Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράν, τον περασμένο μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε και ένα μήνυμα εκ μέρους της Angela Merkel καθώς άσκησε πιέσεις ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν εκεί, αναφέρει το Bloomberg.
Ο κ. Τσίπρας και η κ. Merkel θεωρούν πως η μείωση της άφιξης των Αφγανών προσφύγων αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που διχάσει την Ένωση, αναφέρουν ανώνυμες ευρωπαϊκές διπλωματικές πήγες.
«Έχουμε τώρα αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση όπου ο ένας βασίζεται στον άλλο», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο καθηγητής της Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής. Μέχρι πρόσφατα, «είχαμε μια πολύ διαφορετική εικόνα της A. Merkel», είπε και πρόσθεσε πως «τώρα οι Γερμανοί είναι σύμμαχοί μας».
Αυτό δείχνει πόσο έχει αλλάξει η σχέση του Αλέξη Τσίπρα και της Angela Merkel καθώς έγιναν από αντίπαλοι, σύμμαχοι αφήνοντας πίσω τις διαφορές για το χρέος. Με την Ελλάδα να είναι η κύρια χώρα υποδοχής και η Γερμανία ο κύριος τελικός προορισμός των προσφύγων οι πιέσεις για τους δύο ηγέτες αυξάνονται, σχολιάζει το πρακτορείο.
Για τη A. Merkel, οι εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια στις 13 Μαρτίου σημαίνει ότι χρειάζεται να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους της συγκεκριμένες ενδείξεις προόδου για να αποδείξει ότι η στάση της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση μπορεί να είναι ανθρωπιστική, αλλά όχι υπερβολικά. Για τον Αλέξη Τσίπρα, η ροή των προσφύγων σε όλο το Αιγαίο αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα στον ήδη υπάρχον εύθραυστο συνασπισμό ενώ προσπαθεί σύγχρονος να κλείσει το ανοιχτό μέτωπο της αξιολόγησης.
«Το περασμένο καλοκαίρι συζητούσαμε πως να διατηρήσουμε ενωμένη την Ευρωζώνη, τώρα μιλάμε για το πως θα διατηρήσουμε ενωμένη τη Σένγκεν» δήλωσε ο αναλυτής της Teneo Intelligence, Carsten Nickel.
Τόσο η Angela Merkel όσο και ο Αλέξης Τσίπρας επωφελήθηκαν από τη σχέση εμπιστοσύνης που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και πλέον μιλάνε τακτικά, ανέφερε άτομο που γνωρίζει καλά το θέμα και πρόσθεσε πως η Καγκελάριος κατάφερε να πείσει τον κ. Τσίπρα να δεχτεί τη βοήθεια της ΕΕ αντί να αντιμετωπίσει μόνη της η Ελλάδα το πρόβλημα. Η ίδια πηγή τόνισε πως η Γερμανία έχει ελαττώσει τις πιέσεις προς την Αθήνα ως προς την εκπλήρωση των όρων διάσωσης, όπως τις αλλαγές στο ασφαλιστικό επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Η Ευρώπη δεν θέλει να προσθέσει νέα προβλήματα στον γενικό κλίμα αβεβαιότητας που ήδη υπάρχει», επισήμανε ο συν-επικεφαλής οικονομικής έρευνας για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική της Nomura International, Δημήτρης Δρακόπουλος.
Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα στις σχέσεις μεταξύ την Angela Merkel και τον Αλέξη Τσίπρα αφού η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από την Ελλάδα να δημιουργήσει περισσότερα hot spots το συντομότερο δυνατόν.
Η αλλαγή στη σχέση μεταξύ της Angela Merkel και του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχει επηρεάσει και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος δήλωσε την περασμένη βδομάδα πως «η Ελλάδα έχει υποστεί τρομερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται την Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ημέρες – και είναι αξιοσημείωτο - είναι η Γερμανία, στο θέμα της μετανάστευσης».