Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και όμως δεν συζητήθηκαν ούτε οι όροι κάποιου νέου μνημονίου , ούτε το αν θα πρέπει να ληφθούν επώδυνα μέτρα προκειμένου η χώρα να πάρει κάποια δόση για να ενισχυθεί η ρευστότητα. Η διαφορά στην ατμόσφαιρα ήταν εμφανής ακόμα και στην αίθουσα συνεντεύξεων, στην οποία Μέρκελ και Μητσοτάκης έκαναν κοινές δηλώσεις.
Ο μικρότερος αριθμός Γερμανών ή Ευρωπαίων ανταποκριτών αποδεικνύει το μικρότερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα , μια και η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη όπως ήταν κατά τη διάρκεια παλαιότερων επισκέψεων Ελλήνων πρωθυπουργών στο Βερολίνο, όταν παιζόταν ακόμα και η παραμονή στο ευρώ.
Μία φράση πάντως της Γερμανίδας καγκελαρίου μοιάζει να δίνει το στίγμα της φιλοσοφίας με την οποία θα διαχειριστεί το Βερολίνο το ελληνικό ζήτημα. Μοιάζει να αποτελεί την κοινή βάση και την αφετηρία μιας κοινής οπτικής μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.
«Το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία», είπε η κυρία Μέρκελ, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στην Ελλάδα, προτρέποντας, με τον τρόπο της, τον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει όλα όσα έχει αρχίσει με εντατικούς ρυθμούς.
Φαίνεται όμως ότι η προτροπή που έκανε η καγκελάριος στον πρωθυπουργό όχι μόνο τη γνωρίζει αλλά ήδη την κάνει πράξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στο μυαλό του το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μετά τις εκλογές, προχωράει με στόχο η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία.
Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει έναν μεγάλο κύκλο επισκέψεων και επαφών με επενδυτικά σχήματα σε ολόκληρο κυριολεκτικά τον πλανήτη.
- Στο διάστημα 24-27 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει συναντήσεις και με επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα.
- Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Κίνα όπου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας αλλά και με επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Παρότι ουδείς ανέμενε κάτι σε σχέση με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την συνάντηση μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καγκελαρίας δεν σημειώθηκε κάποια «έκπληξη». Στοιχείο που σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί αναμφίβολα ένδειξη ότι τα πράγματα πήγαν καλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι δε θέλησε σε όλους όσοι τον πλησίασαν για να μάθουν κάτι παραπάνω να ανοίξει τα χαρτιά του , έδειχνε ικανοποιημένος.
«Όλα όσα ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες, ειπώθηκαν και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών» ήταν το σχόλιο πηγής κοντά στον πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας ότι η επίσκεψη ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη, κάτι που δεν άφησε περιθώρια στην κουβέντα να πάει σε λάθος... μονοπάτια.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο έρχεται ως συνέχεια του ταξιδιού στο Παρίσι φτιάχνοντας το κλίμα για τις επόμενες δύσκολες κινήσεις που απαιτούνται. Τελικός στόχος δεν είναι άλλος από τη μείωση των πλεονασμάτων, αλλά μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή θα χρειαστεί να «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι».
Φωτογραφία AP