Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ως περίπου τον «μαέστρο» που κρατούσε τη μπαγκέτα της σκευωρίας για την Novartis περιέγραψε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αποδομώντας παράλληλα την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ πως κανείς από τους μάρτυρες δεν είχαν εμπλέξει στην υπόθεση τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.
Επί της ουσίας περιέγραψε τους «εκβιασμούς» του Δ. Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να προχωρήσει στις διώξεις των πολιτικών προσώπων. Η κυρία Ράικου, που πρώτη είχε βάλει στη δημόσια συζήτηση το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» ξεκάθαρα πλέον έβαλε πίσω από το εν λόγω προσωπείο τον Δ. Παπαγγελόπουλου, βάζοντας φωτιά στις έρευνες της προανακριτικής Επιτροπής.
Γαλάζιες πηγές, άλλωστε, υπενθύμιζαν ότι η πρόταση για παραπομπή της ΝΔ είχε ως βάση όσα η ίδια είχε καταθέσει ενόρκως, όπου και πάλι έκανε ειδική μνεία στις παρεμβάσεις του συστήματος «Ρασπούτιν» εναντίον της.
Από την πλειοψηφία στέκονται κυρίως σε δύο σημεία, πέραν του γεγονότος ότι είναι η πρώτη που τον κατονομάζει (για την ιστορία τόνισε ότι ο ίδιος κατονόμαζε έτσι τον εαυτό του!). Αφενός ότι κάποια στιγμή αισθάνθηκε πως υπάρχει συμβόλαιο θανάτου εναντίον και αφετέρου ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει παρέμβει και σε άλλες υποθέσεις. Προς τούτου σημείωσε ότι όσα θα ακουστούν στην επιτροπή ισοδυναμούν περίπου με το 1% όλων όσα έχει «διαπράξει» ενώ λίγο αργότερα πυροδότησε νέα βόμβα, καταγγέλλοντας ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης έχει επέμβει στην υπόθεση του πορίσματος της Τράπεζας Αττικής για τη δανειοδότηση επιχειρηματιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με την κυρία Ράικου ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου της εκμυστηρεύτηκε ότι και σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις.
Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς αποκάλυψε στην προανακριτική τον τρόπο που το σύστημα «Ρασπούτιν» δρούσε. Ο Παπαγγελόπουλος φέρεται να τόνισε ότι λειτουργούσε παραθεσμικά με παρακρατικές μεθόδους και στημένα δημοσιεύματα προκειμένου να πλήξει τους αντιπάλους του. Πως;
Σύμφωνα με την ίδια έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τι πρέπει να κάνουν οι εισαγγελείς σε συγκεκριμένε υποθέσεις και κυρίως για όσες ενδιέφεραν τον ίδιο. Επιχειρούσε την «κατασκευή» μιας υπόθεσης, μέσω μαρτύρων που θα ήταν διατεθειμένοι να «μιλήσουν» ακόμα και στην περίπτωση που δεν γνώριζαν. Υπενθυμίζεται ότι μάρτυρες όπως ο Φρουζής ή ο Βουλκίδης κατήγγειλαν την αλλαγή στάση της εισαγγελίας όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καθεστώς προστασίας, αλλά ομολόγησαν ότι δεν είχαν δώσει ποτέ χρήματα σε πολιτικά πρόσωπα.
Όπως, εξάλλου, υπογράμμισε η Ε. Ράικου αυτό αποδεικνύεται από την ροή των γεγονότων, αφού το κατάφερε με την Ελένη Τουλουπάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με τα όσα φέρεται η ίδια να κατέθεσε, «έβαλε» κι άλλους να προχωρήσουν στις απαραίτητες συστάσεις. Για παράδειγμα, στις 10.11.2017 την κάλεσε ο προϊστάμενός της στο Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών. Ο διάλογος που διημείφθη τότε είχε ως εξής: «Μου είπε πως πρέπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό”. Του απάντησα: “Κατάλαβα. Σας τηλεφώνησε σας πήρε ο Παπαγγελόπουλος”. Μου χαμογέλασε και απάντησε: ‘’δεν θα έκαναν το χατίρι κανενός αλλά είναι για το καλό σου’’».
Ένα ακόμη στοιχεία, που κατά τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει ότι υπήρχε ξεκάθαρη στόχευση είναι το εξής: Η Ελένη Τουλουπάκη κατάθεσε πως η έρευνα βρήκε συνολικά εμβάσματα Novartis 118 εκατομμυρίων ευρώ προς εταιρείες ή και πρόσωπα, που δεν εμπλέκονται με την πολιτική. Ωστόσο, όπως έγινε φανερό από την κατάθεσή της η Ελένη Τουλουπάκη προτίμησε να το… αφήσει στην άκρη και να ασχοληθεί με τα πολιτικά πρόσωπα.
Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η ίδια η σημερινή εισαγγελέας Διαφθοράς όταν προτίμησε να στείλει τα έγγραφα που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση (και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά της Ε. Ράικου), αδιαφορώντας για αυτά που αιτήθηκε επίσημα -και παραπάνω από μια φορά- το προεδρείο της προανακριτικής.