Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Αν ακολουθούσε την πεπατημένη παλαιότερων δεκαετιών θα είχε διαλέξει έναν διαφορετικό δρόμο. Την οδό των μικροκομματικών επιδιώξεων και της παλαιοκομματικής λογικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μόναχο όμως απέδειξε ότι υιοθετεί ένα διαφορετικό ύφος πολιτικής προσέγγισης των πραγμάτων. Ενώπιον πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων και με την παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου να κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, ο κ.Μητσοτάκης θέλησε ανοιχτά να υπερασπιστεί την ελληνική θέση περί “γενναίας” ρύθμισης του χρέους.
“Η κατάσταση με το ελληνικό χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί με θαρραλέο τρόπο και πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους κύριους πιστωτές και το ΔΝΤ, για να σταλεί ένα καθαρό σήμα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να δανείζεται από αυτές με ασφάλεια και με λογικό επιτόκιο” σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Με την παρέμβαση του αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να στείλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα στην επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, που μπορεί να συνοψιστεί στην εξής φράση. Κάντε πράξη τα όσα έχετε δεσμευθεί ήδη από το 2012, ακόμα και αν αυτό “συμφέρει” πολιτικά, την περίοδο αυτή, τον αντίπαλό μου μια και πάνω από όλα είναι η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της ουσίας ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο να στηρίξει τα συμφέροντα της Ελλάδας, χωρίς να ενδιαφερθεί για το αν η επιλογή αυτή θα κάνει καλό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για μια κίνηση με σαφές εθνικό πρόσημο, η οποία αποτυπώνει και τον τρόπο σκέψης του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως δεν έμεινε εκεί. Με μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά, επί γερμανικού εδάφους, επεσήμανε ότι οι περικοπές στις συντάξεις και αύξηση φόρων δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις. Μία τοποθέτηση-απάντηση και προς την πλευρά των δανειστών που με την ανοχή ή την προτροπή τους (σε ορισμένες περιπτώσεις), στο ελληνικό πρόγραμμα κυριάρχησαν μέτρα φοροεισπραχτικού χαρακτήρα. “Το λάθος των τριών τελευταίων ετών είναι κατ' ουσίαν η παραδοχή από την κυβέρνηση ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις απλώς έπρεπε να εφαρμοστούν, επειδή τις επέβαλλε η τρόικα, όχι επειδή ήταν μια σωστή στρατηγική για τη χώρα. Πρέπει, δηλαδή, να έχουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας στην Ελλάδα, να παρουσιάσουμε πειστικά επιχειρήματα που να εξηγούν γιατί πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις, και να ορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “μεταρρυθμίσεις”. Γιατί η περικοπή συντάξεων και η αύξηση φόρων δεν είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Στο ίδιο πλαίσιο και με σταθερό άξονα της στρατηγικής του την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κύριος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα την Γερμανία. Στις 26 και 27 Ιουνίου, ενάμιση χρόνο δηλαδή μετά την τελευταία παρουσία του στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει το πρώτο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τετ α τετ με τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακόμα ραντεβού επί εδάφους Βερολίνου, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το πρώτο με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και το δεύτερο με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ.
Φωτογραφία αρχείου Intimenews