Της Κατερίνας Γαλανού
Ένα πενθήμερο πυκνών πολιτικών πρωτοβουλιών και γεγονότων στον άξονα Αθήνας - Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου προχωράει τον σχεδιασμό του για αλλαγή εκλογικού νόμου και εκλογή νέου ΠτΔ, χωρίς να εισέλθει σε αχρείαστα και υπονομευτικά παζάρια με αντάλλαγμα την «υποσχετική» μιας διαρκώς αναιρούμενης και αμφίβολης εθνικής συναίνεσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά που είχαν ταυτιστεί τα προηγούμενα 24ωρα στην επιθετική κριτική τους για τα «αποτελέσματα» του ταξιδιού Μητσοτάκη πριν αυτό ολοκληρωθεί και πριν ακούσουν τι είχε να τους πει ο πρωθυπουργός στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί πριν καν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, φάνηκαν χθες παραζαλισμένοι.
Από την μια ήταν η ανάγκη τους να δικαιολογήσουν την κριτική και να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση και το σύνολο των χειρισμών της και από την άλλη η επίγνωση ότι τα μικροπολιτικά παιχνίδια στα εθνικά επιφέρουν βλάβη σε όποιον τα επιχειρεί. Ειδικά ο κ. Τσίπρας με την πρόταση του να «παγώσει» η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ μέχρις η Ουάσιγκτον να αποδείξει εμπράκτως τις προθέσεις της έναντι της Τουρκίας έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολιτικό τζετ λαγκ.
Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται ούτε με πολύ νερό ούτε πολύ γυμναστική όπως συμβούλεψε τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες. Ο Μητσοτάκης θα επιμείνει εκεί που πρέπει να αναζητά συνεννόηση και συναίνεση με την αντιπολίτευση αλλά όπως λένε κυβερνητικές πηγές υπάρχει μια χώρα που πρέπει να κυβερνηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό ανέβηκε αργά το βράδυ για διαβούλευση τον εκλογικό νόμο που θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή προκειμένου να αντικαταστήσει, το σύστημα απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ως εχέγγυο ακυβερνησίας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον νέο εκλογικό νόμο είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, για λόγους αρχής και πολιτικού τακτ, αφού πιθανότητα να βρεθούν 200 ψήφοι για να ακυρωθεί τώρα η απλή αναλογική, δεν υφίσταται.
Η κυβερνητική πλειοψηφία θα προχωρήσει μόνη της στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στις 22 Ιανουαρίου, καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδηλώσει κυρίως προς την πλευρά της κ. Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να ακολουθηθεί με τον εκλογικό νόμο το «μοντέλο» συμφωνίας για την ψήφο των αποδήμων που επετεύχθη χάρις σημαντικές υποχωρήσεις από την αρχική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
ΣΥΡΙΖΑ , ΚΚΕ και το κόμμα του Βαρουφάκη δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το τι θα κάνουν με τον εκλογικό νόμο ενώ ο μόνος που θέλησε να διατηρήσει ένα σχετικό σασπένς σε σχέση με την στάση του ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Οι επόμενες κάλπες θα στηθούν με απλή αναλογική και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν αμέσως σε νέες κάλπες όπως εξαρχής έχει προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει τη χώρα και τη σταθερότητά της στα ζάρια.
Η ψήφιση του εκλογικού νόμου στις 22 Ιανουαρίου οδηγεί τον Κ. Μητσοτάκη στο επόμενο βήμα, την ανάδειξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός άκουσε δια ζώσης τον κ. Τσίπρα στη συνάντησή τους, να επιμένει ότι πρέπει να επισπευσθεί η επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου και στη συνέχεια σε διάλογό του με τους δημοσιογράφους να υπονοεί ότι ο κ. Μητσοτάκης το σκέφτεται, το ζυγίζει αλλά δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι «φαν» του νυν προέδρου στην Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας!
Θεωρείται μάλλον αμφίβολο ο πρωθυπουργός να εξομολογήθηκε κάτι τέτοιο στον κ. Τσίπρα και τα πιθανά σενάρια είναι ή να μην αντελήφθη επαρκώς ο κ. Τσίπρας τι εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης ή να μην κατάλαβαν οι δημοσιογράφοι ή αυτό που τους μετέφερε να ήταν μια από τις χαριτωμένες προβοκάτσιες του σε βάρος της γαλάζιας παράταξης.
Άλλωστε στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, όπως έκαναν άκρως ανεπιτυχώς και με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα δημιουργήσουν εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ εμμένοντας και μάλιστα με επιτακτικό αλλά και δηκτικό τρόπο στην επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλος.
Η μόνη ασφαλής πληροφορία σε σχέση με τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή την ώρα είναι ότι η διαδικασία εκλογής του στη Βουλή θα ξεκινήσει το αργότερο στις 13 Φεβρουαρίου. Και η αμέσως επόμενη ασφαλέστερη πληροφορία είναι ότι κοινοβουλευτική διαδικασία δεν θα αφορά τον νυν πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Τα τελευταία 24ωρα οι πληροφορίες εμφανίζουν τον κ.Μητσοτάκη και να έχει καταλήξει και να έχει κάνει την πρόταση στον υποψήφιο και αυτός να έχει αποδεχθεί. Στο χρηματιστήριο των ονομάτων έρχονται και επανέρχονται πρόσωπα που έχουν ήδη ακουστεί και δεν συνιστούν έκπληξη, . Τουλάχιστον απ΄αυτές που μας έχει συνηθίσει ο κ. Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση η διευθέτηση των δυο αυτών θεμάτων , εκλογικού νόμου και εκλογής ΠτΔ θα επιτρέψει στο κυβερνητικό καραβάνι να συνεχίσει την πορεία του για την επίτευξη δυο στόχων μείζονος σημασίας που αφορούν την εθνική και οικονομική σταθερότητα.