Η «εξαέρωση» του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο κόμμα Κασσελάκη και το ισχυρό προβάδισμα ΝΔ
Το στοίχημα των αναποφάσιστων

Η «εξαέρωση» του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο κόμμα Κασσελάκη και το ισχυρό προβάδισμα ΝΔ

Την αλλαγή του πολιτικού χάρτη της χώρας ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που παρουσιάστηκαν στον απόηχο της νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κωδικοποιούσε κανείς τα κοινά συμπεράσματα των δύο μετρήσεων κοινής γνώμης θα σημείωνε τέσσερα στοιχεία.

Πρώτον, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει χωρίς αστερίσκους στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου και της εκτίμησης εκλογικής επιρροής των κομμάτων, δεύτερον ότι οι ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση εδραιώνονται, τρίτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει πλέον στην «εξαΰλωση» των ποσοστών του και τέταρτον ότι το κόμμα Κασσελάκη - χωρίς όνομα ή περιεχόμενο - αποτυπώνεται ήδη ως επιλογή των άλλοτε ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει ανακόψει πλέον την απώλεια δυνάμεων και να έχει εισέλθει στην έστω και αργή, αντίστροφη πορεία. Σύμφωνα με την Opinion Poll, συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 23,7, ποσοστό που μεταφράζεται σε 25,6% επί των εγκύρων και 29,8% στην εκτίμηση ψήφου της εταιρείας, ενώ αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση της Real Polls, τα ποσοστά της διαμορφώνονται στο 29,7% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Στο δεύτερο κρίσιμο ερώτημα, «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», που έθεσε η Opinion Poll, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30,8%, διατηρεί αναμφισβήτητα την πρωτοκαθεδρία. Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια και η ενέργεια, τα εισοδήματα και η υγεία αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους πολίτες, διατηρώντας τη «μάχη της καθημερινότητας» στην πρώτη γραμμή. 

Και οι δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον τον αντίρροπο πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ως το μοναδικό άλλο κόμμα, με διψήφια ποσοστά. Σύμφωνα με την Opinion Poll, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει, στην πρόθεση ψήφου, 16,2%, ποσοστό που μεταφράζεται επί των εγκύρων σε 17,5% και στην εκτίμηση ψήφου σε 20,4%, ενώ σύμφωνα με τη Real Polls, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής συγκεντρώνει ποσοστό 16,7%.

Παρά την άνοδο των ποσοστών του - απόρροια εν πολλοίς της πλήρους κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ - το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να καταγράφει δύο βασικές αδυναμίες. Η πρώτη, ότι οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών, καθώς στο ερώτημα, που θέτει η Opinion Poll, «αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές», το 76% των ερωτηθέντων απαντά «όχι» και «μάλλον όχι».

Η δεύτερη, ότι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει πείσει ως προς την καταλληλότητά του για πρωθυπουργός, παρά τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, που καταγράφει. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 9,5% των πολιτών θεωρεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατάλληλο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ποσοστό χαμηλότερο και από τη δημοσκοπική δύναμη του κόμματός του.

Με επίδικο την κυβερνησιμότητα, το «μπρα ντε φερ» της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεχιστεί και μάλιστα κλιμακούμενο. Μετά και την αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τα απογευματινά χειρουργεία και τα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών, ήδη ο Παύλος Μαρινάκης συνέχισε να βάλλει κατά της Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας και πάλι λόγο για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και «λεφτόδεντρα» που χρειάζονται για τις μη κοστολογημένες προτάσεις της, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για σόου και ίντριγκα από την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι, έως σήμερα, και παρά τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ποσοστό της τάξεως του 13% και πλέον, αναποφάσιστων ψηφοφόρων, αναμένεται να «πυροδοτεί» την αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στις ελλείψεις και αστοχίες των πολιτικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας αδυναμίες, όπως το γεγονός ότι δεν προβάλλεται ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο πολιτικό πλαίσιο, που να καθιστά τη Χαριλάου Τρικούπη αξιόπιστη κυβερνητική δύναμη και που μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Το στοιχείο εκείνο των δημοσκοπήσεων, που σηματοδοτεί ουσιαστικά την «αλλαγή σελίδας» για το πολιτικό σκηνικό, έρχεται από τα δεδομένα, που προκύπτουν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, καταγράφεται στο ελάχιστο ποσοστό των τελευταίων δέκα και πλέον ετών, με 5,2%, που μεταφράζεται σε 6,6% στην εκτίμηση ψήφου.

Στη μέτρηση της Real Polls κατρακυλά, σε επίπεδο εκλογικής επιρροής, στο 3,6%, με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση να καταγράφει για πρώτη φορά τη δημοσκοπική δύναμη του κόμματος - που ακόμη ούτε έχει συσταθεί, ούτε έχει στελεχωθεί, ούτε έχει ονοματιστεί - του Στέφανου Κασσελάκη, δίνοντάς του 6,5% στην εκτίμηση εκλογική επιρροής. Η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστικά που αφήνουν λίγα περιθώρια ανάκαμψης, με το 45,8% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι «έχει κλείσει τον κύκλο του» και το 77,5% να προβλέπει ότι οι απώλειες για την Κουμουνδούρου θα συνεχιστούν.

Σε όλες τις μετρήσεις, το ΚΚΕ καταγράφεται στην τρίτη ή τέταρτη θέση με ποσοστό περί του 8%. Οι δημοσκοπήσεις αποκτούν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον και για την παράπλευρη «μάχη» που δίνεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Opinion Poll και τα ποσοστά επί των εγκύρων η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 8,3%, η Φωνή Λογικής 4,1%, η Νίκη 2,6% και οι Σπαρτιάτες 1,4%, με τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες να μην φτάνουν το 3%. Αντίστοιχα, στα αριστερά κόμματα, μόνο η Πλεύση Ελευθερίας ενισχύεται, φτάνοντας το 5,4%, ενώ αντίθετα το ΜέΡΑ25 με 2,3% και η Νέα Αριστερά με 2,1%, δεν ξεπερνούν δημοσκοπικά το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο.