Η πολιτική ρελάνς Μητσοτάκη και η τριπλή στόχευση των μέτρων
Eurokinissi
Eurokinissi

Η πολιτική ρελάνς Μητσοτάκη και η τριπλή στόχευση των μέτρων

Αρκετό καιρό πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2025 ως το πρώτο οικονομικό βήμα στον πολιτικό οδικό χάρτη της κυβέρνησης έως τις εθνικές εκλογές, που ο ίδιος τοποθετεί την άνοιξη του 2027. Η ομιλία του πρωθυπουργού στον «επίλογο» της πενθήμερης συζήτησης στη Βουλή από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική ρελάνς» και κατέδειξε τη στόχευση, που το Μέγαρο Μαξίμου θα ακολουθήσει.

Μένοντας προσηλωμένος στη δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία που διασφαλίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία μέτρα, «κοιτώντας» σε τρεις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Μέτρο πρώτο, το πακέτο παρεμβάσεων για τις τραπεζικές χρεώσεις, που αφορά στο σύνολο των πολιτών, παράλληλα με την «εθελοντικά… υποχρεωτική» χρηματοδότηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ από τα τραπεζικά ιδρύματα, στο πρόγραμμα «Μαριέτα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση ή κατασκευή σχολείων, μέτρο με επίσης ευρεία αναφορά στην κοινωνία.

Μέτρο δεύτερο, με αμιγώς κοινωνικό πρόσημο, η απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλοσυνταξιούχων, εν δυνάμει δικαιούχων του ΕΚΑΣ, που υπολογίζονται σε 300.000, κίνηση που έρχεται να ενισχύσει την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Μέτρο τρίτο, η αναγνώριση της επικινδυνότητας των ένστολων, που θα μεταφραστεί στο σχετικό επίδομα από το 2026, με σαφή στόχευση σε συγκεκριμένο ακροατήριο και ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανατοποθέτησε με την ομιλία του στον προϋπολογισμό, την παράταξή του στον πολιτικό χάρτη, επιδιώκοντας να δείξει τα διευρυμένα όριά της. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει πριν από λίγες ημέρες, για το πολιτικό πλαίσιο, που ο ίδιος έχει βάλει ήδη από τη στιγμή, που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. «Το 2016 δεν είπα ότι θα κρατήσω τη Νέα Δημοκρατία την ίδια, είπα ότι θα την εξελίξω, θα κάνω ένα γενναίο άνοιγμα στο πολιτικό κέντρο, σεβόμενος τη Νέα Δημοκρατία.

Θα μείνω πιστός τις συντηρητικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα προσαρμόσω το κόμμα στις απαιτήσεις των καιρών», είχε πει στο συνέδριο του Βήματος, συμπληρώνοντας ότι «η δική μου πολιτική δικαιώθηκε και δικαιώθηκε τρεις φορές», αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Αυτή η «απεύθυνση» τόσο στο κέντρο, όσο και στο συντηρητικό ακροατήριο, αποτελεί τη βάση για το αφήγημα, που η κυβέρνηση θα αναπτύξει την επόμενη διετία, πλαισιωμένο από το κυβερνητικό έργο, που θα έχει υλοποιηθεί έως το τέλος της τετραετίας.

Η «απάντηση» Μητσοτάκη έρχεται την ώρα, που η πίεση τόσο από το κέντρο, όσο και από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, είναι πιο έντονη από ποτέ. Από τη μία πλευρά, το ΠΑΣΟΚ -με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά ήδη για νίκη του κόμματός του στο ζήτημα των τραπεζών- να δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει να πιέζει με πρωτοβουλίες την κυβέρνηση, στοχεύοντας και στην πίεση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και της διείσδυσής της στο εκλογικό σώμα του κέντρου και να επιτυγχάνει, έως τώρα, σαφή άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών του. Από την άλλη πλευρά, η πίεση από τα δεξιά της κυβέρνησης, με τις τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και τα καθόλου αμελητέα δημοσκοπικά ποσοστά της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και της Φωνής Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Ο πολιτικός οδικός χάρτης έως το 2027, για τον οποίο μιλά ο πρωθυπουργός, με τις πολιτικές, που θα περιλαμβάνει -μεταρρυθμιστικές, κοινωνικές και οικονομικές- θα έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στις εκατέρωθεν «διαρροές», αλλά και να πιστοποιεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική δύναμη εκείνη, που διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο για τη χώρα, διασφαλίζοντας την αναγκαία πολιτική σταθερότητα, σε ένα διεθνές περιβάλλον ρευστότητας -με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία σχεδόν να τρομάζουν- αλλά και γεωπολιτικών αναταράξεων.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού έθεσε τις πολιτικές δυνάμεις στο σημείο εκκίνησης για τη νέα χρονιά, που φέρνει πιο κοντά και τις εθνικές κάλπες, σημαίνοντας το δεύτερο μισό της τετραετίας. Με ορόσημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -και την πρόταση του πρωθυπουργού να αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου- και τη Συνταγματική Αναθεώρηση -που επίσης ανοίγει μέσα στη χρονιά- να αποτελούν τα δύο πολιτικά «ραντεβού» του 2025, στην κυβερνητική ατζέντα θα παραμείνουν ψηλά τα θέματα, που οι πολίτες αναδεικνύουν μέσω των μετρήσεων κοινής γνώμης, όπως η ακρίβεια, νούμερο ένα πρόβλημα με συντριπτικά ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και η καθημερινότητα, διαρκές «αγκάθι» για την κυβέρνηση.