Ο πολύωρος αποκλεισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών από φοιτητές, μπορεί να μην συνοδεύτηκε με τα πειστήρια της φασιστικής «προγραφής» που υπέστη το 2020 ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ανδρέας Μπουραντώνης, αποτελεί όμως έναν ακόμη κρίκο στην ένοχη ανοχή της Πολιτείας στην παρανομία του αριστερού «ρωμαλέου» φοιτητικού κινήματος εντός των πανεπιστημίων.
«Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του και ας σπάσει τις ένοχες σιωπές» προκάλεσε την κυβέρνηση και τους λοιπούς ιθύνοντες ο Χρήστος Μπούρας, ο οποίος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό στην Πρυτανεία, επειδή δεν δέχθηκε μια συνήθη συνδιαλλαγή μεταξύ φοιτητών πρυτάνεως.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, του ζητήθηκε να άρει την ποινή που είχε επιβάλει ομόφωνα η Σύγκλητος σε 4 φοιτητές, για τον προπηλακισμό του Προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Η ποινή προέβλεπε αποκλεισμό των τεσσάρων, από την εξεταστική του Ιουνίου.
Η άρνηση του Πρύτανη έφερε έξω από την Πρυτανεία περίπου 100 άτομα - φοιτητές που του απαγόρευσαν την έξοδο, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του, έγραψαν στους τοίχους συνθήματα. Μια… ειρηνική διαμαρτυρία όπως τη βάφτισαν.
Βίαιη θα ήταν η διαμαρτυρία π.χ αν τον ξυλοφόρτωναν ή αν του έκαιγαν το αυτοκίνητο με κάποια μολότοφ.
Οι 100 φοιτητές που εμποδίζουν και προπηλακίζουν έναν δεν είναι βία.
Δεν είναι βία οι μπογιές και τα συνθήματα στους τοίχους ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Τίποτα δεν είναι βία, εφόσον προέρχεται από το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα.
Το περιστατικό άνοιξε το σύνηθες debate.
Ο πρύτανης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η αστυνομία ήταν ενήμερη αλλά δεν έκανε τίποτα.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. με τις γνωστές τυπικούρες επιβεβαίωσε τα περιστατικά αλλά επέστρεψε στον πρύτανη την ευθύνη.
«Τα άτομα παρέμειναν εξωτερικά του χώρου έως την 17:50 ώρα της ιδίας, όπου αποχώρησαν από το σημείο, αναγράφοντας σχετικά συνθήματα στον τοίχο του κτηρίου με σπρέι. Kατά την εξέλιξη της προαναφερόμενης συγκέντρωσης υπήρχε συνεχής επικοινωνία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου χωρίς ουδέποτε να ζητηθεί η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Το φιάσκο με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που κουβαλάει η κυβέρνηση δημιουργεί ένα μικρό ζήτημα ηθικής τάξεως, σε όποιον θα ήθελε να επιμερίσει την ευθύνη ανάμεσα στον πρύτανη και την ΕΛ.ΑΣ. Σε κάθε περίπτωση σε ελάχιστα 24ωρα το ζήτημα θα έχει ξεχαστεί.
Θυμάται άραγε κανείς ποια εξέλιξη είχε η σοκαριστική ναζιστικού τύπου διαπόμπευση του πρύτανη του ΟΠΑ Ανδρέα Μπουραντώνη το 2020 όταν μια ομάδα αριστεριστών φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο του και του κρέμασαν μια πινακίδα στο λαιμό που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».
Παρά τις πομπώδεις διαβεβαιώσεις περί παραδειγματικής τιμωρίας, τις επικηρύξεις από τους 8 συλληφθέντες φοιτητές που κατηγορήθηκαν για κακουργήματα, οι 5 απαλλάχτηκαν πλήρως από κάθε κατηγορία. Οι υπόλοιποι 3 παραπέμφθηκαν σε δίκη για πλημμελήματα καθώς κρίθηκε πως δεν προκύπτει κακουργηματική πράξη. Μάλιστα η δίκη τους έχει οριστεί για το Νοέμβριο του ‘24
Στο μεταξύ την ώρα που οι φοιτητές στην Πάτρα… ειρηνικά απαιτούσαν από τον Πρύτανη να καταπιεί την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από πεντέμισι χρόνια το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκαζε 50 (!) άτομα, του κυκλώματος που έκανε εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών μέσω στο πανεπιστημιακό campus του ΑΠΘ.
Συμπέρασμα: Αν ήταν μια φορά επιβεβλημένη η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι δέκα φορές επιβεβλημένη η επανίδρυση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Τουλάχιστον στα μεγάλα ΑΕΙ εκεί που κάνουν προκλητικά κουμάντο οι παρανομούντες από ιδεολογία και κέρδος.