Του Γιάννη Σιδέρη
Αχός βαρύς ακούστηκε από τις προτάσεις Γεννηματά στους πολιτικούς αρχηγούς για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Το… χαριτωμένο είναι ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στην... «Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Μάλλον είναι ο μόνος που θυμάται το ΠΑΣΟΚ! Το παρασκηνιακό είναι ότι πρώτα έλαβαν την απάντηση οι δημοσιογράφοι και μετά η κα Γεννηματά - προφανώς για να παίξει στα δελτία ειδήσεων και να δημιουργηθεί η εικόνα ώσμωσης!
Επί της ουσίας: Η επιστολή Τσίπρα δεν λέει κάτι ουσιαστικό, δεν δείχνει αποδοχή της πρότασης Γεννηματά, απλώς εμμέσως, έως ανεπαισθήτως, προσπαθεί να εντοπίσει κάποια ιδεολογική συγγένεια, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο τόπος χρειάζεται μια «προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση» και ότι «οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας».
Από την πλευρά τους «κύκλοι» του ΚΙΝΑΛ εξέπεμπαν το μήνυμα ότι ανάγκασαν την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση τις εξωθεσμικές και παρα-κοινοβουλευτικές διαδικασίες που χρησιμοποιούσε ως τώρα (σ.σ. γράψαμε χθες για τις απείρου κάλους λαϊκές μαζώξεις, όπου ο κάθε πικραμένος και άσχετος με το Σύνταγμα - όπως και ο γράφων άλλωστε - έλεγε τον πόνο του σχετικά με το τι θα πρέπει να εμπεριέχουν τα άρθρα του!).
Πέραν των ανωτέρω, στο ΚΙΝΑΛ με τις προτάσεις τους διατείνονται ότι στοχεύουν:
α) Να μην ξαναπέσει η χώρα σε περιπέτεια το 2020 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι'' αυτό θεωρούν ότι η ρύθμιση για την εκλογή Προέδρου πρέπει να αλλάξει τώρα, β) Να αλλάξει τώρα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Εσωκομματική «ταραχή»
Η κίνηση Γεννηματά είχε και παρενέργειες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Ανεδείχθησαν οι εγγενείς διαφορές, δεχόμενη φίλια πυρά από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο κ. Βενιζέλος σαφώς έχει πρόσβαρη γνώση και γνώμη επί θεμάτων συντάγματος. Για λόγους τακτ, καθότι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ίσως έπρεπε να ερωτηθεί, όπως και ο έτερος των συνταγματολόγων Ανδρέας Λοβέρδος. Βέβαια το Κίνημα απαντά ότι «Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Συνέδριο» και οι προτάσεις του διαμορφώθηκαν «αφού τέθηκαν υπ'' όψιν των συνέδρων και εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφασή του συνεδρίου».
Κατά τη γνώμη μας, παρότι οι θέσεις που απέστειλε η κα Γεννηματά δεν στερούνται ουσίας, όντας καταστάλαγμα του επίσης συνταγματολόγου καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου, εξυπηρετούν τον διττό πολιτικό στόχο:
Αφενός είναι κίνηση χειραφέτησης της Γεννηματά και κατοχύρωσης του αρχηγικού της προφίλ, έναντι των σημαντικών προσωπικοτήτων που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής. Είναι γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ, παρότι ως κόμμα είναι μικρό το… δέμας, συγκεντρώνει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων της πολιτικής σκηνής. Το ΚΙΝΑΛ είναι κόμμα στελεχών που… ψάχνει για βάση!
Αφετέρου, ήταν κίνηση χειραφέτησης έναντι των επίδοξων συνεργατών. Σηματοδοτεί τη διάθεση για αυτόνομη πορεία, και προεικάζει τη μετεκλογική της συμπεριφορά. Ουσιαστικά λέει αυτές είναι οι θέσεις μας, και όποιος θέλει συζητά μαζί μας επί αυτών.
Παρόλα αυτά ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν, κυρίως ως απευθυνόμενα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε σημείο που ο γνωστός βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης θεώρησε ότι άνοιγε διάπλατα η πόρτα της συνεργασίας με την… «απομάκρυνση του Βενιζέλου και όσων ζητάνε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» (και ας βρωμάει το ΠΑΣΟΚ που θα έλεγε και ο Φίλης. Τα εκλογικά κουκιά που θα τους κρατήσουν στην εξουσία, δεν έχουν μυρωδιά…).
Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο φίλος Κυρίτσης, δείχνουν να ζουν ένα βήμα πίσω. Να μην έχουν κατανοήσει πως πέρασαν οι εποχές της άσπιλης λάμψης. Οδεύουν απελπιστικά στη ζώνη του λυκόφωτος, αλλά δεν το συνειδητοποιούν και θεωρούν ότι ακόμη παραμένουν πόλος συσπείρωσης, ενώ βρίσκονται σε φάση αποσυσπείρωσης.
Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η κα Γεννηματά, από πολιτική κουλτούρα, δεν έλκεται από την ιδέα συνεργασίας των «προοδευτικών δυνάμεων». Ωστόσο βλέπει ότι το κλίμα στο «Κίνημα» δεν είναι εύκρατο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την οκταετή συμπεριφορά του στους καιρούς των μνημονίων εξέπεμψε την εικόνα ενός κόμματος του μίσους. Αφετέρου η θερμή υποδοχή που έγινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο, εν αντιθέσει με τη χλιαρότητα με την οποία υποδέχτηκαν τον Γιάννη Δραγασάκη, αποτελεί σηματωρό για την Πρόεδρο ώστε να μην προβεί σε ρηξικέλευθες και παρακινδυνευμένες, για την εσωτερική σταθερότητα του κόμματός της, επιλογές.
ΥΓ: Είναι απορίας άξιον πώς ερμηνεύτηκαν οι προτάσεις Γεννηματά ως άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές υπήρχε και η αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί αιτία πολέμου για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεν αποτελεί, αν είναι να παραμείνει στην εξουσία;
(φωτογραφία AP)