Τα πορίσματα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προτείνουν την παραπομπή του Νίκου Παππά, για το ένα από τα δύο αδικήματα που κλήθηκε η προανακριτική επιτροπή να διερευνήσει, να τέλεσε κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, για την παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση και κατά συρροή. Το άλλο ήταν αυτό για τη δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου που από τις καταθέσεις και τα στοιχεία δεν προέκυψε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο. Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει;
Το θέμα της παράβασης καθήκοντος μπορεί να είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα εν τούτοις δεν είναι αμελητέο. Πολύ δε περισσότερο όταν τα πορίσματα τόσο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όσο και του τρίτου κόμματος της Βουλής κατατείνουν στα ίδια συμπεράσματα αναφορικά με την προσπάθεια του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να καθοδηγήσει την ενημέρωση αλλά και την παρέμβασή του προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι που θα στήριζε την τότε κυβέρνηση, το λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ Channel.
Μυστικές επαφές, καθοδηγητές, μπροστινοί και αναφορές σε εικονικές συμβάσεις που στήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το κανάλι λαμβάνοντας μια από τις 4 τηλεοπτικές άδειες τις οποίες το 2016 επιχείρησε να επιβάλει η τότε κυβέρνηση συνθέτουν ένα παζλ, το οποίο μπορεί να μη συνδέθηκε με δωροδοκία πολιτικού στελέχους, εν τούτοις προκαλεί από μόνο του έντονα ερωτήματα.
Πολύ δε περισσότερο όταν συνδεθεί με την πάγια και δεδηλωμένη θέση ακόμη και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα περί ελέγχου «των αρμών της εξουσίας».
Η εμπλοκή προσώπων όπως ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, η περίπτωση της έκδοσης της εφημερίδας Documento και μια σειρά καταθέσεων και καταγγελιών δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς έγινε και στο πόρισμα της πλειοψηφίας καταγράφονται αναλυτικά για να φτάσει στο συμπέρασμα ότι «οι παράνομες πράξεις έγιναν προκειμένου ο κ. Παππάς εκ της θέσης του ως υπουργός αρχικά να διασφαλίσει ότι ο κ. Καλογρίτσας θα λάβει τηλεοπτική άδεια και θα αποκτήσει κανάλι με τρίτους αφανείς μετόχους που θα ελέγχονταν στο σύνολο του από τον ίδιο τον υπουργό, αφού ο κ. Καλογρίτσας λειτουργούσε ως παρένθετο πρόσωπο του κ. Παππά, προκειμένου να προωθεί τις πολιτικές που θα υποδεικνύει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα ποδηγετεί την ενημέρωση. Και εν συνεχεία μετά την αποτυχία του εγχειρήματος των τηλεοπτικών αδειών διασφάλισε την έκδοση του φιλοκυβερνητικού τότε εντύπου Documento από τον κ. Καλογρίτσα και τη συνέχιση της έκδοσης του με τη μεταφορά αυτού στον κ. Βαξεβάνη, το οποίο ελέγχεται απολύτως από τον κ. Παππά και προωθεί τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης, αναφέρεται ότι «ο κος Παππάς και ενώ ήταν ο αρμόδιος υπουργός που έπρεπε να διαφυλάττει την τήρηση των όρων του διαγωνισμού, όχι μόνο δεν κατήγγειλε, ως όφειλε, ότι η κάθοδος του κου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό συνδυάζεται με αφανή εταιρεία και χρηματοδότηση των ποσών όχι από τον ίδιο αλλά από την CCC, προχώρησε ακόμη περισσότερο και προσπάθησε να ανεύρει για τον κο Καλογρίτσα τους πόρους φέρνοντάς τον σε επαφή τόσο με τον Κύπριο δικηγόρο κο Αρτεμίου όσο και με τους ενδιαφερόμενους να λάβουν κανάλι επιχειρηματίες κ.κ. Κοντομηνά και Μαρινάκη».
Αναφορικά με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου σημειώνεται πως «υπάρχουν απλές και όχι επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης»
Οι πανηγυρισμοί Τσίπρα Παππά ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλαίσιο αυτό οι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν εντύπωση. Επικεντρώνονται στο θέμα της δωροληψίας και αφήνουν εκτός το ζήτημα της παράβασης καθήκοντος και μιλούν για φιάσκο της προανακριτικής και υπαναχώρησης της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική η σχετική ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία «η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για το Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη. Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι».
Αν και στο πόρισμα γίνεται λόγος για απλές ενδείξεις η πλειοψηφία ακολούθησε τη νόμιμη οδό. Δεν προέκυψαν στοιχεία και στο πλαίσιο αυτό δεν προτείνεται παραπομπή για αυτό το αδίκημα δείχνοντας με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει πρόθεσή άσκοπων πολιτικών διώξεων όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και είναι χαρακτηριστικό πως αποφεύχθη οποιαδήποτε αναφορά και σχόλιο εν αντιθέσει με την πρακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis όταν κυριαρχούσε η λογική του «άσκησε διώξεις και ας πάνε να καθαρίσουν» και οι αναφορές σε δωροδοκίες που είναι υπαρκτές αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία.
Αρκεί να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε για την υπόθεση Novartis και τις διώξεις που επιχειρήθηκαν κατά πολιτικών αντιπάλων, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί, ότι το γεγονός πως δεν βρέθηκαν στοιχεία δεν σημαίνει αθωότητα.
Ενδεικτική η αναφορά του Γιώργου Κατρούγκαλου σύμφωνα με την οποία «το γεγονός ότι δε βρέθηκαν στοιχεία δεν σημαίνει απόλυτη αθωότητα. Ξαναλέω έλλειψη στοιχείων δεν σημαίνει αθωότητα».
«Πολλές φορές υποθέσεις διερευνώνται και δε βρίσκονται στοιχεία γιατί τα στοιχεία είναι καλυμμένα. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και σε αυτή την περίπτωση και δεν το αποκλείω» είχε επισημάνει για να προσθέσει πως: «Είναι γνωστό ότι υποθέσεις που εμπλέκουν κορυφαίους πολιτικούς .σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά δυσαπόδεικτες».
Υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση Novartis οι δήθεν μάρτυρες εμφανίσθηκαν υπό καθεστώς ανωνυμίας μιλώντας για τροχήλατες βαλίτσες με χρήματα που έμπαιναν στο Μαξίμου ενώ στην υπόθεση που αφορά την προανακριτική για τον Νίκο Παππά οι μάρτυρες κατέθεσαν επωνύμως.