχρονα να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο για να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έξι μήνες μετά τη συμφωνία έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων για τις οποίες δεσμευτήκαμε, βάζοντας ευτυχώς στο περιθώριο για την ώρα τις ακραίες απόψεις που επιμένουν να παίζουν το σενάριο αποσταθεροποίησης της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους σχέδια για Ευρώπη δύο και τριών ταχυτήτων. Πλέον, είναι υποχρέωση των δανειστών να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η επιτυχία του προγράμματος.
- Παράλληλα με την πολιτική αλλαγή που σηματοδότησε για τη χώρα η κυβέρνηση της Αριστεράς τον Ιανουάριο του 2015, ποιες βασικές ελλείψεις παρατηρείτε στο κυβερνητικό έργο; Παραμένει ο στόχος για ουσιαστικές αλλαγές; Ποιο είναι το στοίχημα κόμματος και κυβέρνησης από εδώ και έπειτα;
Το 2015 ήταν μια χρονιά τομή. Μια χρονιά που θα τη θυμόμαστε όλοι μας, και για τις μεγάλες χαρές που ζήσαμε αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Για το 2015 έχουμε κάνει αποτίμηση και των αδυναμιών μας, αλλά γνωρίζουμε ότι αν συνεχίσουμε με σταθερότητα το 2016 και υπερβούμε κάβους και εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας, έχουμε τη δυνατότητα στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς να βγούμε από την ύφεση και την οικονομική συρρίκνωση και να οργανώσουμε το μέλλον μας με περισσότερη δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Η κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, στα μακροοικονομικά μεγέθη φαίνεται ήδη η κατάσταση να εξισορροπείται, αλλά στο μέτωπο της καθημερινότητας έχουμε πολλά, πάρα πολλά να κάνουμε και έχουμε τη βούληση να μη μείνουμε άπραγοι. Ο στόχος για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις παραμένει, ιδίως στα πεδία που δεν άπτονται της δημοσιονομικής πολιτικής. Η κοινωνία ξέρει ότι στην οικονομία έχουμε τα δυο πόδια μέσα σ ένα παπούτσι, αλλά η δυνατότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει και να νομοθετεί δεν εξαντλείται εκεί. Για το κόμμα το στοίχημα είναι ένα συνέδριο διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και ενίσχυσης των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, που δύο φορές μέσα στο 2015 μας έδωσε 35%, ενώ για την κυβέρνηση κομβικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η έναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα του χρέους και η επιστροφή μετά από επτά χρόνια πτώσης σε ανάκαμψη.
- Εκτιμάτε ότι συντελείται ή και εντείνεται εσχάτως μια προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς και συντονισμένου συστήματος παραπληροφόρησης, μιας ανεπανάληπτης διαστρέβλωσης και υπονόμευσης κάθε προσπάθειας της Κυβέρνησης. Διαβάσαμε πηχυαίους τίτλους και λίβελους για δήθεν ρουσφέτια υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, τα συγκροτήματα που τα δημοσίευσαν αναγκάζονται τώρα ένα ένα να παραδεχτούν ότι έγραφαν ψέματα και ανακρίβειες, χωρίς βέβαια το ανάλογο πάθος για την αποκάλυψη της αλήθειας. Ζήσαμε μία εβδομάδα απόλυτης τηλετρομοκρατίας την περίοδο του δημοψηφίσματος, μιας προσπάθειας που, παρότι είχε τελικά τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που οι εμπνευστές της προσδοκούσαν, δεν μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί. Βλέπουμε καθημερινά έναν ανελέητο πόλεμο συκοφαντίας και είναι πλέον προφανές ότι, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που έχουν ενοχληθεί σφόδρα από την παρούσα κυβέρνηση και θα επιθυμούσαν διακαώς μια αλλαγή στη σύνθεσή της. Αποδεικνύουν το άγχος κάποιων επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεχίζει την τακτική της μηδενικής διαπραγμάτευσης, επειδή ετοιμάζεται να βάλει τάξη στον χώρο των media παρά τις κωλυσιεργίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και να αξιοποιούνται οι λίστες με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.
- Πώς κρίνετε τη στάση της ΝΔ από τα πρώτα δείγματα γραφής της μετά και την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας της;
Αναμενόμενα απογοητευτική. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι όμως ούτε καινούργιος, ούτε άγνωστος στην πολιτική ζωή της χώρας και τα πεπραγμένα του ήδη τις πρώτες δέκα ημέρες δεν μας προϊδεάζουν για κάποια αλλαγή. H πρώτη κίνηση της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να μπλοκάρει τη συναινετική εκλογή μελών του ΕΣΡ, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τα συμφέροντα όσων δεν θέλουν να μπει μια τάξη και να ισχύσουν οι νόμοι στο πλήρως άναρχο τα τελευταία είκοσι χρόνια μιντιακό τοπίο. Παράλληλα, οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη αλλά και των στελεχών της ΝΔ κάθε άλλο παρά διάθεση αλλαγής πολιτικής αποπνέουν. Όχι μόνο αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε ευθύνη για την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα η περίοδος διακυβέρνησής τους, όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή αυτοκριτική, κατηγορώντας με θράσος τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον υπεύθυνο για το πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, αλλά ταυτόχρονα δεν καταθέτουν καμιά απολύτως πρόταση για τα επίδικα σήμερα. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε την άποψη της ΝΔ για τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης να μην μειωθούν και πάλι οι κύριες συντάξεις, για το επείγον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, για τη στάση μερίδας των δανειστών που μοιάζουν απρόθυμοι να υλοποιήσουν τη συμφωνία. Φαίνεται δυστυχώς ότι η ΝΔ προτιμά να συνεχίσει τον σφικτό εναγκαλισμό της με τον νεοφιλελευθερισμό και την κοινωνική απορρύθμιση που αυτός συνεπάγεται.
- Πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις με αφορμή το αγροτικό. Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι το ασφαλιστικό. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κόμματος και της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες και τα αιτήματά τους;
Έχουμε μία σημαντική πρόταση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που θα μπορέσει να το καταστήσει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.
Το δίλημμα είναι, μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο με τη δημοσιονομική διόρθωση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων, και όχι οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, ή τυφλή υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου (εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας του μνημονίου, κατάργηση του ΕΚΑΣ χωρίς υποκατάστασή του από ισοδύναμα μέτρα προστασίας της φτώχειας, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία αποκλειστικά με μείωση των συντάξεων) και κατάρρευση ταμείων χωρίς την επέμβαση στις δομικές αιτίες που δημιουργούν ελλείμματα.
Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών εισφορών με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το Υπουργείο έχει δείξει την πρόθεσή του να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές επί του σχεδίου.
Το νέο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, ώστε να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και επιδιώκει τον διάλογο με όλες τις κοινωνικές τάξεις. Όσοι συμμετείχαν στο έγκλημα που συνετελέσθη στη χώρα μας, επιδιώκουν να μην προχωρήσει η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
- Σε επίπεδο κόσμου και βάσης, εισπράττετε ακόμα το ίδιο κλίμα ελπίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, γιατί το σχέδιό μας για τις μεγάλες ανατροπές στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα υλοποιηθεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Οι εκλογικές επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στο ότι μπόρεσε να εκφράσει τον ταξικό-αντιμνημονιακό αγώνα του ελληνικού λαού, αλλά και τις νέες μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης και αντίστασης που κρατούν αποστάσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η μετατροπή της εκλογικής νίκης σε ιδεολογική ηγεμονία και η δημιουργία πλατειών κοινωνικών συμμαχιών αποτελεί στόχο της επόμενης περιόδου, παρά την τυφλή σύγκρουση που επιλέγουν οι υποστηρικτές του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και η συμμαχία ΝΔ-ΜΜΕ και όλων όσων δεν θέλουν την αναδιανομή προς όφελος των κοινωνικών τάξεων που έχουν πληγεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
- Τι είδους συνέδριο θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Στόχος του συνεδρίου θα είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο δεν κλείνεται στον εαυτό του και στις παραδοσιακές μορφές άσκησης και συμμετοχής στην πολιτική, αλλά μαζικοποιείται επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους. Πολιτικά, οργανωτικά και κινηματικά μάχιμο για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στον μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Όχι ένα κόμμα περίκλειστο και αποστειρωμένο, αλλά ένα ανοιχτό κόμμα σε ανθρώπους που βρίσκουν την πολιτική μας πρόταση αξιόπιστη και ελπιδοφόρα. Ένα κόμμα που θα εμπνέει τους πολίτες να ενταχθούν και να δουλέψουν για την επιτυχία του πολιτικού σχεδίου. Δεν θέλουμε ένα κόμμα χειροκροτητών, αλλά ενεργών μελών που θα καταθέτουν προτάσεις και θα συνδιαμορφώνουν κάθε στιγμή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος και όποια αισθάνεται ότι τον αφορά η υπόθεση της διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα της λειτουργίας του ως παράδειγμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα είναι καλοδεχούμενος, αναγκαίος και χρήσιμος.
Με αφετηρία το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα: Να ανοίξει τον δρόμο για την Αριστερά του 21ου αιώνα για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε με πολλή δουλειά σε όλα τα μέτωπα, με κύριο μέλημα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ